Miért akarja meghágni a fiú kutyám a másik fiú kutyát?
Nem akarja meghágni. A rangsort rendezi.
Ez domináns viselkedés, nemtől független.
A kutya, mint minden más állat, meg az ember is valamilyen szinten ösztönlény. (Valamikor fiatal koromban, én is megdugtam volna mindent, ami mozog. Ha nem mozgott, akkor egy kicsit meglöktem.)
Visszatérve a kutyához: Őt is az ösztönei vezérlik.
Pláne, ha fiatal kutyus. Az ösztönei működnek, de még az agya nem tudja felülbírálni azokat.
Ezért van az, hogy egy bolyhos papuccsal, egy plüssjátékkal, a gazdi lábával is próbálkozik.
Ez nem rosszaság, csak a fajfenntartási ösztön ébredése.
Ilyenkor egy összesodort vékony újsággal rá kellene koppintani az orrára, egy határozott "nem" tiltó szó kíséretében. Később, már csak a nem kimondása is elég, és abbahagyja a kísérletet. Később, csak a tüzelő szukákat fogja hajkurászni, de akkor már nehezebb lesz visszafogni. Az újságra rá sem fog hederíteni...
Semmi köze a faj fenntartásához.
Mivel a kutya falkalény, ezért kialakult, hogy kell egy rangsor, ami eldönti a jogokat. Nyilván jobb a ragsorban magasabban lenni, mint lentebb.
A kutya szocializálódása során különböző játékokkal mérik fel egymást, hogy melyikük az erősebb, ügyesebb, gyorsabb.
Mivel, gondolom, nem tudják ezt a ti esetetekben a megfelelő módon lejátszani, a dominanciát úgy próbálják kierőszakolni, hogy a másik fölé magasodnak, rámásznak. A rámászás beindíthatja a párzó mozdulatokat. Természetes környezetben ilyen nem fordul elő, mert vagy kitör a másik, vagy behódolóan a hátára fordul - így nem viselkedne fogamzóképes szukaként.
A pórázon tartás miatt, sajnos, a legtöbb kutya nem tanulja meg, hogy mik az alapvető viselkedési szabályok - így nem hódol be, vagy nem jelzi, hogy az alárendeltséget nem fogadja el. Helyette ott marad, amire a másik rámászik és végül az ösztönös mozgás is megindul - de semmi fajfenntartási célzat nincs ebben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!