A kutyám teljesen fogyi lett? Anorexiás? Sztrájkol? Mit tehetek még?
Adott a 7 éves amstaff szukám. Sosem volt egy nagy evő, mindig finnyázott, de amit másfél hete csinál, az valami elképesztő.
A szokásos tápot kapja (Visán Optimanova, nyúllal és burgonyával), rá főtt színhúst vagy csontos húst. Abszolút nem eszi a tápot, bele se szagol, semmi. Kizabálja a tápszemek közül a húst, és ennyi. Eddig az utolsó szemig megette, imádta.
Nem várja az etetést sem, csak bambul rám és sóhajtozik.
A hidegben is sokat mozog (lakáskutya egyébként), és láthatóan csak szálkásodott, nem fogyott semmit. Ugyanolyan aktív, jókedvű, a viselkedésében semmi változás.
Nasi nincs, mi kajánkból nem kap soha. Reggel és este kap enni.
Mi lehet a kínja? :( Elkeseredtem; eddig ez a táp nagyon bevált, gyönyörű volt tőle, de megint kezdi azt, amit az eddigi tápokkal: hónapokig eszi, hirtelen satufék és sztrájkba kezd.
Segítség.
Először is ha ennyire csökkent az étvágya, akkor én megnézetném az orvossal, az is lehet, hogy valamilyen fertőzést szedett össze. Egyébként pedig nem jól etetsz. Bár a tápot nem ismerem, de ha tápot keversz hússal, az nem lesz túlzottan jó a kutyád emésztőrendszerének mert teljesen más az emésztési idejük. Persze van olyan kutya akinek ettől semmi baja, de simán lehet, hogy a kutyád szarul érezte magát a táp+hús kombótól ezért tudatosan hanyagolja. Főtt csontot tilos adni, mivel szilánkosan törik és komoly gondokat okozhat. Különböző tápok váltogatása a legnagyobb hülyeség, főleg naponta. A kutyának nincs szüksége változatos étrendre, ha minden tápanyagot megkap. Kifejezetten rosszat tesz nekik az átállás.
Nézz utána a barf etetésnek, nálunk magyon bevált. Bár mindkét kutyám haspók, és a tápot is mindíg ették de a nyers húsért odáig vannak és még sosem voltak ilyen jó formában.
Hülyeség amit az 1 ír!! Tápot naponta váltogatni? Normális vagy te? Úgy tönkretenné a kutyam gyomrát hogy csak bámulnál.
És megint ez a hülyeség hogy ráun a kutya a tápra.. nyilván a farkasok is mindig azt gondolják hogy "jáááj már megint nyulat kell enni, ezt nem hiszem el... szerintem hagyjuk meg a rókának és reménykedjünk abban hogy holnap sikerül egy sült vizilivat elejtenünk".
Kérdező, az sem túl jó, ha a tápot kevered a hússal. Vagy így etess, vagy úgy. Próbáld ki hogy csak tápot adsz neki semmi mást.
lehet, hogy beteg lesz..., el kéne vinni dokihoz
a nem evés mindig az első jel
Köszönöm az eddigi válaszokat! :)
A táp + főtt hús kombón nőtt fel, sosem gondoltam, hogy ez ártalmas a kutyának. A főtt csonttal sosem volt baj. Sajnos vele nem úgy megy, hogy radikálisan változtatok az étrenden, rafinált kutya. Ha csak tápot adok, szárazon, mehetek a fenébe, sosem ette meg, még kézből sem. Egyiket sem. :D
Barfot próbáltam vele 3 hónapig, még tavaly. Nekem a hajam égnek állt, ő meg fogyott 5 kilót és alig akart mozogni, az aktivitása csökkent. Mindent úgy csináltam, ahogy meg van írva a Nagykönyvben. Neki ez a nyersezés nem jön be, most is csak néhány naponta kap nyers húst, amolyan plusznak, hogy egyen már valamit.
Egészségügyi problémára nem gyanakszom, amióta nálam van ezt csinálja. Orvosnál voltam vele emiatt többször is, nem találtak semmit, a diagnózis: finnyás. Teljesen egészséges.
Hopp, ez lemaradt. :D
Szóval minden táppal ezt csinálja: eszi 2-3 hónapig jókedvűen, aztán "bedurcizik" és nem hajlandó megenni. Ha tápot váltok, akkor kezdődik elölről az egész.
Emiatt sem gondolom, hogy beteg.
Volt nálunk ilyen óriás schnauzer képzésen. A kutya megszokta, hogy száraz táp, rá alutasakos és nagy nehezen elnyammogta, majd pár napra rá otthagyta a szárazat. Először mi is betegségre gyanakodtunk, ezért következőleg csak alutasakost kapott, azt bezzeg befalta. Mivel a kutya hülyének néz és tudja, hogy ezzel eléri a kívánt célt, egyszerűen adj neki CSAK tápot. A kutya 3 nap után éhes lesz és megfogja enni. Ha nem eszi meg, csak vedd el tőle, ne hagyd előtte és aztán csak következő etetéskor, ugyanazt az adagot rakd le elé. Több ismerősömnél is bevált, 3. nap reggelén ette az összes kutya a tápot, mivel nem volt más. A schnauzer már második nap ráfanyalodott.
Nálunk nincs finnyázás, te vagy a falkavezér, megszabod, hogy mikor ehet és te vezessed az orránál fogva, nem pedig fordítva.
A tápot érdemes 2-3 havonta váltani, az is jó, ha csak 2 félét váltogatsz, legalább ne mindig ugyanazt eszi és a tápanyagok százalékos aránya is eloszlana.
kitartást neked
Ezt a kört már lefutottuk, ő 11 napig nem evett, hogy csak a szárazat adtam. :) Szerintem a kutya finnyássága nem a falkavezérséget vonja kétségbe. A kutyám iszonyatosan makacs, keményfejű. Sosem nézett hülyének. Persze voltak kemény időszakok, amikor kamaszodott, de ez minden kutyánál így van.
A tápot mindig váltogatom, mert 2 hónap után a másik kutyámon is látom, hogy nem eszi olyan mohón, mint egyébként. :) Ő speciel mindent és mindenhogy megeszik, vele semmi baj nincs.
Én úgy vagyok vele, hogy a kutyának is kell a változatosság; pont emiatt gyártanak ilyen sokféle ízben kapható tápot. Egyébként semmi extrát nem kapnak rá; két-három darab csirkemáj, egy fél darab farhát, esetleg pár csirkeláb. Ezekkel nem laknának jól, emiatt aggódom, hogy egyszercsak elfogy a kutya. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!