Mit tartalmaz a házi koszt? Miket főztök a kutyának és milyen arányban? Milyen kiegészítőket adtok mellé?
Lassan 10 éves lesz a kutyusom és néha mikor kap főtt kaját úgy vettem észre, hogy azt szívesebben eszi, mint a tápot, ezért úgy döntöttem elkezdek főzni neki.
Viszont nem nagyon tudom, hogy mit kéne adni neki. Az oké, hogy húst, de mondjuk a rizs vagy egyéb gabona kell-e és milyen arányban a hússal?
Illetve még miket ehet a kutya, ami jó neki és milyen kiegészítőkre van szüksége?
Köszönöm, aki válaszol.
Az enyémek is szívesebben eszik a házi kosztot, mint a tápot. Én azért nagyrészt tápot adok nekik, mert a foguknak kell, hogy rágjanak.
Hetente 1-2 nap váltom ki a tápot főtt étellel.
Ilyenkor húst kapnak levesnek elkészítve. Főzök bele nekik leveszöldséget és 1-1 alkalommal egy kicsi barna rizst.
Ha magunknak sütök édesburgonyát, vagy sütőtököt, azt is mindig kapnak, mert nagyon szeretik és jó is nekik. Uborkát, sárgarépát, sütőtököt szoktam nekik adni nyersen is.
Ha meg tudod szerezni ezt a könyvet, vannak benne receptek:
Azért olyan nagyon új ötleteket ebből sem lehet meríteni, de érdemes átfutni.
Alapvetően a kutyának fehérjére, tehát húsra és zsírra van szüksége, ezeket tudja a legjobban hasznosítani. A szénhidrátok, mint pl a tészta, kenyér, nem értékes tápanyagok számára, így gabonára nincs szüksége.
Ha már hússal, és húsos csonttal etetnéd a kutyát, akkor tudd, hogy számára a nyers hús és csont ezerszer könnyebben emészthető, hiszen az egész emésztőrendszere erre van kidolgozva. Főtt hústól baja ugyan nem lesz, de a főtt csont okozhat olyan problémát, hogy megrekeszti a székletet, illetve sokkal lassabb, nehezebb az emésztése mint a nyersé. Ami viszont nagyon fontos, hogy akár nyersen, akár főve adsz neki csontot, érdemes elkerülni a csöves csontokat, mint a láb, comb, szárny, mert ezek rágás közben éles darabokká aprózódnak, és okozhatnak problémát, ha átszúrják a kutya belsejét, vagy beleállnak a nyelőcsőbe, gyomorba, vékonybélbe.
Ha már megfogalmazódott benned az igény, hogy a lehető legjobb ételt add a kutyádnak, ajánlom hogy olvasgass kicsit a BARF étrendről, mondjuk itt: [link]
Alapvetően arról szól a dolog, hogy a kutyát nyers hússal, húsos csonttal (farhát, nyak), és nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel etetik kb mindből 1/3ad részben, napi kétszer, a kutya tömegének 2%-a egy napi adag.
Nekünk nagyon bevált, de nem vagyok elvakult barfos, emellett ha főtt husit, húslevest, néha mást is adsz a kutyának, az is teljesen jó.
Ár érték arányban a csirke, kacsa, sertés husi éri meg leginkább, de lényegében bármilyen húst használhatsz hozzá. A legtöbb adható rögtön nyersen, marhánál és sertésnél javasolt legalább három napig fagyasztani a húst fogyasztás előtt, mert így ha esetleg mikrofiláriával fertőzött(valamilyen féreg vagy kórokozó petéje, lávrája lehet a husiban), akkor az biztosan elpusztul. Ez megoldható úgy is, ha megveszed a husit meg a farhátat vagy nyakat, kiporciózod napi adagokra, vagy napi felesbe, úgy lefagyasztod, és mindig újat veszel ki a fagyóból a kövi napra.
Írtad, hogy már 10 éves lesz a kutyusod, neki lehet pluszba adni hozzá valamilyen porc és csonterősítőt, ami glükozamint, kondroitint tartalmaz,pl zöldkagylós termékeket, vagy vannak kifejezetten idős kutyáknak készült vitaminkeverékek is,ezek közül is vannak hasznosak.
Remélem segítettem, ha van kérdésed, írj nyugodtan és szívesen segítek :)
Úgy gondoltam némi olvasgatás után, hogy 40%-ban húst fog kapni(csontosat csak ami nem lesz szilánkos főzés hatására, de nagyrészt sima húst), 25%-ban köretet(rizs, hajdina, köles, édesburgonya pl), ebbe keverem neki a porokat, olajokat, tehát a kiegészítőket, ami 5%, 20% zöldség-gyümölcs, 10% egyéb(pl tojás, túró, kefir).
Így jó lesz?
A csontost semmiképp se főzd. Nyersen is megeheti, ahogy előttem is írták, nekik erre specializálódott az emésztőrendszerük. 1-2 hét alatt úgy megerősödik a gyomorsava, hogy minden gond nélkül fogja emészteni a keményebb csontokat is. Plusz ugye így nem fő ki a sok tápanyag sem az ételből.
Miért szeretnéd mindenáron főzni az ételét? Ha már ennyit pepecselnél vele, és magad állítanád össze, akkor szerintem érdemes lenne kipróbálni a nyers etetést.
A 2. válaszolóval viszont pár dologban nem értek egyet, ezt leírnám: Disznót (vadat és házit is) nyersen tilos adni! Itt nem a féreg a gond, hanem egy gyógyíthatatlan betegség, az Aujeszky, más néven álveszettség. Emberre nem veszélyes, és lassú lefolyású a disznókban, így a házi, boltban kapható sertéshús is veszélyt hordoz magában. Persze nem olyan gyakori, de jobb félni mint megijedni. Sok alternatíva van, és ha fertőzött volt a disznó akkor a kutyának annyi.
A vadakat 2 hétig fagyasztani érdemes, de a többi hús akár frissen is mehet.
Csontot főve nem szabad adni, mert megváltozik a szerkezete, kemény lesz, és szilánkosan törik. Nyersen a csont kellőképp rugalmas, ott tényleg csak a tartócsontokkal kell vigyázni, de sokan azt is adják ha szépen rág a kutya.
Ami pedig még fontos, de kimaradt: a leglényegesebb tápanyagok a belsőségekben vannak. Ilyen a máj, vese, lép, agy, here például.
A nyers étrend nagyon jó, és teljes mértékben a kutyád igényeihez lehet szabni, de semmiképp se kezdj bele alaptudás nélkül. Ajánlom a Barffal foglalkozó facebook csoportokat, én is onnan tanultam mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!