Ismer valaki jó kutyakiképzőt?
Talán itt hasznos választ kapsz.
Vámosi Nagy Nóra is adott tanácsokat a neten. Bár most úgy látom, nagyon régiek a beírások.
11-es vagyok.
Simán nem vagy képes irányítani, letiltani a kutyádat a helytelen viselkedésről.
Szerintem annyi a baj, hogy későn cselekszel.
Létezik egy olyan, hogy ingerküszöb. "Ingerküszöbnek nevezzük az inger legkisebb fokát, amely a kutyánál már valamely reakciót vált ki." (forrás: [link]
Te akkor próbálod leállítani a kutyádat, amikor már átlépte az ingerküszöböt és reagál (lefekszik, kúszik stb). A baj ezzel az, hogy ő annyira rá van pörögv, feszzülve az ingert kiváltó tényezőre (kutyára), hogy ha ágyút sütögetnél mellette, azt se fogná fel.
A megoldás az, hogy akkor kezeled a problémát, amikor a kutya még csak ÉZÉKELTE, de NEM reagál, nem öntötte el az agyát a lila / vörös / akármilyen köd. Ez sok esetben a másodperc tört része, de a lényeg, hogy ezt a pontot keresed, mert ilyenkor még lehet valamit kezdeni a kutyával.
Az ingerküszöb nem egy fix dolog, szituációnként változik, hogy éppen hol van. A kutyád testbeszédéből viszont ki lehet olvasni, hogy mikor veszi észre a másikat, mikor van túlpörögve stb.
Hogy mit csinálsz pontosan a kutyával, az a te dolgod. Általában tiltani szokták, de szerintem az jobb, ha tanítasz neki egy Look at That! game-et, mert akkor rögtön azt tanulja, hogy az az elvárás, ha más kutyát lát, hogy maradjon nyugodt, nézzen rá a kutyára, aztán nézzen rád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!