Kuvaszom a folytótól elkezdett köhögni, fáj a torka, nehezen nyel, kb mennyi idő mire meggyógyul?
Nem értem melyikkel van bajod, utolsó: a halti, a hám, vagy a jutalomfalat? Az emberek nagyon el vannak tévedve azzal kapcsolatban mire is jók ezek az eszközök (+ a falat). A hám nem csak kistestűekre való, és nem buzdítja a kutyát húzásra (ezt a mítoszt is hallottam már). Ha tényleg rettenetesen húzna, akkor meg van elöl kapcsos fajta, ami mint a halti, önkorrigál, ha húz a kutya. A haltival kifejezetten könnyű átirányítani a kutya figyelmét, illetve, mint előbb említettem, önkorrigál (természetesen megfelelően kell kondicionálni, hogy a kutya ne legyen még frusztráltabb a viselésétől). A jutalomfalat (ha azáltal motivált) pedig a legkönnyebb módja, hogy láb mellett megtanuljon sétálni bármilyen kutya. Vagy csak szimplán a kuvaszokkal van baj? Hogy nagytestű, erős? Akkor végképp nem erővel kellene visszavágni. Esetleg még azt is elhisszük, hogy öregkorukra megőrülnek? Nem tudom miért gondoljuk, hogy ha a tanulás pszichológiájának alapjaiban nem tesznek különbséget fajok között, akkor miért tesznek fajták között? Ha egy csirke, macska, görény, elefánt, ember ugyanúgy tanul, mint egy kutya, akkor egy kuvasz, staffi, roti miért ne tudna ugyanúgy tanulni, mint egy havenese, labrador, dog, stb.? És mindez megoldható fojtó, szöges, elektromos nélkül, nem kell megtanulni "jól" használni őket (főleg, hogy legtöbbször tényleg csak azt látni, hogy ráteszik, aztán működjön, ha lehet flexivel, mert azért szaladgáljon is a kutya). Mint ahogy az előző kommentemben is írtam: külföldön már kifejezetten nem szeretik a fojtót. Főként azért, mert nem tudnak semmit mögé magyarázni. Annyi a dolga, hogy fojtson (a szögesnél bemagyarázzák, hogy az anyakutya korrekcióit mímeli, amit eddig még sehogy se tudtak bizonyítani, és mint feljebb említettem, nem is befelé fordítva "kéne" használni - csak így szarabb a kutyának. Az elektromosnál meg azt kamuzzák, hogy kb meg se érzi a kutya, szóval nem gáz, de a fojtónál már nem tudtak mivel előállni, az egyszerűen csak kínzás - szerintük csak ez, szerintem mindegyik fölösleges kellemetlenség). Amúgy nemrég láttam egy videót kutyákra reaktív kuvaszról és hám volt rajta, jutalomfalatoztak (B.A.T. 2.0 programot és look at that gamet csináltak).
Úgy tippelem, ha kuvasz van, azt talán nem panelban tartják, tehát van kert. Amíg nem tud szépen sétálni, otthon el lehet vele kezdeni megtanulni (így is kellene minden viselkedést tanulni, a legingerszegényebb környezettől a leggazdagabbig). Ha ott minden megy, kint is lehet próbálkozni. Habár még mindig nem tudjuk, hogy mi volt a probléma. Egyszerűen húz a kutya, vagy más kutyák/emberek/állatok felé húz, reaktív, stb.? Mert ha más probléma van a háttérben, a korrekciókkal kiküszöböljük a tünetet, de a probléma megmarad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!