Mit tud egy kiképző?

Azt gondoltam én is, hogy elég lesz az internet és a könyvek. Nagyon félre lehet így nevelni egy kutyát és sokkal nehezebb utána a 'jóra' tanítani.
Beláttam, hogy ez nem fog így menni. Kutyaiskolába jártunk, járunk is a mai napig. Ott teljesen hozzáértő szakemberek tanítanak meg minket gazdikat, hogy hogy is kellene csinálni ezt a kutyázást. Jobb csoportos oktatásban részt venni, hisz mások hibájából is rengeteget lehet tanulni, illetve mások látják a Te hibáidat és tudnak segíteni.

Vannak emberek, akik a Cartoon networköt nézve, meg könyvekből, netről megtanulnak angolul. Amúgy lehet is nyelvet tanulni egyedül, csak nem mindenki annyira tehetséges, hogy így is menjen. Ezért aztán be szoktunk iratkozni egy nyelvtanfolyamra, ha használható nyelvtanulásra van szükségünk.
Na, ez pont ugyanaz, csak itt nem egy másik ország, hanem egy másik faj nyelvét kell megtanulnunk. Van aki született tehetség, és vannak könnyen kezelhető kutyák is. Akinek könnyen kezelhető kutyája van, az meg tudja nevelni könyvből is.
Nekem pl. mindig volt kutyám, minden kutyás könyvet elolvastam, és egész eddig minden kutyámat meg tudtam nevelni. Aztán jött egy kis kan, 1 éves koráig mintagyerek volt, aztán valami elromlott. Gondoltam biztos majd az ivartalanítástól jobb lesz. Nem lett jobb. Még másfél évig húztam a kutyaiskolát, és magyarázokdtam, hogy én majd megoldom, én értek hozzá.
Aztán nem lett jobb. Elkezdtem kutyasuliba járni, és ott döbbentem rá, hogy mennyi ponton mekkorákat hibáztam. Folytatom az iskolát, mert még többet akarok tanulni.
Pedig két éve még azt hittem mindent tudok.

Ez embere válogatja. Valakinek elég ha utána olvas, megnézi a kutyás műsorokat, van akinek kell mellé külső segítő is, azaz a kutyaiskola.
Ez megint olyan, a jó gazda érzi. Ha engedelmes a kutya, akkor nem kell kutya iskolába küldeni.

Szerintem 2 féle kiképző létezik. Az első aki megneveli és engedelmességre tanítja a kutyát szeretettel, a másik pedig úgy megfélemlíti kedvencünket, hogy csak kínjában fogja végezni a gyakorlatokat nem pedig azért, hogy gazdájának örömet szerezzen. Én mindenképp az elsőt javasolnám, ha esetleg szükség lenne kiképzőre, hiszen ha a második kategóriát választjuk háziállatunkból nem marad más, csak egy rettegő, meghunyászkodó rabszolga.
Én úgy tudom, a kiképző egyedül foglalkozik a kutyával a gazdi nélkül, a kutyaiskolában viszont a gazdikkal tartják a foglalkozást más kutyákkal és gazdáikkal együtt. Így a kutyaiskola nemcsak arra jó , hogy segítsen elsajátítani az engedelmesség alapjait, hanem itt, kutyánk együtt lehet fajtársaival is.
Kutyaiskolába bármikor eljárhatunk, kölyökkutyák esetében a heti 1 alkalmat javasolják, felnőtt kutyáknál elég, ha 3-4 hetente elvisszük, csak, hogy ne jöjjön ki a gyakorlatból.
Remélem tudtam segíteni!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!