Mit gondoltok a rhodesian ridgebackról?

pont fel akartam tenni ezt a kérdést, kísérteties. az egészsége érdekelne a legjobban.
Az állatorvosunk azt mondta mikor mentünk dp szűrésre más fajtájú kutyánkkal, h Mo.-n a dp-vel legterheltebb fajta ez sajnos. Továbbá kiállításon nem egyszer láttam h fostak mint a vízfolyás, véletlen 2-3-at is láttam, más fajtát sose láttam így fosni kiállításon. Azt én is hallottam h a kiskutyáknak csak egy része születik ridge-el, a többi selejt és...na döntse el mindenki. A ridgeel jár még olykor a nyitott gerincűség amibe a kiskutya még fiatalon belepusztul és ez se ritka az almokban.
Fantasztikus lenne a fajta, de ezek mellett még szív és szemproblémák tömkelege térít el attól, hogy ilyen kiskutyám legyen következőleg (sajnos).
A tenyésztők honlapjait nézegetve pedig a legjobbaknál is csak 1-2 kutyánál van feltüntetve hogy dp mentes, vagyis a többinek nem írta ki az eredményét, vajon miért...kár a fajtáért.

Jó pár emeletes butaság hangzott itt el korábban, amely téveszméket muszáj szétoszlatnom mint olyan ember aki idestova majd 10 éve foglalkozik ezzel a fajtával tenyésztőként (nem szaporítóként). Néhány cáfolat:
- a kiskutyák igen alacsony százaléka születik RIDGE nélkül, azaz a kutyák kb 98%-a Ridgel a hátán születik ezért ez a fajta védjegye. A ridge nélküli kutyák nem "selejtek" és nem adják el őket kíséreletkre mint ahogy itt írta valaki. Valójában boldog kutya életet élnek gazdáiknál hobbi avagy nem tenyészthető kutyaként.
- a nyitott gerinccel való születésről nincs infóm, érdekelne ki honnan vette, kérem írja ki.
- Magyarországon vannak felelősségteljes tenyésztők, aki leszaporítózott engem és további tenyésztőket, az valójában nem is ismeri a hazai ridgeback állományt.. (de kérdezzem engem bátran, szívesen segítek),
- szemprobléma: ritka,
- szívprobléma: igen ritka,
Valójában amit itt tévesen nyitott gerinc néven emlegettek az szerintem a Dermoid Sinus lehet. Az pedig nem nyitott gerinc, hanem egy bőrbetegség, egy deformitás ami műthető. Ritka betegség, kb 3 alomra egy kutya jut, de már kis korban szűrhető és gyógyítható (értsd: operálható). Hazánkban egyáltalán nem jellemző hogy előfordulna a magyar Ridgebackek között.
És a kérdező kérdéseit megválaszolva?
10-es skálán 9,5 ami az egészséget illeti.
Betegségek amikben érintett: csípőizületi diszplázia - viszonyítva a labradorokhoz, rotikhoz és hasonló méretű fajtákhoz, még mindig egészségesebb. Pajzsmirigy elváltozások - ritkán de a pajzsmirigy működése öreg korra (!) eltolódhat. Illetve öregkori daganatos megbetegedések léphetnek fel, ami bármely fajtájú és öregedő kutyánál szintúgy kialakulhat.
- Kiváló sport kutya, amire a legjobb: cani cross, bike jöring, szánkúzás, súlyhúzás és coursing. (Interneten mindegyikről találsz infót.)
- további érdemi infókat inkább itt keress: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!