A Kuvasznak is vágni a fülét?
Régen a kuvasznak is vágták a fülét. Van a egy könyvem amiben szépen látható. Miért maradt ez abba?
Hagyjuk, hogy ez állatkínzás mert a tenyésztők hibája hogy ilyenre tenyésztették. A bullterier-nél bezzeg meglehetett oldani, hogy ne logó füle legyen.
Gyerekek akinek még pásztor kutyája sincs az ne írjon. Minek kell megint kiírnom a kérdés mennyivel egy szerűbb lenne hogy ha a nem hozzá értök nem írnának köszönöm.
Kimész az esztenára és a java kutyának vágva van, mert nem fog kiérni az állat orvos és meg döglik a kutya, de a farkas meg is eszi a kutyát kedvenc tápláléka.
Különben milyen meglepő, hogy egy pásztor kutya találkozik egy farkassal, hát beszarok rajtatok de tényleg. Mennyire csúszik lejjebb ez a beszélgetés.
Félig értem, hogy miről hadovál a kérdező.
Nem tudom, hogy a kuvasznak vágták-e a fülét, de pl. a KÁJ-nak igen. Ennek egy célja volt. A pásztorkutya egyedül volt hagyva a rábízott állatokkal. Ha jött a ragadozó, a kutyának kellett megküzdenie vele. A természetesen lelógó füle gyenge pont volt, mert sérülékennyé tette. Ha nem volt fül, nem volt gyenge pont, aminél fogva elkaphatta a ragadozó a kutyát. Kb. ennyi. Ma már a KÁJ-nak sem vágják a fülét, mert igen kevés kutya dolgozik olyan körülmények között, mint régen. Vagyis értelmét vesztette a csonkítás.
Az ivartalanítás meg lehet, hogy nem "természetes", de gondolom pl. a gennyes méhgyulladás sem. Ha választanom kell a kettő közül én az ivartalanítást választom.
Pont az az állatvédelmi szempont ha vágják a dolgozó kutya fülét...
Gondolkozzatok már logikusan...
Mivel szenved többet az állat?
Azzal, ha kölyökkorában, pár hetesen szakszerűen eltávolítják, vagy azzal, ha felnőtt korában harcban szakítják le, vérzik, begennyesedik, elfertőződik mert a másik kutya/állat nyála, szájában lévő baktériumok belekerülnek a sebbe, ahol gyulladást, fertőzést, gennyesedést okoznak, ráadásul szakítva lesz, esztétikailag is sokkal csúnyább lesz utána mint ha szakszerűen kölyök korban el lenne távolítva... Ráadásul a másik hogy a lógó fül kevésbé szellőzik így gyakoribb a fülgyulladás, és a hallás romlása is!!
Akkor mi is az állatvédelem? Szerintem elég egyértelmű..
Én határozottan amellett állok hogy MINDEN dolgozó kutyának vágni kéne a fülét!
Pl. a Mioritic hasonló mint a Komondor. A Mioriticnek vágják a fülét Romániában.
Mai kiállítási mánia ez hogy ne vágjuk a fülét a Dobermannak meg a Rottweilernek se meg stb...
Az a baj hogy belecsúszunk abba a kérdésbe, hogy kit lehet tenyésztőnek nevezni.
Aki kennelben tartja a kutyáit nap 24 órájában, és küllem kiáltáson nyertes, vagy aki a tanyán birkák közt törzskönyv nélkül de szelekciós nyomás alatt tarja és eladja kutyáit. Szerintetek melyik a hasznosabb a plüss kutya vagy a munka kutya?
Nem mondom hogy gennyes méhgyulladás nem történhet meg csak az arányok ugye.
Nálunk válogatót kutyáktól volt kölyök mindig. Szinte mindig ivarosan és egy hasomló probléma sem volt. Igen volt egy befogatod komondor ivartalanítót jó lecke volt hogy csak ivaros kutya legyen.
Korábban a volt gázgályának gyerekei addig piszkálták míg ivartalanította, de feltűnt neki hogy a kutya kedvetlen lett úgy volt vele, hogy biztos a műtét mikor eltel két év és a kutya munkája annyira értéktelenné vált. Nem látta el a feladatot amit a műtét előtt meg jól elvégzett.
Így ideiglenesen befogadtam, meg bántam mert haszon nem volt belőle, aranyos volt meg minden de értéktelen.
"A komondornak pl. soha nem vágták a fülét. Mégis pásztorkutya."
Biztos emlékeztek mikor jött a nagy helyezzük ki a kutyákat terepre és sorra elbuktak a válogatót kutyák pedig habos életük volt a többihez képest. hát a komondor járt a legrosszabbul mert még ingyen sem akarták igazán mert nyirnikel mindig koszos stb.
Én már rengeteget beszéltem a fajta gondozókkal, hogy kicsit változtatni kéne vagy kihal mert kutyának sem kell. De senki nem akar semmit sem csinálni, ez a baj. Magyar kutyafajták kifognak halni ha nem változik a standard, ez egy nyílt tény.
A vicc az hogy apróságok kellenének, és nép szerűek lennének.
kuvasznál és a komondornál színtémán kellene elgondolkozni illetve fül vagy farok vágáson, és megsúgom ha megbüntetsz valakit akkorkapásbol legaláb 30 ember minus aki eddig lehet hogy vett volna ezen kéne elgondolkozni.
Bocsi véletlen elküldtem az előzőt.
Bezzeg a kaukázusi juhászkutyánál vagy a közép ázsiai juhászkutyánál nem baj. Ott nem téma, hogy mit csinál a tenyésztő ugye.
Továbbá a komondor szőrén kellene változtatni, mert rettentően rósz. A kosz beleragad ez miatt mindig koszos és az elhalt szőr és szennyeződések hatására büdös is.
olyan kellene amit könnyen lehet tisztán tartani.
Szerintem a románok megoldották ezt a mioritic-nál mi is megtudnánk.
https://www.youtube.com/watch?v=VjKOk_6SzDU
https://www.youtube.com/watch?v=SHKG5zNIFcY
Kinek mi a véleménye?
A Kuvasz eredeti sztenderdjében sohasem szerepelt a fül csonkolása. Ez egy időben irányzat vagy inkább divat volt. Semmi értelme, (egészségügyi indolka nincs) és szerintem még a a kutya karakterének is rosszat tesz. Sokkal szebb füllel.
Természetesen ha több kuvaszt tartottak együtt, ott voltak dominancia harcok, akkor általában a fül sérül a leghamarabb így ebben az esetben eltávolították. Manapság, ha csonkolt a kuvasz füle az valami tartásbeli problémát, vagy deformált ízlést mutat.
Minden kutyának az a természetes állapota ahogyan születik. A farok és a fül csonkolása csak a mi esztétikai kedvünkért történik. Vadász ebeknél a farok csonkítás még megvan mert a vad hajtása közben a farkuk könnyen sérül. Tehát ha logikus és normális ok van rá akkor rendben van, minden más esetben csak emberi baromság. Ha valakinek nem tetszik a lógó fül keressen olyan fajtét melynek álló a füle.
Ennyi erővel vadászaton ne lehessen kivinni kutyát, mert szegény kutya megsérülhet, aki meg mégis kiviszi 10-év börtön ennyi erővel.
"Manapság, ha csonkolt a kuvasz füle az valami tartásbeli problémát, vagy deformált ízlést mutat."
Inkább hozzájárulsz ahhoz hogy kihaljon a kuvasz és a komondor mint hogy a fülüket levágják?
Mert ha leszólják józsibácsit aki 15 évig kaut tartót és most vesz egy kuvaszt és annak is levágja a fülét, akkor elaltatja és vesz tovább kaut csak már az egész ország eszt csinálja, ideje gondolkozni hogy kihalnak ha valami nem változik.
https://www.youtube.com/watch?v=OxfpBkxa5iM
https://www.youtube.com/watch?v=H4pENmL_tdI
stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!