Mit csináljak akkor, ha a kutyám a kezem után kapott?

Pontosan ezzel a pátyolgató magatartással erősíted benne a félelemérzetet.
A kutya nem érti a vigasztalást, együttérzést, számára a jutalom és a büntetés létezik. Ha jutalmazod mert fél (simogatod), megerősíted benne, hogy helyesen cselekszik.
Ilyen esetben a gazdának közömbösnek kell maradnia, észre sem venni a kutya félelmének tárgyát. Ha azt látja Rajtad, hogy téged nem zavar a dörgés meg a villámlás, akkor a főnök magabiztos, nincs mitől reszketni.
Már többször leírtam: volt egy kutyám, aki mellé fél éves korában ledobtak egy petárdát. Attól kezdve a szilvesztereket a spájzban töltötte összekucorodva és reszketve.
Egyszer fogtam a másik két kutyát is, akik nem féltek és kimentünk augusztus 20-án a Margit-szigetre. Ott nem volt lehetősége elbújni és mindenki élvezte a zajt meg a fényt. Egy darabig reszketett, mint a nyárfalevél, de nem foglalkoztunk vele. Aztán kezdett körülnézni és látta, hogy körülötte mindenki lesi, hogy mi történik, örülnek, tapsolnak. Egy idő múlva felállt és a másik két kutyával együtt nézte a fényeket. Nem mondom, hogy a kedvence volt ezek után a szilveszter, de már nem rohant visítva a kamrába minden durranásra, feküdt tovább nyugodtan az előszobában. Ugyanez a helyzet a viharral is. Én direkt ki szoktam menni a kertbe és nézni a villámlást, a kutyák meg érdeklődve figyelik, hogy mi történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!