Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért pisil és kakil be a kutyám?

Miért pisil és kakil be a kutyám?

Figyelt kérdés

Az a problémám, hogy a 6 hónapos kutyusom bepisil és bekakil,de nem akárhogyan.Kertes házban élek,amikor itthon vagyok, sokat kint vagyunk,de ahogy belépünk a házba elkezd bent pisilni.S megfigyeltem,hogy ahogy magára hagyom egy percre is, beszaladok a fürdőbe, a szobába,mire kijövök már ott a kaki.Az előbb annyi időre szaladtam be a szobába míg kivettem egy törülközőt a szekrényből, nem volt egy perc, ahogy nyitottam az ajtót már ott volt a kaki.És konkrétan 4 órán keresztül kint voltunk az udvaron eddig,és nem kakilt kint.Ilyenkor persze megszidom, és viszem ki a kakit az udvarra,jelezvén neki,hogy oda kell.ÉS tudja,hogy rosszat csinál, mert lapít mindig.Van amikor először nem is látom a kakit,pisit, csak a kutyát,amint lapít,ebből tudom,hogy vár rám vmi.Félek,hogy már konkrétan azt hiszi,hogy maga a kakilás,pisilés rossz,nem az,hogy bent csinálja.

A kutyusomról annyit,hogy februárban találtam rá az utcán,5 hetesen,átfagyva,s befogadtam.Akkor nem vittem ki,hogy elvégezze a dolgát, mert reszketett kint,olyan hideg volt,ezért hagytam,hogy bent végezze a dolgát. :S

Napközben dolgozom,mire hazaérek mindig vár kaki, pisi, de olyankor sosem szidom le,mert nincs lehetősége kimenni.

Mit csináljak vele,hogy értse meg végre,hogy kint kell csinálnia a dolgát? Tudom,hogy nem az ő hibája, hanem én csinálom rosszul,kezdő gazdi vagyok. Annyit olvastam,annyi mindent kipróbáltam,a pelustól kezdve mindent,de nem használ semmi. :S

2017. jún. 10. 13:23
 1/7 anonim ***** válasza:
79%

"annyi mindent kipróbáltam,a pelustól kezdve mindent,de nem használ semmi."

Itt lehet a gond. A kutyád nem érti a dolgot, nem tudja, mit vársz tőle.

Remélem, pelust már nem használsz, ha mégis, szüntesd meg.

Legyen rendszer az életében, a napi séták, kiengedés az udvarra, evés, játék, tanítás, pihenés ritmusa nagyjából ugyanolyan legyen. Reggel-este vidd el sétálni.

Ha kint (akár az utcán, akár az udvaron) pisil vagy kakil, nagyon örülj neki, dicsérd, látványosan legyél boldog.

Bent se szidd, hanem gyorsan takaríts fel.

Hétvégén, vagy amikor ráérsz, maradjon kint egész nap, vagy ami még jobb, vidd egész napos kirándulásra, hogy ne bírja ki, és muszáj legyen kint elvégeznie a dolgát. Ekkor jön a boldogság, öröm.

Ha bent van felügyelet nélkül, érdemes lenne őt szobakennelhez szoktatni. Fokozatosan, úgy, hogy azt a helyének érezze és szívesen tartózkodjon benne. Maximum 5-6 órát lehet benne, ha nem vagy otthon, de csak miután megszokta.

2017. jún. 10. 13:30
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező, a jó szíved mellett, - minden nagyrabecsülésem a tiéd - egy agyrém amit csinálsz szerencsétlen kutyával!

- amikor találtad, arra szocializáltad, hogy bent végezze a dolgát

- jött a jó idő, most elvárnád, hogy kint végezze, miközben ...

- napközben nem vagy otthon, tehát akkor csak bent tudja intézni, ezért nem is szidod meg, mert jogos a bent pisilés, kakilás

- viszont, ha otthon vagy és bent végzi megszidod!

Jézusom! Tényleg kutya legyen a talpán, aki el tud igazodni rajtad, hogy mit akarsz!

Szerencsétlen mindenáron meg akar neked felelni, de közben már rettegve végzi a dolgát (lehetnek ebből még komoly egészségügyi problémái!) ... és mindezt, egy kertes házban!

Most már nagyon nehéz és keserves lesz ezt a szerencsétlenkét szobatisztaságra szoktatni, de rengeteg türelemmel és szeretettel nem reménytelen!

1) Ettől a perctől kezdve NE SZIDD, ha bent csinál valamit, hanem szó nélkül szedd össze, a pisit itasd fel egy ronggyal és vidd ki a kertnek egy általad kijelölt részére és tedd le!

2) Jó lenne, ha lenne egy pár nap, amikor otthon vagy és EGÉSZ NAP kint lennétek a kertben, de legalábbis ő.

NEM BEENGEDNI és figyelni mit csinál!

Többször odavinni a kihordott kakis és pisis területre és biztatni ugyanazokkal a szavakkal, hogy végezze el a dolgát!

3) Ha sikerül neki leesni a tantusznak, hogy mit akarsz és kiprésel magából valamit, akkor nagyon megdicséred és jutalomfalatot adsz neki!

4) Az ajtóra tetess kutyabejárót és mutasd meg neki az alkalmazását, mert ameddig be van zárva, meg bepelenkázva, nem lesz szobatiszta!!! ... és csak megőrjíted, tönkreteszed

5) Próbálj megkérni valami szomszédot, barátot, rokont, hogy ameddig nem szobatiszta és nincs bejárata, addig naponta többször engedjék ki, míg megjössz

6) Ha az egész kertedet nem tudod kutyabiztossá tenni, akkor egy részt keríttess körbe, ahol ő biztonságban van, elmenni nem tud, de legyen egy naptól esőtől védett helye és legyen ott napközben, míg haza nem érsz.

Én a szobakennelt nem tartom jó ötletnek, mert a kutya változatlanul nem lesz szobatiszta, csak be van zárva 1 m2-re, ahol ugyanúgy becsinál, csak még össze is keni magát.

Hónapokba fog telni, mire szobatiszta lesz, - mellesleg ez még egy normális viszonyok közt tartott kutyával is előfordul - de bízz a kutya intelligenciájában!

Ha nem kap tőled ellentétes jelzéseket, fogja tudni a dolgát!

Mi tanyáról hoztunk be két "ottfelejtett" kutyát, akik életükben nem voltak lakásban, mégsem végezték el ott a dolgukat, mert egyértelműen utaltunk rá, hogy mit akarunk és lehetőséget biztosítottunk számukra, hogy eleget legyenek kint.

2017. jún. 10. 16:18
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igen,ez teljesen érthető,h szegénykém nem érti pontosan mit is akarok tőle,ezért nem hibáztathatom.Pelust amúgy csak pár hétig használtam,mert én is arra jutottam,hogy hosszú távon többet árt,mint használ.

Nagyon okos kiskutya ő egyébként,hamar megtanult minden mást.Volt olyan párszor,hogy a kertben kakilt,pisilt,agyon is dícsértem érte.Azt vettem észre,ha egyedül hagyom,akkor kakil be.Ma egész nap vele vagyok,nem is történt bent baleset,de valszeg azért,mert amikor egyedül lett volna egy helyiségben,kicsuktam az udvarra.Azt is nehezen viseli amúgy,ha kizárom,be akarja törni az ajtót.Bent is,ha lát engem,ott van velem,nem pisil,nem kakil be,csak ha bemegyek egy olyan szobába,ahová nem jöhet be.Az udvaron is addig van el amíg a látóterében vagyok,különben rongyol befelé utánam.Mintha rettegne attól,hogy egyedül marad.Persze csak én vagyok neki.:(

Gondolkozom ezen a kutyaajtón.De félek,hogy a probléma mélyebben van nála,nem csupán szobatisztasági kérdés,hisz tényleg akkor kakil,ha pont nem lát.

Vagy direkt szívat,már erre is gondoltam.:D

2017. jún. 10. 17:16
 4/7 anonim ***** válasza:

Biztos nem direkt szívat, mert a kutyában semmi rosszindulat nincs!

Inkább arra gondolok, hogy idegalapon, rémületében, hogy nem lát, elengednek a záróizmai és megtörténik a baleset.

Picike még, hidd el egyre csak javulni fog a helyzet és idővel megszűnik a probléma, ahogy okosabb, erősebb lesz.

Gyakorlatilag ennyi idős korban még a legrutinosabban kezelt kutyáknál is előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek. Ne szidd, ne bántsd érte, úgyis pontosan fogja tudni, hogy nem tetszik neked.

Sok türelmet neked és sok sikert nektek!:)

2017. jún. 10. 17:28
 5/7 anonim ***** válasza:
Szeparációs szorongás is kezd kialakulni a kutyában (vagy már ki is alakult). Ennek olvass utána bővebben, mert ezt kezelni kell, mert egyre rosszabb lesz.
2017. jún. 11. 09:16
 6/7 anonim ***** válasza:
2017. jún. 11. 10:12
 7/7 Szívcsakra válasza:
Nekem is ugyanezt csinálja a kutyám, elmúlt 2 éve. Kertes házban lakom és itthon vagyok. Semmiért nem végzi a dolgát, csak bent. Már minden szőnyegem büdös, a vizeletétől áll a házban a bűz. Ha jó kedve van, akkor lemegy a földszintre, övé az egész műhely, kazánház. Akkor is a bejárati ajtóba piszkít. Sok kskit kivittem már, de kint olyan, mintha nem lenne szaglása. Ha atmegy másik szobába, biztos ott hagy maga után egy kakit vagy pisit titokban. Mikor megtalálom, olyankor sunyi, kúszik a földön és ami érdekes, farkasszemet néz velem és komoly idő, mire nagy nehezen elfordul... tehát még mindig ő a főnök... Persze havanese, gumiból van,felmegy az asztalra, ha mást nem, a virágot apró darabokra tépi... Így nem lehet kutyát megtartani az az érzésrem.
2021. júl. 16. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!