Kutyások! Olvastátok már a NÉBIH által kiadott "Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz" című kiadványát? Betartjátok a benne foglaltakat?
Jónak tartom, hogy létrejött egy ilyen kiadvány, bár sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy a hazai kutyás társadalom mentalitásán ez valamelyest változtatna.
Különösképp felhívnám a figyelmet a kiadvány 9. oldalán lévő szövegre, miszerint "Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.". Úgy tapasztalom, hogy ezt a kutyatartók jelentős része nem tartja be, és nyugodtan sétáltatja a kutyáját póráz nélkül közterületen, veszélyeztetve ezzel más emberek biztonságát és figyelmen kívül hagyva a linkelt kiadványban szereplő jogszabályt és a közösségi együttélés alapvető normáit.
Mindezek ellenére, azért bízom benne, hogy legalább néhány kutyatulajdonos elolvassa és betartja a linkelt kiadványban foglaltakat.
Az ember már csak olyan, hogy legyen bármilyen törvény, általában nem tartják be szóról-szóra.
Miért pont a kutyásoktól várod el?
"Elolvastam, leszarom."
Ez a 2 szó elég ahhoz, hogy igazolja a kérdésemben megfogalmazott hipotézist a kutyatartók mentalitásáról.
"Nem tudom, hogy a veszélyeztetést hol olvastad benne, a jog ismeri a kiskorú veszélyeztetést, közúti veszélyeztetést, de pórázról elengedett kutyával való veszélyeztetést nem. Szóval ha már a jogszabályokra hivatkozol, legalább legyél következetes."
9. oldal legalja: "Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell továbbá, hogy az eb sem más
állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen."
"Menjetek ki a pároddal a szabadba, nyissatok fel egy üveg bort,..."
Ez közterületi szabálysértés lenne, ugyanis közterületen tilos alkoholtartalmú italt fogyasztani.
"annyi minden másba beleköthetnél még, miért pont a kutyásokat cseszteted? Cseszegesd inkább a kisgyerekes anyákat, bicikliseket vagy autósokat, sokkal több kellemetlenséget és gondot okoznak mint a kutyások."
Ez mind igaz, de attól, hogy nagyon sok közösségi együttélést érintő probléma van, még nem kellene szőnyeg alá söpörni egyet sem. Egyébként pedig a kiadványt nem én készítettem, és nem is a NÉBIH-nél dolgozom, mielőtt valaki azzal vádolna, hogy így reklámozom! :)
"Ez közterületi szabálysértés lenne, ugyanis közterületen tilos alkoholtartalmú italt fogyasztani."
Ez így önmagában nem teljesen igaz. A körúton az Oktogon és a Blaha között például nem tilos.
Szóval get your shit together mielött okoskodsz.
>> Ez a 2 szó elég ahhoz, hogy igazolja a kérdésemben megfogalmazott hipotézist a kutyatartók mentalitásáról. <<
IGEN!!!
Végre valaki rájött, hogy nincs olyan, hogy szuverén egyén! Az összes kutyás egyforma, bátran lehet általánosítani. Sőt, kell is, mert lényegi különbség mentalitásukban, hozzáállásukban, világlátásukban nem tapasztalható. Támogatom!
(off: amúgy ez egy ajánlás, és nem jogszabály).
9. oldal legalja: "Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell továbbá, hogy az eb sem más
állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen."
Csak megsúgom, hogy nem véletlenül van új bekezdésben. Tudod a pórázon lévő kutya is ugyanúgy tud harapni, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Én például úgy biztosítom, hogy ne veszélyeztessenek embereket, hogy megneveltem őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!