A Mudim folyton harap, mit tudok tenni?

Én is hasonló problémával küzdök, szintén 3 hónapos, csak ő egy szuka vadászkutya. A játékaival is nagyon durván játszik, vadul rázza, morogja a labdát is és ha bepörög akkor a kezemet, nadrágszáramat is harapdálja, elég erősen, annak ellenére, hogy igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy a nagy könyvben meg van írva, rendes tenyésztőtől hoztam el, a szülei is jó idegrendszerű, teljesen jámbor kutyák, rengeteget foglalkozom vele, pozitív megerősítéssel tanítgatom, az alap vezényszavakat meg néhány trükköt is tud már.
Nekem amit még tanácsoltak, hogy határozottan lökjem el magamtól, fejezzem be a játékot vele azonnal, kicsit közösítsem ki, vagy ha ez egyáltalán nem használ akkor legvégső esetben rázzam meg kicsit a grabancánál.
Sajnos nekem ezek közül semmi nem vált be, ugyanolyan harapdálós, szóval leginkább csak azért írom le, mert az, hogy nekem nem megy így sem, nem jelenti azt, hogy nálatok se fog működni, szóval neked hátha mégis segít, meg egy kicsit azért is, mert ha más válasz nem érkezik legalább látod, hogy más is küzd ilyen nehézségekkel:)
Én próbáltam utánaolvasni még neten, videókat is néztem, de ezeken felül semmilyen más módszert nem találtam még, az utolsó reményem, hogy júliustól megyek vele kutyaoviba és ott majd valaki megmondja nekem a tutit :D
Amúgy ami még eszembe jutott, hogy nekem sokan mondták, hogy a pásztorkutyák ösztönösen "csipkednek," mert a terelt állatokat is így irányítják, ez nem tudom mennyire igaz a mudi munkájára, de amúgy sem hinném, hogy ez valami visszafordíthatatlan agresszió lenne.
Mindenesetre ha te találsz valami jó módszert vagy valami beválik neked, kérlek írd meg, mert sajnos jelenleg nekem is a mindennapjaim központi problémája, hogy miért lehet ilyen harapós egy kölyökkutya.

Mudit nemnagyon tudsz leszoktatni a harapásról. Eredetileg inkább hajtó mint terelő kutya volt, amikoris hangosan csaholva szükség esetén tetlegességre vetemedve (marba, csüdbe csípés és a fogás elvárás volt veleszemben) hajtotta pl a marhákat.
A megoldás, hogy ha nagyot harap sikítasz egyet, elveszed a kezed és felálsz, hátat is fordíthatsz neki. Kis szünet után újra elkeszdesz vele játszani. Ahogy nő egyre erősebb lesz a harapása, ezért újra kell tanulnia mekkorát haraphat. Fontos, hogy igyekezz minig hasonló erejű harapásnál jelezni, hogy ez már sok, ha összevissza jelzel akkor sosem tanulja meg. Ha mindent jól csinálsz akkor is hetekbe fog telni mire megtanulja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!