Miért vesznek manapság olyan sokan francia buldogot? Van valami különleges jellemzője ennek a kutyafajtának?
Nincs. Divatból.
Mint a yorkit, meg a sztaffokat...
Na erre én is kíváncsi lennék! Szerintem a csúnyasága miatt. Három ismerősömnek is van, érdekes történeteket hallok, leírom, amit tudok a három ismerősöm kutyájáról.
1. Külföldön élnek, de gyakran hazajönnek, a kutyát is hozzák ilyenkor persze. A kutya már nem kölyök, szobatiszta, de evés után 1-2 órát hagyni kell pihenni, mert utána még fosik vagy hány általában. Persze az autót is összehányja gyakran. Eszméletlen sok gond van vele bélrendszerileg, főleg egy normális kutyához viszonyítva.
2. Neki csak annyi a gondja, hogy nem kap rendesen levegőt. Néhány száz méter után már meg kell állni vele, lefekszik, és úgy kapkodja a levegőt, pontosabban röfög, mint ha egy másik kutya mondjuk 20 kilométert rohant volna.
3. Ő kicsit ideggyenge volt, bár amiatt halt meg szegény, hogy amikor hazaért a gazdája munka után, annyira örült és ugrált, hogy megfulladt. Ezt a gazdája mesélte. Aztán vettek egy másikat, amelyik szintén nehezen kap levegőt.
Hogy valaki mi örömét leli abban, hogy ilyen kutyákat tart, akiknek a puszta léte is problémás, az rejtély számomra. Persze tudom, túltenyésztett fajta, és olyat kellene beszerezni, ami megbízható helyről van, jó vérvonal. Bár szerintem ilyen nincs.
Nemcsak divatból lehet valakinek yorkija, staffija, bulldogja. Nekem is tetszenek ezek, mert remek fajták. Ennyi erővel a legtöbb fajta divatkutya, mert pl golden, vizsla, cane corso is sok van.
Egyik barátomnak 2 francia bulldogja van és imádnivalók. Nem betegesek, mivel jó tenyésztőtől vannak. És skandináv országban élnek. Nem szoktak levegőért kapkodni. És miért jók ? Nagyon kedves állatok, a szőrüket könnyű gondozni, kis helyen elférnek lakásban, nem kell őket 3-4 órán keresztül fárasztani munka és suli mellett, a kisgyerek nem töri össze őket, nem esznek sokat, stb. Szerintem élőben egyáltalán nem rondák inkább cukik. Feltéve, ha normális helyről veszi az ember. Ami pedig a betegességet illeti, barátoméknak egyik bulldog sem beteges. Csak oltásért járnak orvoshoz. Allergia sincs. Kirándulni is lehet velük, sőt egyik megtanult úszni is. Más fajtának is lehet betegsége bőven. Pl a boxer daganatos, a mai német juhász segge a földet súrolja, cocker düh, gyenge idegzetű és csípő beteg goldenek, cane corso sem az a hű de egészséges fajta. Rottinak is vannak betegségei. Könnyebb lenne felsorolni a hosszú életű, makkegészséges fajtákat.
"Nem betegesek, mivel jó tenyésztőtől vannak."
Ebből a fajtából nincs egészséges. A jó helyről kell venni pedig egy tök jó szlogen, de amikor a kiállítás közben arra kell várni a CH Francia Bulldogra, hogy éppen ne fulladjon meg mert másfél métert sétállt az szerintem nevetséges. És nem egy szapis fajtajellegű keverékvől van szó, hanem egy kiváló vérvonalú kutyáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!