Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyám retteg a hajszárítótó...

A kutyám retteg a hajszárítótól, hogyan lehetne megbarátkoztatni vele?

Figyelt kérdés
Fürdés után kész tortúra megszárítani, menekülne mint az őrült, ha lefogom minden ízében reszket. Pedig már próbáltam úgy is, hogy jutalomfalatot adtam neki közben, de akkor még az sem érdekli. Ha nincs bekapcsolva a hajszárító, akkor is fél tőle, ha lerakom a földre nagy ívben kikerüli. Amúgy westie.
2010. jún. 3. 15:21
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

9 hetes, azt mondta a tenyésztő amikor elhoztam, hogy feltétlen szárítsam meg minden fürdés után. Tudom, hogy nem szabad túl gyakran fürdetni, de most muszáj volt, mert belefeküdt a kakijába.

Akkor megpróbálom a csivavás válaszoló módszerét.

köszönöm!

2010. jún. 3. 17:09
 12/12 anonim ***** válasza:

Az enyémek is féltek és bár most sem barátjuk a hajszárító, de megszokták és elviselik.

Én úgy csináltam ezt, hogy mikor a saját hajam szárítottam és úgy láttam éppen a kutyán, hogy nyugodt, akkor gügyögtem hozzá, bátorítottam, közben a lábammal rugdostam egy labdát nekik, így a hanggal hamar kialakult a pozitív élmény, hiszen közben játszottunk és kedvesen beszéltem nekik. Kikapcsolt állapotban megszagoltattam velük, letettem a földre és odahívtam őket, kaptak jutalomfalatot. Mikor már eloszlott az a félelem, amikor a saját hajam szárítom, elmászkáltak mellettem, néha finoman, óvatosan, de messziről és csak pár másodpercre rájuk irányítottam a levegőt, de még mielőtt meg tudtak volna ijedni, dicsértem és már el is vettem a hajszárítót. Most ott tartunk, ha rájuk fújom a levegőt, már nem félnek, bár próbálnak arrébb menni egy idő után, de nem menekülve.

Fürdetés után pórázra veszem őket és úgy szárítom, hogy inkább tovább tartson, de távolabbról fújom őket és bár nem rajonganak a műveletért, de most már nem küzdenek-foggal körömmel ellene. Ha elkészültek, utána mindig hatalmas dicséret, juti, játék, buli. Továbbra is ezt a módszert fogom csinálni és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb el fog múlni ez az ódzkodás is, ezt már most látom. A lényeg, hogy olyan viselkedésre sosem dicsérünk rá, ami nem várunk a kutyától (pánik, reszketés, visszakapás stb.). És sok-sok türelemmel, fokozatosan kell csinálni, sose legyél erőszakos, ne kapkodj, különben biztos a kudarc. Ellenben ha következetesen, türelmesen és kedvesen csinálod, akkor ha lassan is, de jó esélyjel megszokja és nem fog félni, bár hogy szeretni fogja-e az másik kérdés... :)

2010. jún. 4. 12:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!