Staffordshire terrierek felnőttként?
Tényleg csak azon múlik? Múltkor egy staff-pit keverékkel játszott iszonyatosan jót, akit előző gazdái harcoltatásra szántak, de olyan jámbor volt a kutya hogy hál istennek nem jött össze... viszont a kutyasuliban van egy kutya aki egy éve jár szocializációs foglalkozásra, mert bármit tesznek támadja a kutyákat és néha embereket is. Nem
biztos hogy minden a nevelésen múlik, csak van a kutyáknak egy alap személyisége, nem? Kérdésem hogy ez mennyire mehet rossz irányba ha felnő a staffi.
Nem igaz, hogy minden a nevelésen múlik.
Múlik a fajtán, ha tetszik, ha nem. Minden fajta valamire ki lett tenyésztve, van egy alap karaktere, természete. Ez NEM azt jelenti, hogy pl. egy golden feltétlenül egy pacsis, édes kis puszigép, és egy pit meg feltétlenül kutya- és macskagyilkos lesz. De az adott fajták esetében nagyobb az esély erre, főleg, ha a többi tényező, amit alább írok, nincs a helyén.
Múlik a kutya genetikai adottságain: mennyire stabil vagy sem az idegrendszere.
Múlik a kutya személyiségén, természetén: mennyire domináns típus, vagy félénk, nyugodt, stb., milyenek az ösztönei.
Múlik a kutya korai szocializációján: amíg nincs annál, aki a gazdája lesz, milyen ingerek érik a kutyát, hogyan foglalkoznak vele.
És múlik természetesen a nevelésen, a későbbi szocializáción.
Ez szerintem a legnagyobb csapda, amikor azt hangoztatják, h. "ó, minden CSAK a nevelésen múlik", a szomszédaim így vettek a 12 éves fiuknak egy staffordot 30 ezerért valami putriból, ahol a "tenyészállatok" láncra vannak kötve az udvaron. Na, itt az ÖSSZES tényező a kutya és a kisgazdi ellen szólt... A szerencsétlen kutya nincs meg azóta, nem mertem megkérdezni, hogy a sintérnél végezte, vagy eltették láb alól.
Ismertem olyan yorki tenyésztőt, akinek volt staffija és a kutya teljesen jól elvolt velük, semmi gond nem volt, soha egy agresszív megnyilvánulás. Eltelt jó pár év, majd mikor hazaért, ott volt döglötten az összes yorki. Bekattant és kinyírta őket.
Sajnos vannak fajták, amiknél ez előfordulhat.
Ezek azért extrém esetek, de sajnos ezek a fajták ha mégis bekattannak, akkor ölni akarnak. Embert, állatot egyaránt.
Kutyafuttatóban is láttam már többször, amikor minden ok nélkül egyszer csak nekitámadtak staffik más kutyáknak és utána csak bottal szétfeszítve a szájukat lehetett levenni a másik kutyáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!