Elmaradt a kutya oltása fél évvel, lehet belőle baj?
Összevesztem szülőkkel, így lecuccoltam a kutyámmal és a holmijaimmal a másik városban élő barátomhoz. Később vettem észre, és jutott eszembe, hogy oltatni kéne, de fent maradt Bp-n a könyve a kutyámnak.
Nagy kertes háza van a páromnak, így nem vittem sétálni, naponta a kertben játszottam és futkoráztam vele 2-3 órákat, akár többször is, persze a házba van és volt bejárása.
Lassan fél éve kellett volna beadni a veszettség ellenit + kombináltat.
Azóta béke van szüleimmel, így elmennék elhozni a könyvét...
Lehet valami probléma az állatorvosnál? Megbüntethetnek ezért? Ugye nem vehetik el tőlem???

Ha állategyészségügyi hatóságtól ellenőrzi valaki, vagy a jegyző a veszettség elleni oltás meglétét, és nincs, akkor lehet baj. Nem okoskodni akarok, de törvény írja elő a vezsettség elleni oltás beadását, és annak pontos időzítését. Az utolsó veszettség elleni oltástól számítva legkésőbb a 365. napon kell beadatni.
Amúgy akkor is baj lehet belőle, hogy még nincs a kutya beoltva, ha az állatorvos az illetékes hatóságok felé bepanaszolja az oltás elmulasztását. Megteheti az állatorvos, ha meglátja a kiskönyvben, hogy már egy jó ideje be kellett volna oltani. De ez az állatorvos temperamentumától függ. Egy kedves állatorvos max. azt mondja, hogy legközelebb pontosan oltassák a kutyát.
Csak azért írtam ezt le, mert állatorvos mellet dolgozok aszisztensként, és volt már, hogy feljelentést intéztünk, mert a nyilvántartás szerint, már egy hónapja be kellett volna egy kutyát oltani, csak a gazda nem tette meg. De mivel mostmár magánállatorvosi praxisoknak adták ki a veszettség elleni oltás lebonyolítását, felügyeletét, nyilvéntartását, és nem a jegyzők tartják nyilván, így az egyes választott magánállatorvosok felelőssége a nyilvántartás. Bármelyik állatorvos bármilyen hiányosságot észlel az oltási könyvben, a gazda ellen panasszal élhet a hatóságok felé. Elvileg. Aztán, hogy ezt az új feladatot lelkiismeretesen fogják e ellátni az állatorvosok, az már az ő dolguk.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!