Hogy védhetem a kutyám más agresszív kutyák ellen?
Van egy drótszőrű vizslám. Nem a harcos fajta, és nem is szeretném hogy az legyen. Viszont egy hónapja a környékre költözött egy fiatal pár egy pitbull kutyával. Természetesen póráz nélkül sétáltatták, nekitámadt a kutyámnak, mindkettő ejtett sebet a másikon. Lerúgtam a pitbullt, saját kutyámat pedig elhúztam pórázzal míg a dögüket megkötözték. Nem elég hogy az ő felelőtlenségük miatt sérült meg a kutyám, kellett állatorvoshoz szállítani, lábát összevarratni. Nekem mindez közel 50 ezer forintomba és rengeteg aggódásba került. Még volt pofájuk elkérni az ő kutyájuk kezeléséért a pénzt mert belerúgtam a kutyába. És fenyegettek feljelentéssel. Párom meg még fogta a pártjukat és mondta hogy ki kéne fizetni. Természetesen nem fizettem.
Azóta az addig teljesen barátságos kutyánk feszült lett, és az olyan kutyákkal szemben akiket nem ismer rögtön támad. Jelenleg ezzel küzdök hogy leszoktassam. De amikor azok a pitbullos idióták jönnek egyszerűen kezelhetetlen. Annyi esze már lett a párocskának, hogyha látják hogy jövünk akkor megkötik a kutyát. De nem akarom hogy az eset megismétlődjön hogyha nem vesznek észre időben hogy megkössék, esetleg a pitbull kárt tegyen a kutyámban. Mert persze azóta is csak szükség esetére hordják magukkal a pórázt. Olyan dühös vagyok rájuk hogy el se tudom mondani.
Milyen lehetőségeim vannak a kutyámat védeni ilyen esetben? Gondoltam olyan nyakörvre aminek a külseje szöges hogy legalább a torkához ne tudjon hozzáférni az a dög. Ez legális? Lehet ilyet kapni? Meg gázsprére gondoltam, de nem tudom hogy egy kifejlett pitbullt az mennyire tartana vissza.
Kifelé fordított szögest adhatsz rá nyugodtan. Paprikaspray-t hordj magaddal.
De leginkább igyekezz elkerülni őket.
Áh, de borzalmas ezt olvasni. Velünk is történt ilyen, kétszer is, és azóta a kutyám azt csinálja, mint a tiéd. Hónapok óta küzdök ezzel, de tök feszült idegen kutyák között. Nem bízik bennük, inkább támad, csak neki ne legyen baja. Borzalmas.
Nem nagyon tudsz mit tenni, kerülöd őket. Én is így közlekedem. Ha póráz nélküli kutyát látok, fordulok a másik irányba, esetleg odakiabálok a gazdinak, hogy hol a póráz, vagy megkérem, hogy fogja meg mert az enyém fél, félelemből támadni is képes. Mióta erre nagyon figyelek, nem volt újabb támadás, bár nyilván nem tudok mit tenni, ha egyszer csak odarohan hozzánk egy önsétáltató a semmiből.
Remélem, a te kutyádon nem hagy ez majd maradandó nyomokat, én azóta is mindennap találkozom az első támadójával - egy idióta bácsikával, negédesen köszönget nekem, mintha jó barátok lennénk, én meg minden alkalommal próbálom meggyőzni/fenyegeti h tegyen pórázt a kutyájára, vagy legalább szájkosarat. Lehetetlen küldetés. Nem érdekli.
A kifelé fordított szögest használhatod . A gázsprayt mire használni tudod az már valószínűleg rég késő lesz, de azért érdemes mindig magadnál tartani egyet.
Ha látod, hogy közeledik a kutyád felé akkor gondolkodás nélkül álj be a kutyád elé és rúgd fel a másikat. Nem tartom valószínűnek, hogy rád támadna mert emberre ritkán támadnak.
Nyilván szar másokhoz alkalmazkodni de lehet séta útvonal váltás lenne a megoldás, már ha van lehetőség rá. Illetve én jelenteném a jegyzőnek is ugyebár póráz nélkül lakott területen (és máshol se de ez nyilván más téma mert a kutáynak kell a futkározás) nem sétáltathatja. A jegyző kijelentheti veszélyes kutyának és akkor kizárólag póráz és szájkosár kíséretében lehet sétálltatni. Ennek elmulasztásánál pénzbüntetés, illevte ha olyan szinten veszélyesnek találják akkor elvehetik tőlük.
Neked pedig javasolnám, hogy látogass el egy kutyaiskolába valamilyen csoportos foglalkozásra, hogy ezt a félelmet-agressziót idegen kutyák felé kineveld belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!