A kutyám séta közben "cikázik" az utcán. Mit csináljak?
Nekünk az a nyúlós (3 m) pórázunk van. Általában rövid pórázon szoktam sétáltatni. Csak az a baj, hogy ilyenkor mindig helyet akar cserélni, hol a bal, hol a jobb oldalamra jön. Múltkor el is estem benne mert a hajam le volt engedve és az arcomba fújta a szél el akartam onnan venni és a kutya pont elém jött. Próbáltam már azt is, hogy amikor helyet szeretne cserélni akkor húzom a másik irányba, de nem hagyja magát és annyira meg én sem vagyok erős hogy fél órán keresztül tartsam. Kutyasulira nincs lehetőségünk mert egy kis faluban lakunk, a legközelebbi kutyasuli 40 km-re van tőlünk :/
Valami tippet tudtok adni hogy hogyan szoktassam le erről?
Melletted vagy mögötted vezesd a kutyát, a lényeg, hogy ne engedd előre. A nyakörvet tedd fülek mögé közvetlen, tehát minél feljebb, a póráz legyen rövid, de laza, csak akkor feszüljön, amikor korrigálod. Ilyenkor se húzd vagy akard megtartani, hanem egy apró rántás legyen, esetleg rásegíthetsz, ha mondod, hogy Vissza! vagy Nem! Vagy vmi hangjelzést.
Húzd ki magad, emeld fel a fejed, ne a kutyát nézd. Légy határozott és magabiztos. Így a kutya örömmel fog követni Téged.
Ha elértetek egy parkba, mezőre stb, ahol szabadon lehet, akkor ott engedd el, hogy elvégezhesse a dolgát, szaladgálhasson. Addig pedig Téged kövessen, ne engedd bóklászni.
Én nem szeretem ezt a C Millan-féle "terroros" sétát. Semmi öröm benne nekem sem, a kutyának sem.
A flexit felejtsd el, az mindig feszes, tehát nem tudod megtanítani a kutyának vele a pórázfegyelmet, ami abból áll, hogy a póráznak sosem szabad megfeszülnie, ha megfeszül, az jelzés a kutyának, hogy vissza kell vennie.
Ha feszül a póráz, akkor több dolgot is tehetsz:
- lecövekelsz, és csak akkor indulsz tovább, ha újra laza lesz
- megrántod a pórázt, közben mondod, hogy "nem"
- irányt változtatsz, és a kutya kénytelen követni téged
Ezeket a kutya és a te személyiséged függvényében kombinálhatod is, meg kiválaszthatod, hozzátok melyik illik. Én az elsővel kezdtem, a másodikat a suliban erőltették, és (sajnos) rászoktam, a harmadikat én nem próbáltam. (Mi 5 méteressel sétálunk, legtöbbször szaladgálhat fel-alá, ahogy akar, csak ha rövidre fogom, akkor kell a közelemben, extrém esetben láb mellett jönnie)
Nekem még a láb melletti sétát is érdemes lenne gyakorolnod: folyamatosan jutifalatot adagolva, vezényszóval láb mellett vezesd 30-50-100 méteren, utána nagy dicséret!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!