Mennyi az esélye az Aujeszky vírusra? Meddig aggódhatok?
Szerdán napközben a családom tagjai (vadászok) vaddisznót boncoltak fel, és közben megszerzett egy lecsupaszított csontot, nagy nehezen elvették tőle.
Nagyon félek, bár próbálok pozitívan gondolkodni.
Gondolom a kutyasuli is kilőve, vagy 4 nap elteltével már kijöttek volna rajta a tünetek?
De lehet fertőzött vaddisznó, több vadászkutya is halt már meg Aujeszky-vírus miatt, mert érintkezett a vaddisznóval: [link]
Csontot meg amúgy sem főzünk, mert úgy szilánkosan törik.
Kérdező, a tünetek 2-6 nap alatt jelentkeznek, én a helyedben még pár napig figyelném a biztonság kedvéért.
Dehogynem hordozhatja a vaddisznó is, honnét veszitek, hogy nem?!
Pár nap, 1 hét alatt jelennek meg a tünetek, ha a kutya elkapja. Reménykedj, hogy nem, mert mindenképpen halálos ránézve.
Ha tünetmentes, mehettek nyugodtan kutyasulizni.
3-4 nap a lappangás. Gondolom utána olvastál a tüneteknek.
Nyugodtan vidd suliba, még ha ne adj Isten beteg is lenne a kutyád - amit kötve hiszek - nem veszélyezteti a többi kutyát. Nem így terjed ez a vírus.
Igen a tüneteknek utána olvastam, szerintem sem lesz gond de azért bennem van a félsz.
Vasárnap vizsgáznánk a kutyasuliban, és ha a szerdai napot is beleszámolom akkor már az 5.-ik napon leszünk.
Wiki ezt írja "A sertések által másodlagosan megbetegített húsevő állatok csak csekély mennyiségben ürítik a vírust, viszont esetleges harapás által tovább tudják adni a fertőzést."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!