Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit tud egy kiképző?

Mit tud egy kiképző?

Figyelt kérdés
Ismerösöm mondja, hogy sokan mondják, hívj kiképzőt, vidd el kutyasuliba...blablabla. Azt mondja egy kiképző nem egy "emberfeletti lény". Úgyan annyit tud, mint egy olyan ember, aki olvas nevelési könyveket, oldalakat, sorozatokat. Ő nem is viszi máshoz a kutyáját. Azt mondja mindent meglehet tudni egy-két könyvből, netről...stb. Azt mondja kutyakiképzési könyveket is lehet kapni, és sokaknak mondja, hogy ne fizessen egy kiképzőnek, olvasson el egy pár ilyen könyvet. Mert a kiképzők is úgyan-úgy megtanultak mindent. Igaza van? Aki foglalkozik a témával, az tökéletesen megtudja nevelni a kutyáját kiképző nélkül?
2010. jún. 15. 16:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy bölcsész vesz 4-5 könyvet a PHP programozásról, akkor meg fog tudni tanulni belőle PHP-ban programozni, vagy nagyobb esélye van rá, ha beíratkozik egy iskolába?
2010. jún. 15. 20:49
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Azt gondoltam én is, hogy elég lesz az internet és a könyvek. Nagyon félre lehet így nevelni egy kutyát és sokkal nehezebb utána a 'jóra' tanítani.

Beláttam, hogy ez nem fog így menni. Kutyaiskolába jártunk, járunk is a mai napig. Ott teljesen hozzáértő szakemberek tanítanak meg minket gazdikat, hogy hogy is kellene csinálni ezt a kutyázást. Jobb csoportos oktatásban részt venni, hisz mások hibájából is rengeteget lehet tanulni, illetve mások látják a Te hibáidat és tudnak segíteni.

2010. jún. 16. 10:56
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Vannak emberek, akik a Cartoon networköt nézve, meg könyvekből, netről megtanulnak angolul. Amúgy lehet is nyelvet tanulni egyedül, csak nem mindenki annyira tehetséges, hogy így is menjen. Ezért aztán be szoktunk iratkozni egy nyelvtanfolyamra, ha használható nyelvtanulásra van szükségünk.

Na, ez pont ugyanaz, csak itt nem egy másik ország, hanem egy másik faj nyelvét kell megtanulnunk. Van aki született tehetség, és vannak könnyen kezelhető kutyák is. Akinek könnyen kezelhető kutyája van, az meg tudja nevelni könyvből is.

Nekem pl. mindig volt kutyám, minden kutyás könyvet elolvastam, és egész eddig minden kutyámat meg tudtam nevelni. Aztán jött egy kis kan, 1 éves koráig mintagyerek volt, aztán valami elromlott. Gondoltam biztos majd az ivartalanítástól jobb lesz. Nem lett jobb. Még másfél évig húztam a kutyaiskolát, és magyarázokdtam, hogy én majd megoldom, én értek hozzá.

Aztán nem lett jobb. Elkezdtem kutyasuliba járni, és ott döbbentem rá, hogy mennyi ponton mekkorákat hibáztam. Folytatom az iskolát, mert még többet akarok tanulni.

Pedig két éve még azt hittem mindent tudok.

2010. jún. 29. 15:40
 14/18 anonim ***** válasza:

Ez embere válogatja. Valakinek elég ha utána olvas, megnézi a kutyás műsorokat, van akinek kell mellé külső segítő is, azaz a kutyaiskola.

Ez megint olyan, a jó gazda érzi. Ha engedelmes a kutya, akkor nem kell kutya iskolába küldeni.

2010. jún. 29. 16:08
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem! Egy könyv tud jó ötleteket adni annak, aki már ért valamicskét hozzá, de a kutya kiképzés pont nem az a dolog, amit könyvből meg lehet tanulni.... Az meg egyenesen nevetséges tévedése az ismerősödnek, hogy a kiképzők is könyvből tanulnak, nem is értem ez hogy juthatott az eszébe. Az a kiképző, akihez én jártam anno, 10 évesen ment le először egy kutyaiskolába, akkor volt 55 éves, tehát volt "néhány" kutyázással töltött év a háta mögött. Ennek ellenére állította, hogy még érik meglepetések őt is egy-egy kutya kapcsán. Merthogy nem robotokról beszélünk, akibe betáplálunk egy programot, aztán működik magától tovább, hanem egy élő, sőt, ÉRZŐ lényről, akinek ugyanúgy vannak jó és rossz napjai, akire ugyanúgy hatással lehet ezer és egy dolog. A mondás szerint nem tudsz kétszer ugyanabba a folyóba lépni, úgy egyetlen kutyához sem lehet hozzányúlni kétszer ugyanúgy.
2010. jún. 29. 17:06
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Ahové járok kutyasuliba , a kiképzőnk már 35 éve kutyákkal foglalkozik.Ő azt szokta mondogatni , hogy ha valaki szeretné kiképezni a kutyáját írott dolgokból 100% hogy nem fogja tudni megcssinálni , ő azt mondta hogy kell ehez 5-6 kutya (amit te nevelsz , tanítasz , képzel) és akkor kezd el az ember ráérezni a dologra.Jó persze van akinek megy gyorsabban is , van akinek lassabban , de a lényeg hogy nem lehet megtanulni 1-2 év alatt.Az írott dolgok csak egy általánosságban jönnek be , 1000 féle dolog miatt lehet félrenevelni a kutyát , hiszen nincs 2 egyforma kutya így a könyv sem sokat jelent , max tippet ad arra hogyan próbálkozz a tanítással.
2010. jún. 29. 18:11
 17/18 anonim válasza:

Szerintem 2 féle kiképző létezik. Az első aki megneveli és engedelmességre tanítja a kutyát szeretettel, a másik pedig úgy megfélemlíti kedvencünket, hogy csak kínjában fogja végezni a gyakorlatokat nem pedig azért, hogy gazdájának örömet szerezzen. Én mindenképp az elsőt javasolnám, ha esetleg szükség lenne kiképzőre, hiszen ha a második kategóriát választjuk háziállatunkból nem marad más, csak egy rettegő, meghunyászkodó rabszolga.

Én úgy tudom, a kiképző egyedül foglalkozik a kutyával a gazdi nélkül, a kutyaiskolában viszont a gazdikkal tartják a foglalkozást más kutyákkal és gazdáikkal együtt. Így a kutyaiskola nemcsak arra jó , hogy segítsen elsajátítani az engedelmesség alapjait, hanem itt, kutyánk együtt lehet fajtársaival is.

Kutyaiskolába bármikor eljárhatunk, kölyökkutyák esetében a heti 1 alkalmat javasolják, felnőtt kutyáknál elég, ha 3-4 hetente elvisszük, csak, hogy ne jöjjön ki a gyakorlatból.

Remélem tudtam segíteni!

2010. jún. 29. 20:02
 18/18 anonim ***** válasza:
Hát, leírom a mi nem túl sikeres történetünket: Elindultunk egy felnőtt kutyáknak kitalált alapfokú tanfolyamon... volt 9 kutya. A harmadik órára kiderült, hogy egy kutya agresszív, azt a kiképző visszaküldte egy kölyök csoportba (nem igazán értettem a dolgot, egy hatalmas masztiff volt) egy másik kutyát átküldött egy másik csoportba, állítólag dominancia miatt. Velem és a kutyámmal az volt a baja, hogy a kutyám csak jutalomfalattal akart dolgozni, ő meg kijelentette, hogy ezek nem kölyök kutyák, egy felnőtt kutyának meg kell csinálnia mindent jutalomfalat nélkül is. Egyszer a kutyám nem ült le, illetve nem maradt úgy, erre felemelte a kutyát a póráznál fogva és úgy üvöltözött vele. Na, akkor hagytuk ott az egészet a fenébe. Mindemellett a párom a másik csoportba járt a kölyök kutyánkkal, és ők szépen levizsgáztak. Nekem ez mindenesetre rossz élmény volt, és nem hiszem, hogy a kiképzők az istenek. Nyilván más suliban lehet, hogy jobb lenne, de most valahogy nincs kedvem újra próbálkozni.
2010. jún. 30. 12:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!