Mi a baj a jutalomfalatos képzéssel?

Nem olvastam el az egészet,szóval ha hülyeséget mondok akor bocsánat csak sietnem kell.
Úgy gondolom a kutyának kell a motiváció énis gyerekként johógy jobban/gyorsabban tanultam ha anyukám mondta előte,hogy kapok csokit ha megtanulom,mert volt motivácium :)
Ezzel semmi gond nincs.Ez a kutyának is jobb mintha össze vissza rángatnám azt a kutya se élvezi.
Csináld úgy ahogy eddig,szerintem ez tök normális.

Én megkérdezném tőlük, hogy szerintük melyik kutya dolgozik a gazdájáért?
- amelyik csak azért teljesíti a parancsot mert fél a gazda haragjától, mert rá van kényszerítve fojtóval, szögessel
- vagy az, amelyik azért dolgozik mert tudja hogy majd a gazdi megdícséri a feladatért, amelyik pl egy klikkeres képzés során önmaga próbálja kitalálni a feladatot.
Szerintem a kutya nem a jutalomfalatért dolgozik (legalábbis az enyémek nem, pedig én is jutival, klikkerrel képzem őket) hanem a gazda elégedettségért. A jutalomfalat csak egy eszköz ugyanúgy mint a szöges nyakörv. Csak a szöges egy negatív eszköz a juti meg pozitív. A szögessel azt tanulja meg a kutya hogy ha vmit nem csinál meg/nem jól csinál akkor büntetést kap - és ezt el kell kerülni, a jutival meg azt hogy ha jól dolgozik a gazda is örül és őt is kellemes élmény éri - és ezért csinálja meg a feladatot, mert az neki is meg a gazdának is jó. Számomra innentől már eldőlt hogy melyik módszert részesítem előnyben:)

Szia! Én totál megértem a dilemmádat, ugyanis én is ellene vagyok a rángatásnak. Ugyanakkor átestem a másik végletbe, hogy a kutyám CSAK labdáért vagy jutalomfalatért akar dolgozni. :D Szóval szerintem mint elsődleges motivációs eszköz, ezek nagyon jó dolgok, de hatalmas buktató is van benne, ez a tapasztalatom. Példának okáért ha a kutyáim másnál labdát vagy jutalomfalatot látnak, onnantól rám sem bagóznak... Nem a szememet nézik, nem azt lesik, hogy járjanak a kedvembe, hanem azt, hogy kapnak-e a valamit. Végtére is manipulálnak, csak akkor dolgoznak, ha tudják, megkapják érte a jussukat. Ezzel pedig az a baj, hogy bizonyos helyzetekben csődöt mond a kiképzés. Mondjuk ha a park túloldalán valaki labdázik, de nálam nincs labda, átszalad az úttesten a kutyám és nem hallgat rám?? Csak hogy egy életszerű helyzetet említsek. Vagy nem tudsz elmenni versenyre, vizsgára, mert ugye ott már magasabbak a követelmények, közben nem jutalmazhatsz... (Nekem is hasonló céljaim lennének pedig, mint neked.) Az előbbi példából láthatod is, hogy az ilyen fajta szarvashibák akár a kutya életébe is kerülhetnek adott esetben...
Persze, mindenki úgy képez, ahogy akar és ahogy neki jó. Tökéletesen megértelek abban, hogy utálod, hogy beleszólnak a dolgodba - én is utálom.
Lehet, végtére is nem is a kérdésedre válaszoltam... Csak megihletett, hogy leírjam, ami eszembe jutott. :) Talán olvastad ezt, én írtam ki és véltem hasonlóságot felfedezni a jellegében:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__888881-hogyan..

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!