A kölyök örökl a szülők tulajdonságait?
Kutyáknál ez úgy működik, hogy küllemre is és természetre is a fiú az apai ágon , a lány az anyai ágon örököl.
Én így tudom.
Amikor veszel egy kölyök kutyát, akkor a tenyésztő a szülők ( fiúnál az apa, lánynál az anya) fotóját mutatja, hogy tudd, milyen lesz a kiválasztott kiskutyából.
Ezt a bődült marhaságot már embereknél is mondogatták. Nálunk meg a fiam tiszta apja, a lányom meg rám hasonlít.
Első almunkban 2 kiskutya született. Mindkettő szuka.
Egyik csupa apja küllemre és jellemre is, a másik meg az anyja. Na, akkor most szedegesd össze az elmélet romjait.
De a többi alomnál is tudnám sorolni, hogy nem csak a szülőkre, de nagy vagy dédszülőkre is visszaütöttek. Ezt hívják atavizmusnak.
Nekem az a tapasztalatom, hogy minden kutya azt tudja, amit tanítottak neki.
Volt két agaram. Egyik szülei sem vadásztak. A szukát óvtam tőle, hogy bármire beinduljon. A kannal is így voltam, de amikor tüzeltek itthon a szukák, megkértem egy ismerőst, hogy vigyázzon rá. Ő meg elvitte vadászni. És első alkalommal nyuszit fogott. Viszont attól kezdve nem bírtam vele sétálni menni, mert csak a zsákmányt leste, odalett az én szófogadó kutyuskám. Sőt itthon is levadászta a kisebb kutyákat meg a macskát.
Ez tény. A pásztorkutyám akkor sem támadna más állatra, ha az élete függne tőle.
De a konkrét kérdésben pl. a vizsla nem csak azért vadászik (illetve ő inkább állja a vadat), mert a szülei is ezt tették, hanem a fajtájának megfelelő foglalkozásban részesítették.
A kutya olyan, mint a csiszolatlan gyémánt, csak akkor ragyog teljes, valódi fényében, ha "megmunkálják" (kiképzik). Viszont az már nem mindegy, hogy milyen "alapanyagból" kell dolgozni, mert egy rézdarabból sosem fogsz tudni gyémántot csiszolni, viszont egy széndarabból igen. A genetika azért nem mindegy, mert ez határozza meg, hogy mit tudsz majd kihozni a kutyádból, milyen az "alapanyag".
Elég nagy baj, hogy nem teszik kötelezővé a kutyák kipróbálását, vadászkutyáknál pl. a "lövésállóságot" (ne féljen a lövés hangjától), retrievereknél az apport készséget, terelő fajtáknál a terelő ösztönpróbát. Én szubjektíve nem engedném, hogy olyan kutyákkal tenyésszenek, akikben nincsenek meg azok a képességek, amik a fajtájukhoz tartoznának elvileg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!