Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ilyen feltételekkel lehet...

Ilyen feltételekkel lehet nagytestű kutyát lakásban tartani?

Figyelt kérdés

Nagyon régóta szeretnék kutyát és egészen őszintén leginkább egy nagy, szőrös, jól tanítható, barátságos kutyusra vágyom, aki igazán a társam lehet. Olvastam már nagyon sok eltérő cikket, véleményt a témában, egyesek azt mondják kellő figyelemmel, ráfordított energiával simán lehet nagytestű kutyát is lakásban tartani, míg mások szerint ez egyenesen állatkínzás, ezért egyelőre elég bizonytalan vagyok.

Amit nyújtani tudnék neki:

- amikor elhozom szerencsére meg tudom oldani, hogy 2-4 hetet itthon maradjak, így legalább amíg nem szokta meg ezt a környezetet, nem szobatiszta, nem lehet még utcára vinni, addig a nap 24 órájában mellette leszek

- részmunkaidőben dolgozom, így viszonylag sok időt itthon tudnék lenni vele és egy 3-4 órás séta kényelmesen belefér délután vagy este hétköznap is (reggelente sajnos csak maximum fél órát tudnék sétálni vele)

- hétvégén nem dolgozom, parkos, erdős rész mellett lakom, így sokat tudnék vele kirándulni is hétvégente

- tudom, hogy a kutyatartás nem csak sétákból áll és szívesen tanítanám, tréningezném is

- jó minőségű táp, megfelelő ápolás, orvosi ellátások (ezek persze alapvető dolgok, csak szerettem volna jelezni, hogy tisztában vagyok ezekkel a költségekkel, nem tájékozatlanul akarok belevágni a kutyatartásba)

Amit nem tudok:

- kis lakásban élek, itt rohangálni, nagyokat labdázni nem tudna a kutyus, ezért kicsit félek, hogy bent unatkozna

- nincs jogosítványom és a jövőben sem tervezem, ezért nagyon messzire, nagyon sokszor utaztatni nem tudnám, tehát például ha a legjobb kutyaiskola a város másik végén van oda nem tudnám elvinni heti rendszerességgel (persze van ismerős, aki alkalmanként nagyon szívesen segítene ebben)

Amit szeretnék:

- nagyon tetszik az agility és a "dogdancing", ha a kutya is élvezi, akár ilyen versenyekre is szívesen járnék, ezért is fontos szempont, hogy nagyobb testű, könnyen tanítható legyen

- fajták, amik tetszenek: golden retriver, német juhász, angol vagy ír szetter

Szóval ezek alapján kíváncsi lennék, hogy mit gondoltok erről, milyen tapasztalataitok vannak, a felsorolt fajták közül melyik szerintetek a legideálisabb ilyen körülmények között, illetve ezeken felül miket tanácsolnátok, akár kutyafajták, akár más benti kutyatartási praktikákkal kapcsolatban?

Minden véleményt és hasznos tippet előre is köszönök :)

2018. márc. 8. 16:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyedül vagyunk én botot vagy labdát dobálok neki, illetve most a hóban hógolyókat :D Amúgy elbóklászik magában, szagolgat, madarakat keres. Vannak ilyen horgászbot szerű játékok, aminek a végén van valami amit kergethet a kutya. Még nem próbáltam de olvastam valahol, hogy jól ki lehet vele fárasztani.

A lakásban a plüssök és a zoknik a slágerek, néha a tesómmal húzódzkodnak is egy rongyon. Nem húz erősen, szóval szerintem nem árt a fogának, de minden kutya más ugye. Azt én is olvastam, hogy nem jó, mert ha mindig legyőz, akkor azt hiszi majd, hogy erősebb nálad, és ezt "felhasználhatja ellened". De nem tudom hogy ez mennyire igaz :D

2018. márc. 8. 16:34
 12/22 A kérdező kommentje:

Még egy kérdés az ír szetter szőréről, bocsi csak nagyon lelkes vagyok :D Szóval, mennyire körülményes, különleges ennek a fajtának a szőrápolása, nem ismersz véletlenül jó kutyakozmetikust Budapesten?

A többieknek is nagyon köszönöm a válaszokat, tényleg nagyon hasznosak :)

2018. márc. 8. 16:34
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Hú, de gyorsan pörögnek a válaszok :D De akkor a szőrről: Hihetetlen vagy sem, de egyáltalán nem hullik a szőre. Most kezd zászlósodni, nagyjából leváltotta már a puppy szőrét is, de egyszerűen semmi. Barfozunk, lehet, hogy ez is hozzátesz, meg a jó genetika, nem tudom. De egyébként sem az a "bundás" fajta, selymes és viszonylag vékony a szőrük. Felnőttként is megmarad ez a puha textúra.

Lehet, hogy később még változni fog a dolog, de egyelőre elég jó :D Ha sáros lesz nagyon, akkor lábmosást tartunk, általában csak vízzel. Eddig egyszer fürdettük teljesen samponnal, szerintem havonta elég, vagy extrém esetben ha nagyon koszos lesz.

Sokszor a lábmosás is elmarad, megtörlöm a lábát, és a maradék sár lepereg róla. Inkább a felhozott kosz a gond, mint a szőr. Később a hosszú szőrrel ez csak még nehezebb lesz, de akkor majd gyakrabban lesz alváz tisztítás :D

Sajnos nem Pesti vagyok, és én is épp kozmetikus keresésben vagyok. Olyan kéne, aki nem csak a bichonok nyírásához ért :')

2018. márc. 8. 16:42
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és fürdés után hajszárítózunk. Annyira nem szereti, de hát muszáj lesz megszoknia. Lábmosásnál csak jól megtörlöm, nem éri meg a macerát, séta közben is gyakran lesz vizes alul, de hamar megszárad. Esetleg kozmetikust a tenyésztő is tud ajánlani, majd kérdezz rá esetleg ha úgy van :)
2018. márc. 8. 16:48
 15/22 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat :)
2018. márc. 8. 17:00
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Nekem szetterkeverékem volt 12 évig, és én is egy 65 m2-es panelban élek, és éltem ez idő alatt végig. A kutyám teljesen jól elvolt, miután sétáltunk, vagy kifutkározta magát a kutyafuttatón, csak aludt. :D Ha rosszabb idő volt, akkor mi is bent játszottunk, nagyon szerette a kötélhúzós játékokat, illetv dog dancing trükköket is tanítgattam neki.

Egyébként a szetter baromi emberközpontú fajta, nem is lehetne szerintem csak kint tartani. Úgyhogy ha rendesen megmozgatod és foglalkozol vele, akkor tökéletes lakáskutya lesz. :)

2018. márc. 8. 19:55
 17/22 anonim ***** válasza:
0%

Nekem egy újfoundlandim van, kinti kutya. Hatalmas szőrrel. Nagyon okos, cuki kutya, tanulékony, játékos. Lakásba soha nem volt.

Télen a pincébe sem jön be ami fűtött egyébként, ott van a garázs is.

Nyáron viszont nagyon szeret ott hűsölni.

Nem hiszem hogy jól érezné bent magát, és őszintén, én sem tudom elképzelni, milyen lenne ha ott hullana az a temérdek szőre a kanapéra vagy a szőnyegre.

2018. márc. 9. 03:54
 18/22 anonim ***** válasza:
72%

Árra figyelj, hogy a napi 4 sétát kell megoldanod :)

Ebből 1/2 hosszabb a többi pedig eu. séta:)

2018. márc. 9. 09:38
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Ha sokat kell lépcsőznie én nagyobb testűt nem ajánlok.

Én is szeretnék,bár én orosz fekete terrier-t. De a lépcsőzés nem ajánlott nagyobb testű fajtáknál hiába a szűrtek a szülök dp-re.

2 angol szettert ismerek,mivel részben trimmelős fajta így hullik nekik a szőrük,elég durván. Törzskönyvesek,külföldről, kiállítási kutyák.

De amúgy amit tudsz nyújtani az tök jó! :)

2018. márc. 9. 14:19
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

4 Cane corsoval, es egy malival elek panelban. Jo mondjuk nagy haz.

Siman megoldhato😀

Van 5 kennel, oda zarom be oket aludni, (bar nem is kell zarni igazabol) kaja utan, hogy ne ugraljanak egybol, illetve aludni, ha fozok es takaritok, vagy ha szerelo jon. Szerintem fontos hogy eltudjuk zarni, barmi tortenhet, ami miatt jo megoldas. Es nem kinzas nekik, csak a sotet zoldek szerint😊

Itthonrol dolgozom, igy veluk vagyok. Napi 2x 20-30 perc seta 2 csapatban. 1x a suliban valo munka, tanulas mellett rohangalhatnak, kelloen elfaradnak. Ez altalaban 2-3 ora, ha extra jo ido van, egesz delutant ott toltjuk.

Heti 1x minimum megyunk hosszabb turakra.

Telen, saros idoben viszek le egy rongyot, megtorlom a labukat mielott a

Lepcsohazba megyunk. Vedles idoben minden nap felsoprok a lepcsohazba, hogy ne legyen problema. Szerencsere szeretnek a lakok, az elejen tartottak attol hogy zaj es budos lesz. Kellemesen csalodtak! :) de fontos figyelmi hogy tenyleg legyen rend, tisztasag a lepcsohazban. Meg ha nem is neked kellene takaritani. Nem kell a felesleges feszko.

Nyilvan nekem sok kutyam van, ezert tobb ido is mint egy. Szoval ha suli/suli+munka/munka mellett vallal valaki lakásban, teljesen megoldhato. Csak tenyleg, szomszedokra kell tekintettel lenni, tudnak alkotni, ha nem tetszik nekik valami. 😀

2018. márc. 9. 23:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!