Egy hat hónapos kutya így viselkedik?
Nem, nem normális. Ha normálisan nevelnéd, foglalkoznál vele, akkor sokkal élhetőbben kellene viselkednie, sokkal jobban kellene tudnod kontrollálni. Ez a viselkedés akkor normális, ha a gazda nem akarja/tudja nevelni a kutyáját. De ez csak egyre rosszabb lesz így. Ha így folytatjátok a durva játék meg fog maradni, az ágyra felugrálás is, csak mellé fél év múlva még ezer ennél sokkal rosszabb viselkedés fog társulni!
Kezd el nevelni, mert ezek a pronlémák maguktól nem fognak elmúlni! És csak hogy megértsd: letiltás azt jelenti, hogy eléred, azonnal hagyjon fel a nem kívánt viselkedésről és jó ideig vagy többet ne is produkálja újra. Vagyis amit te teszel az nem letiltás.
Ezzel főleg az a baj, hogy jelenleg megtanítod a kutyádnak, hogy ha rászólsz, téged nem kell komolyan venni. Hogy bármit is teszel, ne hallgasson rád, ne hagyja abba a rossz viselkedést. Ez még sok esetben vissza fog ütni. Sokkal következetesebbnek, határozottabbnak és mentálisan erősebbnek kellene lenned. Nem pedig ráhagyni a dolgokat, ráhagyni, hogy ne hallgasson rád. Kutyaiskola vagy házhoz járó kiképző kellene. Könyvekből, filmekből következetességet, nevelést nem lehet tanulni.
Ha nem nevelitek meg, mindig ilyen lesz, sőt rosszabb, ahogy elkezd kamaszodni.
Nevelni kell. Olyan módszerrel, aminek hatása is van.
Egy példa: menhelyről hoztam haza 6 hónaposan a full neveletlen kutyámat. Az első mozdulata az volt, hogy felugrott az ágyra. Leküldtem finoman. Megint felugrott, ekkor levágtam onnét és fölé hajolva ráüvöltöttem. Soha többé nem ugrott fel az ágyra. Pedig a cicának nálunk is szabad.
Meg kell tanítani neki a helyes viselkedést, szabályokat, magától nem fogja tudni. Kezdve azzal, hogy titeket játékból sem haraphat. Megtanítani a sétát (ez hogy megy?), a behívást, helyben maradást, általános tiltást és még sok mindent. Így lesz csak jólnevelt kutya, magától nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!