Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez kutyakiképző lehet?

Ez kutyakiképző lehet?

Figyelt kérdés
[link]
2017. jún. 9. 20:19
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
60%
Azért ez a fizikai gátlás elég durva formája... Ez erős kiképzői túlkapás, csak annyit ér el, hogy félni fog tőle a kutya...De ez nem egyenlő a jólnevelt kutyával. Igen ok-okozat, de ne bssza már meg nem kell a legézékenyebb pontján emelgetni/ráncigálni a kutyát, akármiért is kap büntetést... És itt nem arról van szó, hogy összekeverjük a kutyákat a gyerekekkel, egyszerűen semmilyen élőlényt nem szabad így cibálni, ráncigálni, mert fáj nekik!!
2017. jún. 9. 23:05
 12/17 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok, miért lettem lepontozva??? ugyanolyan értetlenül állok ez előtt, hogy hogy lehet ilyet csinálni egy "kiképzőnek" egy kölyökkutyával, mint bárki más...
2017. jún. 10. 09:55
 13/17 anonim ***** válasza:
53%

Üdv, a dominancia alapú, ósdi, középkori kutyanevelésben! Ezt csinálta Cesar Millan is, csak szóltak neki a műsor kezdete előtt, hogy kicsit vegyen vissza, mert bajban lesz. Így jött neki végül ez a csittegetés, bökdösés, ennél finomabb side submitelés (oldalára fordítja a kutyát), alpha rollozás (hátára fordítja "megadó pózba"), pórázrángatás, stb. Az emberek valamiért bebeszélik maguknak, hogy a kutya át akarja venni a hatalmat, így lettek tenyésztve a kezdetektől, ilyen a "falka" struktúrája, stb. (amiben 0 logika, mert mire ment volna az akkori ember egy olyan állattal, ami folyton ellene dolgozik?). No mindegy, nem csak a logika, de a tudomány is elvetette már a dominancia "elméletet" az új megfigyelésekkel és kutatásokkal. És mielőtt visszanyúlunk a farkasokhoz, jegyezzük meg, hogy a mai, modern farkas nem a kutya őse. Egy közös ősük volt, így a farkasok megfigyelése se teljesen mérvadó. Valamint keressenek rá az emberek Dr. David L. Mech munkásságára, aki elmagyarázza, hogy miért nem állja meg helyét se a kutyák, se a farkasok világában a dominancia-"elv" és az a fajta hierarchia, amit mi hiszünk.

#7, 9!

Kezdjük ott, hogy tök mindegy mit csinált a kutya, így nem büntetünk (ha már büntetni akar az ember). Itt, ahogy a videónál le is volt írva, se időzítés, se figyelemelterelés, semmi nem érvényesül, amit egy tanult kiképző (jobban szeretem az oktató kifejezést) használ. Ő is egy CM wannabe, mint Chuck McBride - tőle megkérdezték mi az a pozitív megerősítés, ha már annyira nem akar jutalomfalatot és klikkert használni és fogalma se volt róla, kitalált fogalmakat, koncepciókat használ szóban, hogy eladhassa ezt a módszert. Világszerte rengetegen dolgoznak pozitív megerősítéssel és nem csak trükköket tanítanak vele. Agresszív, reaktív, harapásos múlttal rendelkező, félős, bizonytalan kutyákat rehabilitálnak (pl: B.A.T. 2.0 program az egyik legjobb alapja hozzá). Amerikában csak azok igazi kutyakiképzők, akiknél ott van a nevüknél, hogy CPDT-KA. Ez azt jelenti, hogy tanultak, levizsgáztak, és nem csak oktatónak mondják magukat.

A kutyákról úgy tartják, hogy kb egy 3-4 éves gyerek szintjén állnak, ezért mondják rájuk, hogy olyanok, mint a gyerekek. Hasonlóképpen gondolkoznak, működnek. Ráadásul minden értelmes állat (legyen az elefánt, patkány, kutya, ember) ugyanazon pszichológiai elvek alapján tanul. Lásd B. F. Skinner munkásságát ezzel kapcsolatban. Nagy vonalakban annyiról szól, hogy minden állat pozitív megerősítéssel tanul a legjobban. A pozitív büntetésen alapuló tanulás (amit itt is láthatunk) pedig csak tüneti kezelést nyújt. Félelemből ugat a kutya, korrekciók hatására többet nem ugat, de attól még fél; szeparációs gondok miatt sír a kutya otthon, veszel neki egy ugatásgátlót (elektromos nyakörv), nem sír tovább a kutya, de attól még szorong... Valamint még azt is megfigyelték, hogy minden állatnál visszatér a nem kívánt viselkedés bizonyos idő múlva, mert nincs kezelve a kiváltó ok, csupán elnyomva. Erre a szitura levetítve: a kutya rágja a pórázt (mint ahogy elvileg a videóban történő bántalmazás előtt történt), mert izgatott, játéknak veszi, stb. Szépen side submiteli ez az ősember, mert ez ellenszegülés, blabla, és ez a büntetés. Őrjöng, mert fáj neki (mégiscsak egy érzékeny helyen tépi a bőrét, plusz helikopterezteti, ergo fojtja a nyakörv). Lenyomja, a kutya végre mozdulatlanul tűri. Ez a kutya (egyik sem) nem lesz nyugodt ebben az állapotban. Egyszerűen le fog blokkolni, ennyi. Tegyük fel, hogy legnagyobb félelmed (legyen az pók, kígyó, bármi) az arcodba nyomják. Ha küzdeni próbálsz ellene, lenyomnak, ha hangot mersz adni nem tetszésednek, újabb büntetés, és így tovább. Végül megadod magad, nem tehetsz semmi mást, mint ott fekszel, félelemtől megbénultan. Ekkor mondd azt, hogy nyugodt vagy. Arról nem is beszélve, hogy bármihez akarjuk hozzászoktatni a kutyát, embert, azt fokozatosan kell tenni, és nem büntetni azt, hogy egy rántásnál kiakad (ha már ráncigálhatnékod van), vagy hasonló... No de vissza a témához: tök jó, megcsinálja ezt vele ki tudja hányszor, és elérheti a következőket: a kutya nem rágja a pórázt, ellenben fél tőle, a nyakörvtől, a gazdától, talán még kézfélő is lesz és nekiáll odakapkodni (persze amíg azt is ki nem fenyíti belőle). Megéri? Arról ne is beszéljünk, hogy az averzív módszerek plusz károkat szülnek (tekintve, hogy már rég bizonyították, hogy az agresszió agressziót szül): [link]

Tessék, számszerűsítve néhány dolog.

Valamint én úgy hiszem, hogy az emberek azért sem hajlandóak elengedni ezeket a módszereket, mert itt legalább végre erősnek érezhetik magukat, hiszen milyen tiszteletreméltó, ha így befenyít egy pitbullt, rotit, staffit és az uralma alá vonja. Ugyanezen emberek papolnak arról, hogy mennyire tiszteli őt a kutyája (és a legjobb barátja, lol), csak abba nem gondol bele, hogy mindent félelemből tesz meg neki, szó sincs tiszteletről. Nem olyan primitívek és vadak a kutyák, mint amilyenre mi ledegradáljuk őket.

2017. jún. 11. 13:11
 14/17 anonim ***** válasza:
31%
Igen, utolsó, a pozitív megerősítéses nevelés nagyon jól működik egy túlhízlalt, lusta labradornál. És semelyik ennél keményebb, komolyabb kutyánál.
2017. jún. 12. 00:03
 15/17 anonim ***** válasza:
35%

Mondjuk farkasnál sem mūködik? Vagy az nem elég "vad", " ösztönerõs" állat/"kutya"? Igaz, a pidbuu, meg a nagy harci staffi (kis pusziosztók), a Mali, azok aztán nem semmi állatok, azok minden tudomány felett állnak. Végül is szerencsére ezek a pszichológiai alapok nem tesznek különbséget fajok között, csak néhány kutyafajtánál, igaz (fajtarasszista pszichológia :( )? Léteznek parkok, ahol szocializálják a farkasokat, így a látogatók is bemehetnek közéjuk. Mindezt pozitív megerõsítéssel teszik (nem elhízott labik és nem is trükköt tanítanak, hanem viselkedést módosítanak). Valamelyik skandináv országban ezt nem megfelelõen tették - annyit mondtak a gondozóknak, hogy dominálják le a farkasokat, legyenek õk a fõnökök. Végül megölték az egyik gondozót (egy másikat korábban megtámadtak), mert annyira frusztráltak voltak a folytonos alpha rolloktól, meg hasonló dominancia alapú módszerektõl, és megelégelték a rettegésben élést (ezeket még a farkasok se igazán csinálják egymással, fõleg, hogy már ITT is családok éltek, nem összehordott egyedek. Plusz AZT is megfigyelték, hogy ahol a kutyát/farkast dominálni akarták, ott jött elõ az, hogy az állat visszatükrözte a módszert, s lám, megkezdõdött a "hatalmi harc"). Videókon látszik, hogy kézfélõk, sõt az emberektõl is féltek - fõként a gondozóktól. Természetesen a park irányítói is sárosak voltak az egészben. Õk akartak spórolni, ezert mehetett be egyszerre csak egy gondozó (2 volt a protokoll), õk nem részesítették a gondozókat megfelelõ tanfolyamban (és ez a kutyavilágban is megfigyelhetõ. A tanulatlan, vagy nem továbbképzett kiképzõk gyakorolják ezeket a módszereket a mai napig. Kíváncsi vagyok hányan mennének el olyan orvoshoz, aki még mindig a 30 évvel ezelõtti technikákkal gyógyít mondván, hogy mūködik...) A többi parkban nincs különösebb probléma az állatok viselkedésével.

Végszó: és még mindig AZT hisszük, hogy néhány fajta kutyát nem lehet pozitív megerõsítéssel tanítani? Fõleg, hogy egyre több R+ trainer vállal be direkt olyan fajtákat és teszi fel YouTubera, hogy megmutassa; mūködik. Egyre több trainer tanul tovább és vált át R+-ra, majd sikeresen rehabilitálnak erõszakmentesen (sokan AZT is mondják, hogy gyorsabban). Olyat azonban nem találsz, ahol jól csinálják és nincs eredmény (tekintve, hogy egészséges a kutya).

2017. jún. 12. 09:25
 16/17 anonim ***** válasza:
0%

Gondolom most a kolmardeni farkastámadást írtad le. Egy kicsit érdemes lenne a témának utána olvasnod, hogy miért is öltek meg a farkasok egy gondozót ahelyett, hogy kitalálnál magadnak egy történetet. Egy teljesen légből kapott történetet, amivel megpróbálod az igazadat alátámasztani. Sajnos összehazudni dolgokról, elferdíteni tényeket elég gyatra próbálkozás.

A leírásod alapján te csak videókat láttál arról, hogy valakik állítólag kizárólag pozitív megerősítéssel nevelnek kutyákat. Se élőben nem nézted végig egy kutya rehabját, se te magad nem tettél semmi ilyet. Ez megint csak elég hiteltelen így. Videón azt mutatnak, amit akarnak. De egyébként nem tagadom, lehet csak étellel nevelni a legtöbb kutyát, de én magam nem tartom pozitív megerősítésnek a hetekig, hónapokig tartó kiéheztetést, azt, amikor a kutya azért működik együtt, mert különben éhen hal. De nyilván ez is működik, épp csak semmivel sem jobb, mint a fenti videóban szereplő. Sőt, mivel ez hatalmas, hosszútávú stressz és frusztráció, még rosszabb is.

Persze fanatikusokkal, szűk látókörűekkel nem lehet vitatkozni.

2017. jún. 12. 15:07
 17/17 anonim ***** válasza:
35%

[link]

Szeretem,ha feltételeznek. Sok videót nézek, kutatást olvasok, amit tanult emberek produkálnak, s átviszem a gyakorlatba a leírtakat, látottakat. Én magam is alkalmazom az R+-t. Pórázon reaktív, kajaféltő, férfiaktól félő, így rájuk is enyhén reaktív menhelyi kutyusommal és szépen haladunk, ha sikerül elkapni bizonyos szitukat (értsd: sokszor váratlanul, élesben és nem megrendezett körülmények között), gyorsan is, de mindegy, úgy se tudhatod, hogy közben mit teszek a háttérben, biztos én is büntetek orrba-szájba, mint a kamuvideósok... Akkor már egyik videónak se higgyünk, ahol van legalább 1 vágás, sőt a kutatásoknak se, mert azok is koholtak. Az averzív módszerekkel dolgozóknál nem nagyon mutogatják mi lett később, akkor ott is simlizés megy? Minden egy nagy összeesküvés? Mondjuk itt gyk-n sok olyat látni, ahol elmondja a gazdi, hogy akár kiképző tanácsára is (nem csak önszántából, hirtelen felindulásból) büntette a kutyát grabancrázással, üres kannával ijesztegette, pofon, orra koppintás és nem nagyon használt. Vagyis, de, esetleg leállt a nem kívánt viselkedéssel, de a kutya elkezdett bizalmatlan lenni vele, morogta, stb. Azt meg persze végképp nem lehet hagyni, hogy a kutya morogja! Hát hogy lehet, hogy kifejezi nem tetszését, félelmét?!

"De egyébként nem tagadom, lehet csak étellel nevelni a legtöbb kutyát, de én magam nem tartom pozitív megerősítésnek a hetekig, hónapokig tartó kiéheztetést, azt, amikor a kutya azért működik együtt, mert különben éhen hal" Hogy mi? Ez honnan jött egyáltalán? És te mondod rólam, hogy féligazságokat mondok és nézzek jobban utána a dolgoknak? Lol. Ha ételmegvonást "ajánlanak" azt is csak olyan kutyának, amelyik annyira nem kajaközpontú (de rájuk is van más lehetőség, szóval sokszor nem értem ezt a megközelítést, ez is inkább a nem teljesen tanultak módszere, meg nem is bevált szokás, na meg az R+ nem egyenlő a jutalomfalatokkal), és csak akkor ha éppen nagyobb fába készülnek vágni a fejszéjüket. De akkor is megkapja a kutya az adagját, csak jutalomfalatként, nem külön étkezésként. Szóval nem értem ezt a dolgot. Én mondjuk mindig kimérem a kutyám kajáját, és ha tudom, hogy sokat fogunk aznap dolgozni/mozogni, többet is teszek el és a nap nagy részében jutalomként kapja meg. Ami megmarad nap végére, az a vacsi. Ami balhés esetről (lesoványodott a kutya a megvonástól) hallottam, azt tükör-módszeresek művelték, nem R+-ok. Itthon még mindig nem is nagyon tudják, hogy eszik vagy isszák az R+-t. És külföldön már nem is R+-ként, hanem progressive reinforcement trainingként fut (kicsit többet foglal magában, mint a pozitív megerősítés, mert úgy látszik, azt még mindig nehezen tudják megfogni az emberek).

Oké, legyek fanatikus, de én legalább a tudományban hiszek, nem a régmúlt idők hiedelmeiben (amiben hittem jó ideig). Rá kellene jönni, hogy az (kutya)oktatás tudományon alapul. Akkor miért nem haladunk a jelen állással? Ha majd azt mondják, nem... bizonyítják, hogy a kutyák valójában földönkívüliek, képtelen leszek elhinni és haladni a korral, meglátással (oké, enyhe túlzás, de a lényeg talán érthető).

2017. jún. 12. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!