Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért mondják a legtöbben,...

Miért mondják a legtöbben, hogy jobb a kennel a kutyának, mint a lánc?

Figyelt kérdés

Sajnos a kutyám szökik, ha nem vagyunk otthon. Ivartalanitva van, minden nap járunk sétálni, de meg egy egész napos kirándulás után is képes lenne meglépni. És komolyan mondom ügyesebben csinálja, mint egy macska. Neki semmi nem akadály. Már nem tudunk mit kezdeni a keritessel. Ideiglenesen szoktunk befogadni gazdikereso kuyusokat is. Még egy sem tudott elszökni, csak az enyém. Már a kutyasuliban is azt mondták, hogy vannak ilyen kutyák, benne van a vérében, nincs már ötletük. Szóval amikor otthon vagyunk, mindig szabadon van, felvaltva dolgoznak a csaladtagok, de amikor nincs otthon senki akkor kennelbe vagy láncon van. A kennel is nagy 6x3 méter. De a lánc az futolanc, nagyobb a mozgastere, nincs bezárva "szabadon van" és azt sokkal jobban szereti. Akkor miért tartják ezt allatkinzasnak, a kennelt pedig nem?

Egyébként kinti-benti kutya, szabadon járkál ki-be, de nem szeret bent lenni csak rossz időben. Így az sem opció, hogy bezárom a házba. Nem csinál semmi rosszat, "csak" nyuszog az ajtóban, szóval láthatóan nem jó neki. A kennelt nagyon szereti, az a "kuckója", de csak ha nyitva az ajtó, egyébként onnan is vágyik ki. A láncon egy hangja nincs és elvan. Olyan területet tud bejárni vele, hogy sok helyen az egész kert akkora.

2018. máj. 26. 09:04
 1/6 anonim válasza:
100%
Szerintem az a helyes megfogalmazás hogy a kutyának az a jobb ahogy nagyobb a mozgástere. Sok embernél a kutya egy másfél méteres láncon van rosszabbik esetbe egy fához kikötve. Na az állatkínzás. De szerintem ha futóláncon van az teljesen ok. De majd tuti jönnek az okosok hogy a lánc miért nem jó. :)
2018. máj. 26. 09:42
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Általában a lánc balesetveszélyesebb.

De ha a tietek azt szereti jobban, és nem volt belőle gond, jó a kialakítása stb., akkor a ti esetetekben nyilván azt kell használni.

2018. máj. 26. 09:58
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A lánc ilyen esetben csak annyival rosszabb, hogy felakadhat vele valahová, ha például szökni készül vagy csak rohangál. Viszont te ismered a kutyádat, ha nyugodtabb így, akkor szerintem nincs gond :)
2018. máj. 26. 12:55
 4/6 A kérdező kommentje:

Igen, sokszor megkapom, hogy ez allatkinzas..Nem is értem. Sokaknál akkora az egész udvar amennyi mozgástere van a kutyamnak meg ahol nagyobb a kert és mindig szabadon van a kutya, de nem is foglalkoznak vele az rosszabb szerintem...

Olyan a kialakitasa, hogy nem tud felakadni sehova. Nem volt még ezzel soha gond 5 év alatt.

2018. máj. 26. 15:24
 5/6 anonim ***** válasza:

A kapcsolatotok rendben van, te vagy a domináns és egyben az alfa is? Ha minden tekintetben igen a válasz, akkor valóban igazuk lehet azoknak, akik úgy tartják, ő ilyen meglógós típus.

Szerintem olyan formában, ahogy te csinálod, nincs különösebb gond egy futólánccal, egészen humánus megoldásnak tűnik a napi lemozgatás, elengedés mellett, igazán ne vedd magadra az állatkínzó jelzőt...

Egyébként nekem is szimpatikusabb a kennel a simán megkötve tartásnál, mondom is, miért:

nincs folyamatos terhelés alatt a nyak és a légcső. Frusztrált, láncos kutya, akit impulzus ér, oda akar menni az izgalmas dologhoz, szüntelenül feszíti a nyakörvét, amit egészségtelennek találok.

Folytonos terhelés, ellentartó erő éri a nyakát, ami biztosan nem hat pozitívan a helyes, problémamentes séták kialakítására sem. Emellett meg aztán kikopik a szőre is, ami nem túl esztétikus látvány, de ez a legkevesebb.

Úgy gondolom továbbá, hogy a kutya előbb felvesz rossz szokásokat, pl. az ugrálást. El akarja érni az embert, a lánc hátulról visszahúzza, megakasztja, ami miatt felágaskodik szinte akaratlanul is. Szintén káros rá nézve, állandóan terheli a csípőt, gerincet -ráadásként persze bosszantó.

Olyan képek is megjelennek előttem, hogyha az útba ürít, akkor azt később akaratlanul odébbsodorja, szétkeni a lánccal; kijárja, kikoptatja a füvet, növényzetet; feltekeredhet, véletlenül is beleakadhat a táljaiba, amit aztán felboríthat (valamint végül ettől megijedvén jókorát téphet rajta megintcsak a nyakörv).

Az az elfogadható, hogy egy kutya a megkötést, a pórázra vételt pozitívumként élje meg, ne büntetésként.

A kennelt jóval biztonságosabbnak, barátságosabbnak, védettebbnek tartom. Úgy vélem, a kutya előbb elfogadhatja, mint otthont, menedéket -persze, ha okosan hozzá van szoktatva.

Én egyik módszert sem alkalmaznám teljes lelki békével, de megértem, ha valakinek nem igazán marad más választása, mint a kennel, vagy a futólánc.

Esetleg tényleg célszerű lenne törekedni a szökésbiztos kertre (görgősor a kerítés tetejére, plusz meghajlítani annak végét befelé állóra, villanypásztor, láthatatlan, elektromos kerítés stb.)

2018. máj. 26. 21:55
 6/6 anonim ***** válasza:
Nagyon egyszeru pszichologiai hattere van: az a kutya boldogabb, akinek hatarai es korlatai vannak. A kennel pedig egy fizikai hatar. A lanc nem. Nem fogja fel, hogy miert nem tud menni, csak azt, hogy valami visszatartja. Nagyjabol ennyi.
2018. máj. 26. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!