Mi kell ahhoz, hogy egy kutya fedezőkan lehessen?
Törzskönyv, tenyésszemle, a fajtára vonatkozó összes szűrés, de célszerű az előtt mielőtt ennyit költesz a fedezőkanná tevésévé kiállításra járni vele hogy megbizonyosodj te, és a jövőbeli szukák tulajdonosai hogy tenyészértéke van a kutyának és jó eredményeket szerez a kiállításokon. Főleg az olyan kanokért kapkodnak akiknek több országos vagy magasabb szintű eredménye is van.
Milyen fajta amúgy a kutya? Egyes fajtáknál úgy tudom hogy munkavizsga is kell, igaz nem vagyok ilyen mélységekig otthon a tenyésztésben. Azt tudom még tanácsolni hogy beszélj a tenyésztővel akitől vetted ez ügyben, ő avatott szemekkel ránézésre már látja érdemes-e elindulna, plusz ismeri a kölyköt amit kiadott a keze közül.
Lehet jó kutyád,de ha senki nem ismeri akkor senki nem fog menni hozzád fedeztetni,hiába hirdeted!! Hisz nem tudják,hogy milyen a kanod adottsága. Ha már van pár címe akkor az már többet mond.
Muszáj sok kiállításon részt venni, kell,hogy ismerjék a kant, minél jobb címek vannak meg annál keresettebb lesz. Igazából le kell tenni az asztalra vmit,hogy fedezhessen.
Tenyészszemle muszáj, fajtától függ milyen szűrések az előírtak nagytestűnél a diszplázia szűrés elengedhetetlen, vannak fajták akiknél szemvizsgálat és miegymás az előírt. Ezt fajtakluboktól megkérdezheted.
Tenyészszemle és a fajtára előírt szűrések kellenek.
A kiállítási eredmények nem kötelezőek, viszont várhatóan egy jól teljesítő kutyával akarnak majd fedeztetni, nem egy "ismeretlennel", tehát célszerű kiállításra is hordani.
Az ír szetter vadászkutya, érdemes tehát vele dolgozni is, vizsgát tenni, ez is növeli a tenyészértékét, ha jók az ösztönei, képességei. Ehhez persze nem kell éles vadászatra vinni.
A tenyésztéssel kapcsolatban a fent írtak korrektek.
Keresd fel a fajta klubját.
Mindenben fognak neked segíteni, de ha a klub tart szemlét vagy saját rendezvényeket oda érdemes elmenni és minél több emberrel beszélgetni. Érdemes belépni, mert minden fajtára jellemző eseményről kapsz értesítést.
Igaz tagdíj van, de ezt ha tenyészteni szeretnél amúgy is bele kell kalkulálni. Ha jól tudom a vadászkutya képzésre vannak külön specializálódott trénerek, érdemes megnézni a vadász klubokat, vagy a helyi vadászoknál érdeklődni ők hol képezték a kutyáikat. De a klubnál ezzel kapcsolatban is tudnak segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!