Tegnap a német juhászkutyám véletlenül nyers disznóhúst evett?
Nincs semmi teendő, figyeled a kutyát.
"Az Aujeszky-féle betegség egy súlyos idegrendszeri tünetekkel járó vírusos megbetegedés. Az Aujeszky vírus okozza, amit az állatok otthoni körülmények között nyers sertéshús fogyasztásával kaphatnak el. Ez az egyik leggyakoribb vírusos sertésbetegség. Más fajokban csak szórványosan fordul elő. Emberre nem veszélyes, viszont minden más emlős és madárfaj fogékony rá. Terjeszteni azonban csak a sertés terjeszti.
Sertéstelepi kutyák a hús elfogyasztásán kívül egyéb módokon is fertőződhetnek, mivel a sertés egyéb váladékokkal is üríti a kórokozót. A vírus vizelettel, bélsárral is bekerülhet az állat szervezetébe.
Kedvenceinket könnyedén megfertőzhetjük a vírust hordozó nyesedékekkel, vágóhídi hulladékokkal, egyéb húsokkal, ha azokat nem készítjük elő megfelelően. A füstölési eljárás nem pusztítja el a kórokozókat, így például a füstölt húsok, kolbászok is veszélyesek lehetnek a kutyára nézve.
A malacokban a betegség idegrendszeri tünetekkel jelentkezik, és tömeges elhullást okoz. Idősebb állatoknál az általános, lázas tünetek, a légzőszerv működésének rendellenességei, illetve vemhes állatnál a vetélés jellemző.
Kutyánál a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást okoz, ami jellemzően idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg. A tünetek hasonlítanak a veszettségvírus okozta tünetekhez, gyakran tévesztik össze vele. Ez az oka annak, hogy ezt a betegséget sokszor álveszettségként is emlegetik.
A fertőzést követő néhány napon belül a kutya belázasodik, nyugtalanság figyelhető meg nála. A légzése szemmel láthatóan nehezebbé válik, és bőrviszketés, fonákérzés jeleit mutatja. Az állat izgatottá válik, vakarózik, gyakran véresre vakarja, rágja magát. A viselkedésváltozást követően a kutya mozgászavarokat is mutat. Az izmai megmerevednek, begörcsölnek. A tünetek általában 1-2 nap alatt lezajlanak, azután az állat elpusztul.
A betegség sajnos nem gyógyítható, amint az állatorvos diagnosztizálja a betegséget, a kutyát azonnal elaltatja. A tüneti kezelésnek a betegség rendkívül gyors lefolyása miatt nincs értelme.
A betegség ellen védőoltás nincs, és mivel a vírus emberre nem jelent veszélyt, a boltokba, hentesüzletekbe kerülő árut erre nem is szűrik. Emiatt a tudtunkon kívül bármikor kerülhet az otthonunkba fertőzött hús nyers, vagy füstölt áru formájában. Az egyetlen módszer, amivel megvédhetjük kutyánkat ettől a betegségtő az, ha nem adunk neki nyers, vagy füstölt sertéshúst, vagy egyéb húskészítményt.
Szerencsére a vírus érzékeny a hőre, így a főtt húsok nem veszélyesek. Ajánlott tehát minden kutyának szánt terméket forró vízben jól megfőzni. A forrázás még nem elegendő óvintézkedés."
Ha hipermarketes, szupermarketes hús volt, akkor nagyon kicsi az esély, hogy baj legyen, mivel Magyarország hivatalosan Aujeszky-mentes ország, illetve csak szintén mentes országokból importálhat (ettől függetlenül természetesen nem etetnék vele). Ha viszont sarki hentestől volt, vagy háztáji volt, akkor van egy kis ok az aggodalomra.
Amúgy a tünetek a fogyasztást követő 3-6 napban jelentkeznek, és az első tünetek megjelenése utáni 1-2 napban elpusztul az állat, szóval én az elkövetkezendő egy hétben fokozottan figyelnék a kutyára.
Már mindegy. Kicsi az esélye az Aujeszky-kórnak, de ha azzal fertőződik, mindenképpen elpusztul.
Teendő tehát már nincs, csak remélni, hogy nem volt fertőzött a hús. Illetve legközelebb jobban figyelni.
Utolsó, 2015-höz képest ez egy idei eset: [link]
Megértem a kérdezőt, hogy aggódik. Azért szerintem nagy valószínűséggel nem lesz baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!