Mennyibe kerül nektek egy évbe a kutya oltása?

Szerintem a dokid nem kicsit szed le téged. Lyme-kór ellen bőven elég évente egyszer oltatni az immunitás kialakulása után (2 lyme oltás 2 hét különbséggel). Teljesen felesleges fél évente!
Szerintem dermatomycosis ellen is felesleges oltani, hacsak nem minden egyes nap egy szaporító telep vagy egy súlyosan elhanyagolt sintértelep kenneljei előtt sétáltatsz, ami tele van full férges, bolhás, bőrbeteg kutyákkal.
A sok oltás megterheli valamennyire a kutya immunrendszerét. Egy kutatócsoport azt állítja (pár hete olvastam), hogy pl. a veszettségi oltás is legalább másfél évig véd.
A kennelköhögés is egy több vírusból összeállt betegség. A vírus gyorsabban mutálódik, mint ahogy a vakcina változik. És az oltás nem 100%-os védelem. Ha van egy vírusos, köhögéssel járó megfázásos kutya járvány, az oltás ellenére is elkaphatja. Én több éve önkénteskedek menhelyeken, és a sok, összezárt, sokszor igen betegen, legyengülten bekerült kutyák között sem gyakori, sőt, ritka a kennelköhögés. Volt, hogy kennelköhögéses kutya társa sem kapta el a betegtől a kórt, pedig hónapokig együtt éltek.
Én megértem, hogy szereted és óvod a kutyádat, de az évi !1! veszettségi, kombi, és lyme bőven elég.
Az utolsó válaszolónak. Igen egy kicsit sok a pénz ezekért de ez van. A mi orvosunk egy kisállatklinikán dolgozik. Az ottaniaknak ilyen az oltási programjuk. Ő nem adott az első lyme oltás után két hét mulva ismétlőt, hanem félévente adja a vakcinát. Sajnos ez egy elég drága oltás. A dermatomicosis elleni oltás meg bőrgombásodás ellen van, szerinte ez is fontos. Meg a kennelköhögés ellenit is javasolta mert környékünkön sajnos szerinte gyakori betegség. Meg kiállításokra járunk vele, most nyáron viszem majd tenyésszemlére, szeretném tenyésztésbe vonni. A tenyésztő is akitől vettük, ő is beoltatja mindezek ellen a kutyáit. A kutyám nem szuka, ha az volna az orvos mondta, még herpeszvírus ellen is be kellene oltani(ezt évente egyszer, mielőtt szül a kutya). Ez az állatorvos hivatalosan az állatorvosunk. Mindig értesít, hogy mikor kell menni oltásokra, igaz én is fejben tartom, meg az oltási könyvből is tudom. Nagyon kedves.
Lehet, hogy más soknak tartja, de ez van.

Hát én most átböngésztem több olyan orvosi rendelő honlapját is, ahol vannak leírások, tájékoztatók, stb. Mindenhol évenkénti ismétlést írnak a lyme-ra.
Nem akarok veled vitatkozni, félre ne érts. Ha te így vagy nyugodt, oltasd így, csak a személyes véleményem, hogy túl sok ez az oltás mennyiség, amit kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!