Mi a helyes kifejezés a Kuvasz/komondor féle és a mudi/puli félék megkülönböztetésére?
Felénk mindenki máshogy használja, van aki a mudi/pulit hívja juhászkutyának, vagy terelőkutyának, de van aki őket is pásztorkutyának hívja, a Kuvasz/komondort meg hallottam már juhászkutya, pásztorkutya és őrkutyaként, területörzőként emlegetve.
Nem a funkciójukra vagyok kíváncsi, azzal tisztában vagyok, hogy melyiket mire használjuk, ugyanis volt már tapasztalatom mind a 4 fajtával, a szóhasználatra lennék kiváncsi, hogy mi a helyes szóhasználat rájuk, tehát ez nyelvtani, szóhasználati kérdés, nem pedig fajtaleírásra vagyok kíváncsi.
Ahogy eddig én használtam a kifejezéseket rájuk:
mudi/puli terelőkutya
Kuvasz/komondor pásztorkutya.
#1 a mudi/puli terel, azaz ők tartják egyben a nyájat, ők terelik, ők mozgatják, de a kis méretük miatt nem képesek megvédeni, ezért ők inkább csak jeleznek, mint sem őriznek, míg a kuvasz/komondor kísérőkutyaként van jelen, a nyáj mozgásába nem avatkozik be, csak védi őket, ha farkas/medve vagy idegen kutya közeledik a nyáj felé akkor azt elhajtja, azaz ő őrzi a nyájat.
Azaz a funkciójuk teljesen más attól, hogy a nyáj mellett dolgoznak, és rengeteg szóhasználat van rájuk, erre vonatkozott a kérdés. Felénk mindenki össze-vissza használja, azok is akik ebbe dolgoznak vagy ezzel foglalkoznak.
Szerintem egyáltalán nem olyan világos, hogy melyik kutya mit csinál. Itt nincsenek medvék meg farkasok már, egy kisebb betolakodót akár egy pár mudi is vissza tud tartani.
Ugyanakkor mikor jártam a mudimmal terelni, RENDSZERESEN hoztak komondort, kuvaszt, és külföldi, óriástestű őrző fajtákat terelni! Szóval nem csak őrzésre jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!