Kuvaszt szeretnék kertes házba, jó ötlet? A körülmênyek lent!
Szerintem ne erőltesd a kuvaszt. A feleséged kedvéért engedj ebből az elvárásodból. A gyerekeknek meg gondolom mindegy hogy milyen fajta.
Ha fajtatisztát akartok, akkor pl. a Berni pásztor jó lehet, és még sok más fajta. Ha kinti kutya lesz, akkor nem választhattok rövid szőrűt és kistestűt.
Ha viszont a fajta mindegy, akkor nézzetek szét egy közeli menhelyen vagy gyepmesteri telepen, biztos találnátok olyan kutyust aki minden családtagnak elnyeri a tetszését. A fajtamentőknél is érdeklődhettek.
Kicsit bajban vagyok a válasszal, mert hatalmas rajongója vagyok a fajtának, ráadásul gyakorló kuvaszgazdi. Legszívesebben hangosan ordítanám, hogy igen, igen, százszor is igen! ... De!
A kuvaszok komoly gazdát igényelnek. Rengeteg törődést, foglalkozást. Mérlegeld, hogy elbírtok-e majd vele, mind szellemileg (erős személyiség szükségeltetik hozzá), mind fizikailag (50kg körüli kutyákról beszélünk). Én nem gondolom azt, hogy akinek még nem volt kuvasza, az inkább ne is próbálkozzon vele, de az biztos, hogy sokkal nagyobb kihívást jelent a nevelése, tartása, mint a többi kufyafajta (kivéve persze a többi pásztort, ők sem egyszerű darabok).
A családdal össze lehet hozni, de mindenkinek akarnia kell. Nem tudom a feleségednek milyen rossz emlékei vannak, de az biztos, hogy vérfagyasztó látvány egy támadó kuvasz. :-) A családdal egészen másképp viselkedik, ha jól nevelik egy bújós plüssmaci. :-) Persze neki a család az, akikkel együtt lakik, (akiktől ételt, szeretet, viselkedési iránymutatást kap.) A néha betévedő rokonok, barátok nem számítanak bele. :-) Kuvaszt tartani egy életforma, a család minden tagjának fel kell nőnie hozzá...
Egy kisregényt tudnék írni róla, de a legjobb lenne, ha beszélnél tenyésztőkkel (többel is), meglátogatnátok családostól egy-egy kennelt. Ne azért, hogy rögtön kiskutyával távozzatok, hanem hogy ismerkedjetek a fajtával. Hamar rá fogtok jönni, hogy alkalmasak vagytok-e kuvaszgazdinak, hogy tényleg kuvaszt szeretnétek-e. De ha ti nem is, a tenyésztők tudni fogják. Ha ők azt mondják, hogy inkább ne, fogadjátok el. Nem olyan egyszerű kuvaszhoz jutni. :-) Azok a tenyésztők, akiket én ismerek, inkább bevállalják hogy a kölykök a nyakukon maradnak, minthogy alkalmatlan gazdajelöltnek adják el.
Bocs hogy ilyen hosszú lett, remélem, legalább tudtam kicsit segíteni. :-)
IGEN...IGEN....IGEN ..
szerintem itt legtobbnek kutyaja sincs, nemhogy kuvasza... csak statisztikabol beszelnek .... szerinted a regi pasztorembernek nem volt csaladja, meg kisgyerekei.
Nekem 3 kuvaszom van (2.5, az egyik keverek). Ket kislanyom, most 5,7 evesek ...de kutyakkal nottek fel.
Ha a kan neha meg mordul is egy halkat mikor elveszem tole a etelt, a lanyaimnak mindent szabad, akar a szajaban is nyulkalhatnak (persze nem szoktak).
A feleseged szerintem vidd el egy tenyesztohoz, ahol kuvaszkolykekket ismerhet meg, ha kolyokkent megszereti, nem lesz gond a felnovo allattal sem.
Mindenkepp tenyesztot ajanlok, persze letezhetnek idegbeteg szaporitott egyedek, de tenyesztonel joval kisebb eselyel, es ez mas fajtanal is megeshet.
A kuvasz pasztorkutya, ha 1-2 nap kevesebb idod van ra sem gond, elvan o egyedul is (kolyok korban azert meg kell a minel tobb foglalkozas - de ha mar kint vagy az udvaron, beszelsz hozza az is bele tartozik a foglalkozaba). Nemetjuhasz, meg mittudomen milyen energiabombakra pedig meg tobb foglalkozas szuksegeltetik.
hajra kuvasz, szerintem, ... en tapasztalapbol beszelek!
14-es vagyok. Latom jol lepontoztak, de azert a kerdezo ertekelte a valaszom :-)). Kezd azzal hogy latogassatok meg 1 esetleg tobb tenyesztot, amint azt a 12-es is javasolta. Ugy latom, a gondolkodasod megfelel egy kuvasztartoenak. A lenyeg , de ezt mar irtak azt hiszem, hogy kovetkezetes, szigoru neveles kell a kuvaszkolyoknek.(ez nem azt jelenti hogy nem lehet simogatni, meg jancurozni vele - csak a hatar az legyen fix, serthetetlen.) - de azt majd a tenyeszto is elmagyarazza.
Nagyon intelligens kutyak, en mar ezentul csak kuvaszt fogok tartani, es a mienk, MAGYAR !!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!