Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Behívhatóság nem épp 100%. :/...

Behívhatóság nem épp 100%. :/ Tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Szóval, kutyám parkban, utcán, kertben behívható, bármiről letiltható, kivéve egy dolgot. Kisebb állatok kergetése.

Igazából részben az én hibám az egész, mert eddig hagytam hogy macskát, mókust kergessen, mert nem bántaná ezeket az állatokat, pláne a macskát nem, csupán játszani szeretne (ebbe nem kérek belekötést, csak ismerem tán a saját kutyám, köszönöm). Miután a cica beugrott a kerítés mögé, általában megszaglásszak egymást, tehát semmi agresszió, és nyugodtan vissza tudom hívni.

Viszont, tegnap voltunk a réten, és találkoztunk egy nyuszival. A kutyám komplett süketen elkezdett rohanni, csak miután elvesztette a szagot, azután szaladt vissza hozzám. Ez azért mégse olyan mint egy macskakergetés, mert a nyúl nem fog felugrani a fára, ráadásul ott a patak a közelben. Nem akarom veszélyeztetni kutyám testi épségét.

Szeretném megtanítani neki, hogy csak azután kergethet meg bizonyos állatot, miután én engedélyt adtam rá. Ezt már macskák esetén, pórázon ismeri, viszont ha póráz nélkül van, rohan mint az eszelős, és kergeti az nyulakat, macskákat.

Kérlek segítsetek.

Sértő kommenteket nem kérek, és mielőtt feltennétek a kérdést, miért hagyom egyáltalán, hogy bármit bármikor megkergessen, akkor a válasz egyszerű:

mert semmilyen állatot nem bántana, volt már, hogy madarat megfogott, de rászóltam, és egyből elengedte, tehát még egyszer mondom: nem ölne meg semmit, nem tépne szét semmit, nem agressziót táplálok benne

az pedig, hogy 3-4 ház erejéig fut egy cica után, szerintem jó testmozgás

ráadásul sokkal jobb a kapcsolatunknak, ha nem tiltom meg neki teljesen azt, amit szeret, hanem csupán kontrollálom úgy, hogy senkit nem zavar

2018. jan. 27. 16:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

1. vagyok, 6-os nak:

Nem beszéltem konkrét nyúlról. Zsákmányállatról beszéltem, bármi azzá válik, ha a kutya nekiáll üldözni. A macska sem mindig tud felugrani egy fára, elég ha mondjuk egy szántóföld kellős közepén ütnek rajta. Teljesen mindegy mire vetítjük ki a dolgot, a lényegen nem változtat.

2018. jan. 27. 16:48
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

elég kutyafüggő, hogy meg lehet-e neki tanitani, hogy kergessen valamit, majd amikor te úgy gondolod, egy szavadra visszamenjen hozzád.

Az első kutyám egy border collie, neki sikerült ezt megtanitani(ami nem csoda, mivel a terelés egy be nem fejezett vadászat. A pásztorkutyák pedig erre lettek szelektálva). A második kutyám pedig egy jack russell, neki örülök, hogy annyit megtanitottam, h ne eredjen semmilyen állat után.

Ha magánakcióba kezd, vissza tudom hivni a vadról/macskáról, ha pár mp alatt reagálok, viszont 5 éve volt, hogy későn vettem észre és a kutya meg sem hallotta, h üvöltök neki.

Azóta sikerült szinte 0-ra redukálni a magánakciókat is, ami praktikusan annyit jelent, h ha kiugrik elén egy őz, nem szalad utána és nekem pedig ehhez meg sem kell szólalnom.

Nekem ezt úgy sikerült elérnem, hogy mindig egy lépéssel a kutya előtt voltam és közben figyeltem a kutya testbeszédét is. Ha túlzottan befeszült és elkezdte nézni a bokrokat vagy akár a távolban lévő állatot, rászólltam és kértem, hogy rám figyeljen. ha az első szóra kizökken ebből az állapotból és rám figyel, megy neki a dicséret kaja és simi formájában, ha nem igy tesz, repül mellé a palack vagy a póráz. Ez után mindig kizökkentek eddig és ment a jutalom.

2018. jan. 27. 18:26
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek olyan kutyát, akinek ezt sikerült megtanítani. Sőt, ismerek olyan cicát is, aki fel tudja mérni, hogy a kutya mennyire gondolta komolyan a dolgot. De nem ez a jellemző és nem is tartom etikusnak a dolgot.

Egyébként Kérdező, rosszul fogod fel a dolgot. Amíg úgy állsz hozzá, hogy "elveszem a kutyám kedvenc elfoglaltságát </3" addig jó, hogy nem fog menni. Azt tanítsd meg neki, hogy mennyire fantasztikus dolog a gazdi mellett maradni és mennyivel nagyobb buli nyugodtan nézni a szaladó bármit, mint kergetni.

2018. jan. 27. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!