Mit jelent a határozott nevelés egy kaukázusi juhászkutya esetében?
Ha majd meglesz a kutya menj el vele kutyaiskolába. Addig tanulj a nevelésről, olvasgass, beszélj hozzáértőkkel, tenyésztővel már előre. Itt most nehéz lenne példákkal szemléltetni azt, amire te gondolsz. Ezek menet közben fognak majd előjönni.
Következetesnek kell lenni az elejétől fogva. Ezt nem lehet szájbarágósan körülírni, mindenki máshol hibázik. Nem lehet konkrét példákat mondani, rengeteg helyen el lehet rontani nem csak egy "ilyen kutyát" hanem bármilyen kutyát.
Szerény véleményem, hogy nem biztos, hogy kaukázusival kellene kezdened, ha nulla kutyás tapasztalatod van.
Olyan kutyasulit keress, ahol értenek a pásztorkutyákhoz!
A múltkor találtam egy nagyon jó cikket a "Közép Ázsiai juhász fajtamentő csoport" Facebook oldalán. Keress rájuk, talán olyasmi címe volt, hogy dióhéjban a KÁJ-ról... nem kell sokáig pörgetni,hogy megtaláld. Ajánlom figyelmedbe. Igaz, hogy a KÁJ-ról írták, de éppen úgy igaz a többi pásztorra is. Nevelési tippeket is ír.
Ez egy régi bejegyzés, de csak megtaláltam, remélem működik a link:
Első vagyok. Pontosan arra gondoltam mint a harmadik, amikor azt mondtam, nem első kutyának való a kau. Nem mindenki tud kapásból úgy, olyan hangsúllyal parancsolni a kutyának ahogy azt tenni kellene, hiába tanítják a kutyasuliban.
Nálunk a párom járt suliba a kutyájával, mégsem képes még mindig elég erélyesen beszélni a kutyához ha szükség van rá, ellenben velem aki néha túl sok is vagyok a gyenge idegzetű menhelyesnek. Nekem kaukázusim van otthon falun, ahhoz szoktam, de nem az elsőm volt. Nem bírtam volna vele ha az első kutyám lett volna, és még ma is azt mondom, bőven lenne amit másképp csinálnék a nevelésében, ha újrakezdhetném. 12 éves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!