Miért ilyen drága a shar-pei?
Figyelt kérdés
Persze meg kell fizetni a jó fajta,igazi tenyésztőtől származó kutyákat.De mikor olvastam hogy 200 ezret kérnek érte sok helyen....Kicsit sokallom.2010. máj. 25. 12:20
1/19 anonim 

válasza:

a legtöbb elismert, töbszörösen győztes tenyésztő ennyit kér érte. De egy kiegyensúlyozott, jó alapokról induló kutyát kapsz, aki méltó társad lehet. A kutya(szülők) költségei ennyibe kerülnek,ha minőségi tápkat kapnak, sok versenyre fizették a nevezési díjat(na meg az odautat más országokba, én ár csak tudom). De ha drágának találod(megértem,hogy soknak tűnik a pénz,ezt nem azért mondjam,hogy leszóljalak,vagy mi, uh ne vedd fel), akkor még mindig ott van a menhely, fajtamentők(bár shar-pei nem sok van). Mindemellett vannak olyan tenyésztők is,akik hobbi szinten tenyésztik a fajtát,vagy első alom, vagy csak azért tenyésztik,hogy minél több embernek örömet okozzanak,ezért a szlőket nem sok versenyre viszik,középkategóriás tápokkal etetnek,így a kölyök ára is kevesebb. Ezeket akkor kell választani,ha "csak" otthoni kutyának szánod,nincs vele távolabbi terved. uhh,kihagytam valamit?írj!
2/19 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a választ!
Első kutyám lenne,és igazából kedvencnek szeretném.Beleszerettem ebbe a fajtába,de mikor megláttam az árát kicsit ledöbbentem.persze lehet kapni 20-30 ezerért is de gondolom azok szaporítós kutyusok,azokkal meg sajnos csak baj van.nem az hogy nem szeretnék olyat,de neki is kész szenvedés az élet és rengeteg pénzt elvisz 1-1 kezelés vagy gyógyszer,mi lenne ha ez rendszeressé válna :S szóval nem a pénzt sajnálom,de egészséges kutyát szeretnék
2010. máj. 25. 12:35
3/19 anonim 

válasza:

Konkrétan a shar-peit nem ismerem, csak általánosságban tudom, hogy miért drága egy kiskutya. Sok összetevője van. Először is, másfél-két éves korukig csak a pénzt viszik, kaja, állatorvos, eü. szűrések, bizonyos fajtáknál munkavizsga, tenyészszemle, kiállítások. Mire tenyészérett lesz, addigra eldől, hogy egyáltalán tenyészthető-e. Ha nem, akkor szopás, és a tenyésztő kénytelen ivartalanítva elajándékozni vagy olcsón odaadni olyan családnak, akik jó életet tudnak neki biztosítani, mert ugyebár a tenyésztő általában nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a tenyésztésre alaklmatlan kutyákat is megtartsa. A betegségekkel terhet fajtáknál ez gyakrabban előfordulhat, mert vannak olyan betegségek, amikre csak kifejlett, felnőtt egyedet lehet szűretni. Ha alkalmas tenyésztésre, akkor egy szukától 3-4 almot hoznak le életében, de utána is etetni kell és továbbra is pénzbe kerül a tartása. Nagytestűeknél még több pénzbe. Tehát általánosságban elmondható, hogy 3-4 alomnyi kiskutya árából kell kitermelni azt a sokmillió forintot, amit a tenyésztő rákölt a tenyészkutyájára az egész életében. Ezen kívül szerintem ez egy szűrő is. Mondjuk én csak a nagytestűekkel vagyok képben, de ott nem hinném, hogy soknak mondható egy olyan vételár, ami összeget később a gazdinak félévente rá kell költenie a kutyájára, ha megfelelően akarja ellátni. Tehát itt arra gondolok, hogy ha egy kutya tartása 6 hónap alatt 150e-be kerül, akkor ez az összeg reális ár egy kölyökért is. Azután ott van még a munka. Egy kutyával nagyon sok munka van, még ha ez csak egy hobbi is, akkor is kifejezhető pénzben a befektetett munka és szakértelem értéke. Gondolom senki sem azért dolgozik a munkahelyén sem, hogy utána egy meleg kézfogással köszönjék meg. :)
4/19 anonim 

válasza:

A shar pei borzasztóan problémás kutya, nagyon hozzáértő tartást igényel. Tisztogatni kell a ráncai, sok shar pei még újszülött korában átesik az első plasztikai műtétjén a lógós szeme miatt. Sajnos ezért olyan drágák. Szerintem ő az a fajta, akinél tényleg muszáj a lgjobb helyről a legdrágábbakat választani, pont a rengeteg fajtabetegség miatt. Gyakori náluk az ételallergia is, ha kifogsz egy ilyen példányt, a gatyádat is ráköltöd a speciális tápokra. Jobb megelőzni a bajt, mint utólag lemondani róla, mert nem tudod megfizetni a tartását. Amúgy fajtamentőknél tényleg érdemes körül nézni.
5/19 A kérdező kommentje:
esetleg ha jó fajta kennelt tudnátok ajánlani,azt megköszönném.én is nézelődök,de nem árt azért mások véleményét is meghallgatni.
2010. máj. 25. 13:23
6/19 anonim 

válasza:

1-mert divatkutya
2-mert beteges, nehezen tenyészthető fajta
7/19 anonim 

válasza:

Igazán jó kennel, nézd meg, hívd fel őket. Kiállításokon is megállják a helyüket!!
8/19 anonim 

válasza:

Mert a ráncműtétei pénzbe kerülnek, tényleg divatkutya, a törzskönyv ára, mert biologiailag "átálított" kutya, a kölyök tartása-etetése,oltásai,chip és törzskönyv nem ingyen van,ezt ne felejsd el, + még attól is függ, hogy milyen versenyeket nyertek a szülők.
9/19 A kérdező kommentje:
tudtommal jófajta kutyáknál nem kell műtét.Legalábbis rengeteg helyen olvasom,hogy ha jó tenyészetből való akkor nem kell felvarrni a ráncait.
2010. máj. 27. 22:45
10/19 anonim 

válasza:

nem a ráncok felvarrására mondom h beteges. Érzékeny a bőre, a ráncok között, füle, szeme, ajkai bepállanak és mindenféle kezelésre szorulnak-ettől beteges, ha felvarrják, ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!