Ha valaki betör a területemre, esetleg bántani is akar, a kutyám pedig súlyosabban megsebesíti, esetleg megöli, mi van? Elpusztítják a kutyát?
Szerencsére nem történt ulyen. De kíváncsi vagyok, hogy mi van ilyenkor.
Azt tudom, hogy ki kell rakni, hogy harapós kutya. De nem a kutya sért ilyen esetben területet, hanem az ember.
Tavaly vagy tavaly előtt attól volt hangos a tv, hogy egy kutya kiugrott a kerités mögül és megölt egy öregasszonyt. A kutya az állatvédőrséghez került(szóval elvették a gazdájától) és veszélyesnek lett nyilvánitva, ami annyit jelent, hogy csak szájkosárral szabad sétáltatni.
Szerinted ezek után elaltatnának egy olyan kutyát, aki a területét védte a magánterületen belül, ahol ki is volt táblázva, hogy ha belépsz megöl a kutya?
Az arányosság elve érvényesül. A bíróság dönti el, hogy mi az a kutya által okozott sérülés ami még arányban áll a magánlaksértéssel.
A halál biztosan nem áll arányban, talán a könnyű testi sértés még igen. A harapós kutya felirat nagyon fontos, mivel így gondatlanság miatt a gazdát nem lehet felelősségre vonni.
előzőhöz hozzátenném, hogy a magánlaksértés lehet pl. csoportosan vagy felfegyverkezve
tehát ilyen esetben a bent lakókra azért elég komoly veszély leselkedhet
Mindig az adott helyzet dönti el, és hogy a magánlaksértőnek mi lehetett a feltételezett célja. Pl. k rablás vagy besurranás és lopás vagy lopásból testi sértés lett stb.
Értem.
És mi van, ha nem engem, hanem a kutyát próbálja meg bántani, vagy megölni? Mert a kutya egy szimpla betolakodót max. elkerget,megkap de ha ütni próbálja stb.
Mert a kutya is mentheti az életét? Vagy az nem önvédelem?
Itt magánlaksértésről beszélünk.
Rengeteg itt a betörés. Egy kamera kelleni fog.
"Az arányosság elve érvényesül."
Nem hiszem, hogy a kutyám megkérdezné, miért jött, és ha csak betörni, akkor kicsit harap, ha fegyvere is van, akkor nagyot harap...
Férjem is mindig mondogatja, ha ilyen lenne, biztos, hogy senkinek nem hagyná, hogy a kutyát akár csak elvigyék tőlünk. Mert minket védett, "tette a dolgát". Még ő is jól megruházná a betörőt. Aztán lehet feljelentést tenni.
(nálunk mindkét utcafronton kint van, hogy harapós kutya)
Szerintem ügyvédtől is függ.
Ha téged ér támadás a saját portádon, az bőven kimeríti a jogos védelem fogalmát, tehát a kutyát nem fogják elpusztítani..
"a törvény meghatározza, melyek azok a védett jogi tárgyak, amiket ez a bekezdés oltalmaz: személyek, javak, közérdek. Szükséges a védekezésnek az a mértéke, amely ahhoz kell, hogy egy ilyen támadásnak véget vessen. Ha a védekező ezt a szükséges mértéket ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi, nem büntethető. Ha azonban a támadás vagy a fenyegetettség véget ér, akkor megszűnik a jogos védelmi helyzet. Tehát ha valakinek az életére törnek, de a támadást elhárítja, a támadó pedig már menekül, a megtámadott nem mehet utána és ölheti meg, mert ebben az esetben már erős felindulásban elkövetett emberölésért felelhet."
Úgy tudom, jelenleg ez a törvényi rendelkezés. Ilyen esetben a kutya "önvédelmi fegyver"..
A "Harapós kutya" táblát azért érdemes kitenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!