Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a baj a jutalomfalatos...

Mi a baj a jutalomfalatos képzéssel?

Figyelt kérdés
2 mudim van, jutalomfalattal képzem őket, pár hónapja a klikkert is bevezettem. Szívesen és nagyon gyorsan tanulnak, engedelmesek akkor is, ha nincs rajtam övtáska, de többen kritizálják ezt a jutalomfalatos módszert. Olyanokat mondanak, hogy a kutya ne a falatért vagy a labdájáért dolgozzon, hanem a gazdájáért. Viszont azt soha nem mondják el, hogy akkor mégis hogyan kéne tanítanom. Én nem fogom a póráz rángatásával beállítani kívánt pozícióba, mert ez csak stresszeli őket, de nem tanulnak meg semmit. Egyik kutyámmal még kölyökként jártunk pár hónapig olyan iskolába, ahol így tanították a kutyákat. 2 évbe telt, amíg teljesen kiheverte a megrázkódtatást. Hiszen ő ezt úgy élte meg, hogy minden ok nélkül büntetem, olyan dolgokért, amiket ő még nem tudhat. Honnan tudhatná, hogy ha azt mondom, hogy lábhoz, akkor mit kell csinálnia? Mégis berángatom magam mellé. De ha ők ezt nem így értik, akkor hogy? Ha se jutalomfalattal, se pórázrángatással nem tudom rávenni arra, hogy pl. üljön le, akkor hogyan képzelik el a kutyanevelést? Elhiszem, hogy a saját kutyájuknál bejött, amit mondanak, de pl. egyik kritizáló ismerősömnek kuvasza van. Ami egy kuvasznál bejött, az miért kéne, hogy bejöjjön egy mudinál? A két fajta között ég és föld a különbség. Arról nem is beszélve, hogy ezek az emberek vagy csak képen láttak még kutyát, vagy pedig 1 vagy 2 kutyájuk volt eddig, de velük sem jutottak tovább az alapszintű engedelmességnél, ami ahhoz kell, hogy tudjanak naponta fél órát sétálni a kerti házőrzővel. Igaz, nekem sem volt más kutyám a 2 mudi előtt, de nekem azért komolyabb céljaim vannak: versenyek, vizsgák. Azok, akik tényleg el is értek valamit, világhírű versenyzők, kiképzők, mind a jutalomfalat mellett vannak. A rendőrségnél is falattal, labdával képzik a kutyákat. Tehát azt szeretném megkérdezni azoktól, akik szerint a jutalomfalat hülyeség: akkor mivel és hogyan tanítsam őket? A többiektől pedig azt kérdezném, hogy mit csináljak, ha jönnek az okoskodók és erőszakosan megpróbálják rámkényszeríteni a véleményüket?
2010. máj. 31. 14:33
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Ez az okés dolog nekem is nagyon tetszik!
2010. máj. 31. 18:56
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
Senkivel ne foglalkozz hogy milyen rosszat mond.Én is jutalomfalat és klikkert használok. Nagyon jó szeretem sok mindent megtanitottam már a kutyámnak és nem hagynám abba ezt a tanítást. 1-2 kutyás ember engem is lenézett de én nem foglalkozok velük , és érdekes 1 éve kezdtem el ezt a tanítási modszert egy jó kutyasuliba és az én kutyámm 100 százalékos látványos javulás van a két kutyás meg még mindig ott tart mint 1 évvel ezelött. Én ajánlani tudom!
2010. máj. 31. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!