Erdélyi kopó télleg veszélyeztetett vagy már nem?
Mert egyszer olvastam hogy már nagyon kevés van belőlük ritkák stb és hogy ez télleg igaz e? Nekem van egy erdélyi kopó csak keverék németjuhásszal keverve nagyon szeretem :-) nagyon okos és aranyos családtag
Kérdés az hogy télleg kevésen vannak vagy már nem ?
" Télleg", csak nem kap elég figyelmet ez a tény. Nem divatkutya, az elmúlt évtizedekben pedig olyan mértékben visszaszorult a száma, hogy volt idő, amikor a rövidlábú változatot KIHALTnak tartották. A fajtának megfelelő, egészséges állomány számának növelése nagyon szükséges lenne, lelkiismeretes tenyésztők tudnak csak arról, hogy szinte már fajtamentést végez, ha valaki "bevállalja" egy-egy erdélyi kopó nevelését, tenyésztését.
Itt 2 cikk, sacc/kb. képet kapsz a fajta "sorsáról".
A második ugyan 12 éve "íródott", de - sajnos - mondhatni, ma is "aktuálisak" az adatok. Jómagam már nem csupán kívánatosnak, de sürgősnek találom, hogy újra felfigyeljenek erre a csodálatos kutyára. Vagy hogy egyáltalán tudjanak arról : MÉG létezik.
https://www.youtube.com/watch?v=XyTsNHa0gwM
21.25-től hallhatsz egyéb infót, miért került szinte a kihalás szélére ez a csodálatos magyar fajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!