Házi koszt? Baj, ha főzök a kutyámnak?
Szóval külön főzni szoktam a kutyámnak. 70% húsból, 20% rizsből és 10% zöldségből áll a menü (+ kúraszerűen kiegészítők pl ízűletvédő és lazacolaj) A hús többnyiere csirke: combfilé + bőr, csirkenyak, csirkemellfilé, szív, vese, máj. Néha sertést vagy nyulat is kap. Csöves csontot nem adok neki, tudom, hogy főve veszélyes lehet. A zöldség cukkini, uborka vagy sárgarépa párolva.
Sok tápot próbáltunk már, de egyik se vált be, így "dühömben" elkezdtem főzni. Azóta minden rendben.
Nem baj, ha főzöl, csak legyen jól összeállítva. Ha nem vagy biztos magadban évente egy vérvizsgálat ajánlott lehet ha te állítod össze a kaját (nyersesek is gyakran alkalmazzák ezt.)
A csontot főzve egyáltalán ne add, hőkelezés hatására nem csak a tartócsontok veszélyesek. Sokkal keményebb, törékenyebb lesz és nehezen emészthető. Fontos tápanyagok is kifőnek belőle, pl a kollagén. Nyersen add, vagy sehogy szerintem.
Én is szoktam főzni a kutyámnak még iszunk is eggyütt sört.
Nem baj ha főzöl a kutyádnak ki tudja mik vannak a tápokban és a kutyaeledelekben
Nem baj, ha főzöl de ez így messze nem elég változatos. Hosszú távon nagy a betegsegek kialakulásanak az esélye.
Pl. a kutyanak letfontosságú a kálcium. Az hogy viszed be? Fött csontot semmilyen nem adunk,mert főzve mindegyik szilankosra törik. A csirke egy száraz hús. A kutyának zsírokra van szüksege, jóval többre mint nekünk. Ezt sem kapja így meg. Illetve ott vannak a belsősegekben található nyomelemek,vitaminok.
Azt megértem, hogy a tapokból eleged lett. Mi is allandó hasmenéssel küzdöttünk mellette. Váltottunk barfra. Ha te nem is akarsz nyersen etetni, olvasd el ezt a kis leírást. A benne foglaltakat arányok,vitamin/tapanyag igényt..stb. figyelembe tudod venni a főzésnél.
Mi barfozunk, és nagyon elégedett vagyok. A főtt étel is elég elterjedt ahogy látom, de erről van valami útmutató, tanulmány, csoport, leírás bármi? Mi hogy változik főzés hatására stb? A barfnak is csak azután álltam neki, miután minden fellelhető infót elolvastam. Nagyon érdekel a kutyák etetése, ha valaki tud ilyenről az küldje már el :)
Csak kíváncsiságból. A kérdezőnek is biztos jól jönne egy ilyen ha létezik, hiszen ha magunk állítjuk össze az étrendet akkor a felelősség is a miénk, hogy megfelelő mennyiségben bevigyen a kutya minden fontos tápanyagot.
Kálciumot amúgy lehet pótolni tojáshéjporral, csontliszttel, ha nem akarsz csontot adni nyersen, de ennek ügyesen kell bánni az adagolásával, és emellett nem lesz mi tisztítsa a kutya fogait, hiszen nem kell rágnia. Ha már amúgy is sokat bíbelődsz a kajájával, akkor lehet, hogy érdemesebb lenne utánanézni a nyers etetésnek.
Nem baj, ha főzöl neki, szerintem jók azok, amiket leírtál. Hetente egy alkalommal én is ilyeneket szoktam főzni a sajátjaimnak. (Többi napon táp)
De ha csontot nem adsz neki, akkor hogy kap pl. kálciumot? A másik, hogy ezekkel az ételekkel nem edzi a fogait. Nagyon hamar ki fog alakulni nála a fogkő.
Köszönöm a segítséget. Hát a kálciumra én is gondoltam. Lehet veszek valami tablettát, vagy port. Szívesen fogadok tanácsokat.
Gyakrabban váltogatom a husikat majd akkor. Sertés, csirke, pulyka, nyúl, hal.
A rágással nincs gond, nagy darabokban adom a husit, így kénytelen rágni. Na meg ott a csirkenyak is. Kistestű, a fogai a táptól is baromi gyorsan fogkövesednek, annál rosszabb nem lehet. Mindennapi fogmosás van nálunk emiatt (Orozyme gél)
Egyszerűbb és egészségesebb lenne BARF-ozni akkor már. Sertésen, vaddisznón kívül mehetnek a húsok nyersen, és a zöldségfélék is természetesen.
Rizsre nincs szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!