Vizslát, németjuhászt vagy husky-t vegyek?
Nagy mozgásigényű, közepestestű, okos kutyát szeretnék. Ezek tetszenek.
Kisváros, kertesház és nagy terület, rét. Nem gond a mozgás, sőt azt szeretném, ha minél többet futna velem, bírná a "kiképzést". A házőrzés mellékes, de nem elhanyagolható szempont. Inkább hobbikutya lenne.
Ha csak kinti kutya lenne, akkor vizslát ne.
Ha engedelmes kutyát akarsz, akkor huskyt ne.
Ha nem vagy elég kemény, határozott, következetes, akkor németjuhászt ne.
Szia
Tudom, unalmas, de azért egy menhelyen is szétnézhetnél, ha nincs különösebb álomfajtád.c:
A három közül csak a nj fog házat őrizni.
Kutyás tapasztalatod mennyi van? Neveltél már meg jól kutyát? Kutyaiskola is opcionális?
Ez a három fajta azért merő véletlenben sem hasonlít egymásra. Mind a három másra lett tenyésztve és más foglalkozást is igényelnek.
Kezdésnek a Husky nem lesz a te engedelmes kutyád aki minden paracsod lesni fogja és inkább társasági kutya szóval egyedül a kertben sem jó neki. (Aki pedig azt írta, hogy a Vizslának és a Nj-nak is nagyobb a mozgásigénye az nyugodtan hozza a kutyáját, mehetünk futva-biciklivel-scooterrel és megnézzük ki meddig húzza.)
Vizsla kinti tartásra alkalmatlan és mivel a házőrzés szóba került ezért gondolom nem bennt lenne. Ráadásul mivel vadászkutya neki a futáson kívül kellenek nagy szimatolgatós séták vagy akár kutyaiskolában nyomozni.
A Németjuhász állomány pedig annyira megsínylette a divatot, hogy simán lehet hogy kifogsz egy olyan egyedet akivel soha nem tudsz majd futni a csipő problémák miatt. Ráadásul a németjuhásznak a futás nem elég fárasztás.
Igazából mindhárom fajta régi kedvenc.
Nem csak kint szeretném, megkötve tartani. Házőrzőnek se kell lenni.
A vizsla tetszene legjobban, de nem tudom elég lenne-e neki ennyi futás. Azt hallottam 40 kilométert is megtesz egy nap akár.
A huskynak még több mizgás kell.
Vizsla benti kutya, hidegben a kinti-benti tartás sem működik. Illetve a mougás másodrangú, főleg agyban és ösztönszinten kell lefárasztani. Ez menne?
Egy németjuhász keverékünk volt a szüleimnél.
Tudnék vele sokat foglalkozni, nem gond. Lehet néha nehéz lesz, esőben például, de kifejezetten mozgékony kutya kellene. Tudom, hogy a vizsla vadászkutya, azt nem tudnám vele intézni, de sétálni járhatnánk az erdőbe.
Nekünk vizslánk volt, a városunktól 50 km-re lévő faluba simán elfutott a párom mellett aki kerékpárral ment.
Megálltak persze közben pihenni, inni, de amint megérkeztek, a kutyánk nemhogy összeesett volna a fáradtságtól, hanem elkezdett játszani a párom barátjának a kutyájával.
Akárhány vizslással beszéltem, mind azt mondták, soha nem látták még igazán fáradtnak a kutyájukat.
Huskyt 3-at ismerek, mind olyan, hogy (sajnos) idegenek folyton benyúlnak hozzájuk a kerítésen keresztül simogatni őket annyira jámborak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!