Megharapott a kutyám, mit kell tennem?
A kutyám, másfél éves, bichon havanese fajtiszta kutyus.
7 hónapos korában került hozzánk, azóta én és a családom neveli.
Történtek evvel a kutyussal itt êrdekes dolgok,,,
(Bár fiú kutyus).
Nagyon domináns volt, ezért mindenkinek rendszerbe piszkított "bosszúból" az ágyára, rengetegyszer pisilte le a kanapét, és volt hogy csak úgy kattanás szerűenvesténként mikor a lábamnál feküdt, aki meg mert közelíteni, arra rá támadt.
Ekkor jöttünk rá, hogy enfem nem a falkavezêrjének tart, hanem a "kisbabájának" akit meg kell védenie.
Ezután csak rosszabb lett a helyzet, mert amikor elmentem dolgozni/suliba, jött a szeparációs szorongás.
Nyüszít, ugat, de azt nagyon, és ha nem csukom ki az előszobába mindenhol jelölget, rosszabb esetben bepiszkít.
Vettünk nemrégiben egy kutya nevelős könyvet, és azokat a módszereket alkalmazzuk.
De semmi.
Aztán ivartalanítottuk hátha, de csak minimális a változás, azonban elértünk arra a szintre, hogy tegnap este mikor ki akartam küldeni a szobámból rám morgott és megharapott.
Most mit kell tennem?:(
Kérlek segítsetek..
Pontosan milyen módszereket alkalmaztok?
Nevelni kell, sürgősen. Legjobb lenne segítséggel, mert egyedül nyilvánvalóan nem boldogultok. Mit csináltál, amikor morgott és mit, amikor harapott?
Kutyaiskolaban jartatok mar? Ott nem csak a kutyakkal foglalkoznak, hanem a gazdival is es a kettejuk kapcsolataval.
Nem ismerve a valos korulmenyeket, szinte lehetetlen a tanacsadas, viszont nem feltetlenul a kutyaban kell keresni a hibat (lehet Ti csinaltok valamit rosszul).
Biztos ami biztos, a kutyat ne bantsatok, indokolatlanul ne uvoltozzetek vele ... jol ertelmezheto utasitasokkal kell a kutyat iranyitani, azert gondolj bele az allat nem beszel emberul, ha nem vagy egyertelmu, akkor a kutyadnak minden alkalommal ki kell talalnia, hogy mit akarsz tole es ez feszultseget okozhat.
Szeresd az allatodat, probald megerteni a jellemet es partneri kapcsolatot alakits ki vele, ne az en vagyok a gazdad elvet kovesd.
Én is azt tanácsolom, hogy forduljatok szakemberhez, mert valami nagyon el lett rontva...nem bántásból mondom. Először is, mint írták, a kutya nem áll bosszút. Azért piszkít be az ágyba, mert bizonyítani akarja, hogy ő a falkavezér, de nem csak feléd, hanem mindenki felé. Az ágy az, ahol legjobban érzi az ember szagát, szóval azzal, hogy megjelöli, biztosítja a territóriuma fennhatóságát. És nem téged akart védeni, amikor morgott az ágyadban, hanem az ő területét. A szeparációs szorongás szintén amiatt van, mert ő érzi magát falkavezérnek.
Milyen kutyanevelős könyvet vettél? Milyen módszereket alkalmaz? Ajánlom nagyon Jan Fennell - Kutyapszichológia című könyvét...nagyon jól leírja, hogy nevelte meg a viselkedés-problémás kutyáit, és hogyan vette át a falkavezér szerepét.
A te kutyusod megneveléséhez sok idő kell majd és sok türelem, de menni fog. Csak következetesen kell csinálnod. Tiltani kell a rossz dolgokról, és dicsérni, ha jót csinált. Viszont a legfontosabb tényleg az, hogy elismerjen téged falkavezérnek, vagy legalábbis azt, aki a legtöbbet fog vele foglalkozni. Ha van, akit falkavezérnek tekint, akkor a jelölgetés is megszűnik, mert azért nekik elég nagy tiszteletlenség, ha a falkavezér terültére jelöl.
Szóval kitartás, menni fog, csak szánj rá elég időt, és ha nem megy, akkor tényleg kutyasuli/szakember.
Forduljatok szakemberhez (kiképző), ha a kutya nevelős könyvből nem sikerül. (Melyik könyv az?)
Jelenleg a kutya a falkavezér, ezért ő dönti el, hogy mi legyen. A szeparációs szorongást is ez okozza. Magatok alá kell rendelni, szófogadóvá nevelni, és levenni a vezérség terhét róla - ha ez sikerül, akkor megszűnnek a leírt problémák.
Mit tettél egyébként a harapásnál?
Tenyésztőtől hoztátok, törzskönyvvel, szerződéssel, etc.? Ha nem, akkor sajnos megeshet, hogy idegrendszeri problémái vannak. Az is fura, hogy már akkor is rátámadt a hozzád közelítőkre, amikor még csak hozzátok került.
Mindenesetre tényleg egy jó kutyaiskolát, vagy házhoz kijövős kiképzőt kellene keresni, mert még a végén komolyabb sérülést okoz. Neki sem jó ez a helyzet.
"7 hónapos korában került hozzánk, azóta én és a családom neveli."
""Neveli""
Itt minden történt csak nevelés nem. A kutyád neveletlen, nincsenek felállítva a szabályok és következmény nélkül bármit megtehet.
Mindegy milyen könyvet veszel, mert egy ilyen szinten félrenevelt kutyát egyedül nem fogsz tudni megnevelni úgy hogy még a legalapvetőbb viselkedésével sem vagy tisztában. Irány a kutyaiskola.
Köszönöm mindenkinek!
Akkor keresek hozzá értő szakembert.
Nem a kutyát hibáztatom, mert tudom, hogy én vagyok a hibás.
Nincs rossz kutya csak neveletlen gazda..
De mégegyszer köszi.
Már korábban voltam vele itt a közeli helyen kutya suliban. Fél évig kitartóan voltunk/jártunk.
Olyan is volt, hogy eljöttek megnézni minket hogy bánunk a kutyussal.
Pár dologban hibáztunk, de amikor mondták hogy kell azóta úgy csináljuk szigorúan.
Ezért nem is értem.
De lehet a kutyaiskolás oktató modta rosszul, de nem hiszem.
Majd megyünk.máshova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!