Kezdő panellakásos kutyatartó vagyok! Van pár kérdésem?
Helló!
Próbálok sorban válaszolni a kérdéseidre:
- nekem 9-10 óra picikét soknak tűnik egy kistestű kutyánál. Valszeg kibírja, csak szar lesz neki. Nem túl ideális, de ha nem tudod másképp megoldani, munka után rohanj haza, és óriásit sétáljatok, játszatok, 1-2 órát, kárpótlásképp.
- konzerv kaját ne adj neki. Nagyrésze víz, fogkövet okoz, nem ajánlott. Válassz egy jó minőségű száraztápot - ezt ki kell kísérletezni, melyik válik be. Itt ajánlják az Orijen, Acanát, de a Happy Dog se olyan rossz, én pedig speckó Royal Canine táppal etetek, amit mindenki fújol, de nekünk ez vált be. Onnan tudod, h jó a kaja, h a széklet is rendben van, az eb is jól funkcionál. Fontos, hogy a kutyakaják között nem lehet egyik pillanatról a másikra váltani, fokozatosan kell hozzászoktatni a kutyát, napról napra, keverve, növelve az adagot, különben fosni fog. Adagolási útmutatót a kaja csomagolásán találsz, testsúlyhoz igazítva.
- kakát tessék felszedni! ha hígat szarik, az szar, viszont nem is természetes. Hasmenés ugyanúgy valami probléma jele, mint az embernél. Forduljatok állatorvoshoz.
- ölbe kapni sosem ajánlatos a kutyát. Ha másik kutya támadja, akkor azért nem, mert zsákmányt csinálsz belőle, ha ő támad, akkor meg azért nem, mert ezzel csak erősíted benne az agressziót. Mivel problémás a kutya (valószínűnek tartom, hogy nincs rendesen szocializálva), és te is ultra kezdő vagy, mindenképp járjatok kutyasuliba, de legalábbis kezdj el nagyon utánaolvasni a témának! Cesar Milan, Victoria Stilwell alap, vannak youtube videóik is.
- a kutya nem ember, nem gyerek, még ha annyira szeretjük is. Nevelni csak következetesen lehet, tehát döntsd el, hogy felmehet-e az ágyra vagy sem, és ahhoz tartsd magad. Egy erélyes "nem!" parancs, föl nem engedés, leküldés - ennek működnie kell.
- fürdetés fajtától és szőrtől függ, erről nem írtál bővebben.
Jó kutyázást :)
Konzerv 80%-a víz,szóval nem fog vele jól lakni.
Sajnos a jó minőségű konziknál is. Így azt mint főtáplálék nem jó adni. Kiegészítésnek jó, pl 1-2 kanállal bele keversz a tápba.
Hosszú távon hiánybetegségek fognak fellépni és fogköves lesz a kutyus foga.
Érdemes lenne jó minőségű kutyatápot adni neki vagy főzni vagy pedig a nyers etetésnek nézz utána.
Híg kakit nem tudod felszedni, azt én is otthagyom ha van vmi föld,homok vagy vakondtúrás azért próbálok rászórni vmennyit. De ha semmi akkor ott marad. Próbáltam már felszedni híg kakit,mert pont idősek jöttek arra. De sajnos azon kívül,hogy a zacskót össze maszatoltam nem tudtam felszedni semmit sem belőle.
Napi 3 sétával ki kéne bírnia a napot,érdemes reggel legalább fél-1 órát sétálni vele,hogy kipisilje magát.
Ölbe nem szabad állandóan kapdosni más kutya láttán. 9 kg-osan nem olyan kicsi.
Én a 4 és az 5 kg-os kutyát nem kapdosom fel.
Leszoktatni az ágyban alvásról nehéz lesz,mert eddig engedted.
Legyél következetes, ha érzitek,hogy felugrik akkor újból leparancsolni hiába van hajnal 2. Sajnos ez az amit érdemes az elején tisztázni,hogy aludjon e a kutya az ágyon vagy ne.
Valószínű érzi benned a bűntudatot így tudja nem vagy határozott.
Az pedig,hogy egyszer leküldöd,de 3. próbálkozásra már maradhat,mert sajnálod így nem fog működni. Ami nem az nem és pont.
Nem tudom milyen keverék, de átlagban 2 hónapnál sűrűbben nem igazán jó fürdetni. Nekem bichonjaim vannak 1,5-2 havonta fürdenek. Egy barátnőmnek boxere van panelban. Ő kb 4-5 havonta fürdeti meg.
De lényegében ha már nagyon koszos és büdös én mindig azt mondom :D
Nekem havanesem van, mindig kibírt 9 órát, pedig már tíz éves. :D Ha vannak játékai, rágcsálni valója, akkor el lesz.
Konzervet felejtsd el most. Fogköves lesz nagyon hamar, és ha nem veszed észre időben, akkor még lehet, hogy fogat is fog veszíteni. Lehet neki néha-néha adni, de akkor se a boltit ami tele van vízzel, hanem olyat ami 70-80%van minimum tartalmaz húst(Fresiben lehet ilyet kapni, Select Gold, Real Nature, illetve más prémium minőségű márkák). Száraz tápnál nagyon sok jó közül választhatsz, de a Pedigree-t és társait nem szabad. Közép árkategóriában a Brit Premium nagyon jó, sokan ezzel etetnek. Magasabb árfekvésben Orijen, Acana, de itt már szinte mind jó, csak az ára más. Petissimon nézz szét, ott biztosan találsz jót, kedvező áron. Kutyakekszet sem javaslom, inkább valami jó minőségű jutifali. Ekkor lehet tanítgatni is, főleg ha szereti a hasát. :)
Kutyakaki hát igen, ha híg akkor híg. :D Én sem tudom felszedni, mindig megpróbálom azért a nagyját, de van amikor ott marad. Kakifelszedésbe belefogsz jönni, én eleinte öklendeztem is, ma meg már természetes. Én csak néha veszek rendes kutyakaki zsákot, általában sima nejlonzacsival szoktam felszedni. Talán a kutyakakizacskó annyiból jobb, hogy ha messze van a kuka, akkor nem látja a félváros, hogy kakit cipelsz, mert ugye fekete a zacsi... :D
Én nem sétáltatok kertes házaknál, inkább parkba megyünk, ilyesmik.
Az ágyban alvás olyan dolog, hogy ha egyszer engedélyt kapott rá, akkor az rögzült neki, és nagyon nehezen lehet kinevelni. Csinálhatsz pl olyat, hogy az ágyvégében kinevezel neki egy kistakarót, és akkor ő ott alszik a lábatoknál. Ha feljebb akar menni akkor visszaparancsoljátok, vagy rakjátok.
Fürdetésnél mindig vannak viták. Szerintem aki lakásban tartja annak havi egy szükséges. Én Double K-t használok, nekem ez bevált.
#4-es vagyok
Pedigree: Összetevők:
Válogatott gabonafélék, Hús és állati származékok (ebből 4% marhahús a vörösesbarna és 4% baromfihús a bézs színű szemcsékben), Olajok és zsírok (ebből 0,2% napraforgóolaj, 0,25% halolaj), Növényi eredetű származékok (ebből 2% szárított répapép), Ásványi anyagok
Acana: Összetevők:
Szárított bárány (22%), csontozott bárány * (15%), zöld lencse, vörös lencse, báránymáj * (5%), alma *, bárányzsír (5%), zöldborsó, sárga borsó, repce olaj, alga (DHS és EPS forrás), garbanzo bab, tök *, sárgarépa *, báránybendő * (1,5%), bárányvese * (1,5%), fagyasztva szárított báránymáj *, tengeri moszat *, cikória gyökér, gyömbérgyökér, borsmenta levél, citromfű, vegyes tokoferolok (tartósítószer), szárított Enterococcus faecium fermentációs termék.
* Friss vagy nyers állapotban
Láthatod, hogy a Pedigreeben alig van hús, ami ugye a kutyák elsődleges tápláléka. Hús nélkül rengeteg hiánybetegség léphet fel náluk, mivel nem jutnak elég fehérjéhez. Ráadásul a Pedigree tele van gabonával is, ami meg csak hízlalja őket.
De saját példám is van, sokáig ilyennel etettem én is. Amikor váltottam egy prémiumra, konkrétan egy új kutyát kaptam. Tele lett energiával, boldog volt, a szőre szebb lett, állandóan játszani akart, sokkal jobban tudott koncentrálni, öt perc alatt megtanult egy trükköt, stb. Előtte meg olyan volt, mintha féllábbal a sírba lett volna. Mindig aludt, nem akart mozogni, kedvetlen volt. Úgyhogy én mindenképp ajánlom, hogy jó fajtát válassz. :)
A Pedigree azért nem jó, mert tele van színezékkel és gabonával, a kutya számára értékes és hasznos húst pedig nem nagyon tartalmaz.
Online nagyon kedvező áron tudsz elég jó minőségű tápot venni a kutyusnak.
Ezekben a webáruházakban nézelődhetsz:
petissimo.hu
falatozoo.hu
zooplus.hu
zoofast.hu
Én ezeket a tápokat ajánlom: Brit Premium, Josera, Happy Dog Supreme
Ha ezeknél drágábbakat is megengedhetsz magadnak, akkor Taste of the Wild, Brit Care, Acana
Én faluba lakom és itt ugye csak kertes házak vannak a kerítésük mögött ordító kutyákkal. :D
A kutyáim pár hét alatt megtanulták, hogy ezeket figyelmen kívül kell hagyni. Ez azért nagyon nehéz, mert ugye ilyenkor az ember is ideges lesz és minél előbb el akar "menekülni" a helyzetből. De ilyenkor kell venni egy nagy levegőt és nyugodtan rászólni a kutyára és csak akkor szabad továbbmenni, ha csak rád figyel.
Már volt, hogy kijöttek a gazdák, hogy miért üvölt ennyire a kutyájuk, de aztán látták, hogy csak egy őrült van itt, szóval inkább szó nélkül visszamentek a házba(az ugatástól úgysem hallottam volna semmit :D )
Már többször gondoltam rá, hogy felveszem, ahogy a kutyáim full chillbe ügetnek a kerítés mögött üvöltő kutyák mellett.
Szóval, meg lehet tanítani viselkedni, de a többi kutya akkor is ugatni fog és mi is csak azért sétálunk a faluba, mert a mezőre úgy lehet kijutni :)
A többit pedig már leírták(táp/nyers legyen a fő táplálék, híg kakival nem tudsz mit csinálni, kutyát felkapkodni nem szabad, fürdetés pár havonta és ha muszáj neki, kibírja a 9-10 órát/hiába lakunk kertesbe, télen a hideg miatt bent vannak, szóval a tapasztalat beszél :)/)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!