Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan lehet kezelni egy...

Hogyan lehet kezelni egy engedelmetlen, de folyamatosan rágcsáló, rongáló kutyát?

Figyelt kérdés

Menhelyről fogadtuk örökbe. Nagyon aranyos, szeretetteljes kutya, de mikor nem vagyunk vele (értsd: azután, hogy elmentünk mellőle már 5 percen belül elkezdi), akkor folyamatosan rongálja a környezetét, kinti kutyaként tönkretette már a kerítést, kerti bútorokat, korlátot, a fekhelyét... Ha rászólunk, akármilyen erőteljes hangnemben, vagy ha megütjük, nem különösebben reagál rá, csak örül nekünk. A másik kutyára nagyon irigy, féltékeny, mindent elvesz tőle.

Szerintem verhették az előző helyén, mert ha megfogom a seprűt, vagy a lapátot, azonnal elszalad, pedig én sosem bántanám, vagy fenyíteném be ilyen eszközökkel.

Alapvetően nem gondolom, hogy nem értek az állatok kezeléséhez, ő a negyedik kutyám, mindegyik engedelmes és szófogadó volt - ha mégsem, akkor működött a leszidás, de nála nem.

Már tényleg nem tudom, hogy hogyan kezeljem őt, hogy abbahagyja ezt a viselkedést.

Kérlek, ne mondjátok, hogy többet kellene vele foglalkozni, mert igenis sokat vagyok vele, ha én nem, akkor a családtagjaim. És nincs egyedül, a másik kutya gyakran szeretne vele játszani, de ő nem akar.

2018. máj. 27. 12:22
 1/3 anonim ***** válasza:
50%

Nyilván szeparációs szorongása van.

Kutyakiképzővel beszélj!

Amúgy azt szokták javasolni, hogy először csak percekre hagyd magára, ha nyugiban van, akkor nagy dicséret, és fokozatosan növeld a távol töltött időt. De biztos sok apró trükk van még.

2018. máj. 27. 12:30
 2/3 anonim ***** válasza:
38%

A több foglalkozás nem azt jelenti, hogy nézzetek többször filmet a kanapén fetrengve vagy kertészkedj többet miközben ő pár méterre fekszik tőled, hanem, hogy pl vidd minimúm sétálni, de inkább biciklizni, fusson, rohanjon és gondolkodjon a kutya, majd fáradjon el annyira, hogy csak le akarjon feküdni a fa tövébe lihegni.

Értelemszerűen csak akkor szidjátok, ha épp a rongálás közepén van, utólag teljesen felesleges.

Ha az egyedülhagyás az otthonról elmenést takarja, akkor ez szeparációs szorongás, viszont ha a házba bemenetelt, akkor nem az.

2018. máj. 27. 13:21
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha öt percig normálisan marad, a helyedben kipróbálnám azt hogy magára hagyom 3 percre. Ha nem csinál semmit visszamegyek és nagyon-nagyon megdícsérem, megszeretgetem. Ezt jó sokszor megcsinálnám. Utána növelném az időt, először csak egy perccel. Ha ez beválik, már 5 percekkel. Nem szidnám le ha nem sikerült neki nyugton maradni, pusztán ignorálnám őt - hiszen a figyelmemre, szeretetemre éhes. Ha szidás formájában figyelmet adnék neki, számára az is jutalom lenne. Ha ez nem válna be, és időközben nem pattana ki újabb ötlet a fejemből, irány a szakember.

Megoldás lehet még az is, ha adsz neki játékokat. És játszotok ezekkel a játékokkal. Így, mint egy kisbabának a plüssmacija, talán neki is egyfajta gazda-pótlékként működhetne a dolog, és amíg távol vagy azzal ellene. (ez a mi kutyusunknál tuti nem válna be, ő utálja a játékokat xd de talán érdemes kipróbálni. hátha.)

Vagy ha szereti a hasát, mint a madaraknál különböző, de mégis majdnem fix helyekre tenni nekik kaját, de mindenképp olyan formában hogy az munkás legyen nekik. Madaraknál ez működik xd kutyával még nem próbáltam. (ami hirtelen eszembe jutott: pl teniszlabdákat felvágva bele sok pici tápot, vagy jó nagy csontokat)

Esetleg megpróbálhatod felkelteni a kutyáidban rejlő barátot. Közös séták, közös játék talán felébreszti ezt a vágyat benne, esetleg összeköti a többivel a jó dolgokat és így pozitív érzelmekkel fog viszonyulni hozzájuk. -> ez egy kipróbálatlan agymenés...

2018. máj. 27. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!