Másfél éves kuvasz morog idegenekre semleges területen, ez természetes?
Mintha az én kutyámrol beszélnél egy az egyben. Pontosan ugyanez. Csak úgy 30 kilóval kisebbel
Mi voltunk kutyasuliban és azt mondta a tréner, hogy ez teljesen normális.
Az enyém sem agresszív alapból, bárki leülhet mellé háttal, elsétálhat mellette, tömegben sem akarja leharapni senki bokáját, ha jön hozzank idegen, először ugat, de ha látja h minden oké lefekszik aludni. Szóval nem idegbeteg vagy ilyesmi.
De tapizni nem lehet.
De ha belegondolsz, te is elhúzódnál és gorombán néznél, ha valaki csak úgy szó nelkül odamenne hozzád és elezdene fogdozni. Vagy netán a gyerekedet.
Érdekes, embereknél az a normális, hogy senkit nem tapizunk le, a kutyáktól meg elvárjuk, hogy mindent eltűrjenek.
Én azt szoktam csinálni, hogy gyerekeknek megmondom, hogy a kutyus nagyon nagyon fél, mert minden gyerek 4x 5x nagyobb nála. Le szoktam ültetni, meg pacsit kérek ilyesmi, hogy a gyerek azért "kapjon valamit" és meg szoktam dícsérni, hogy megkérdezte, hogy meg lehet-e simogatni. Amugy az én kutyám pont az, akin egy gyerek megtanulhatja, hogy nem nyúlkálunk idegen kutyához, mert az enyém vicsorog esetleg odakap, de soha nem úgy, hogy elérje a kezét vagy megsértse, kizárolag jelzés értékkel (más kutya simán "leharapja" a gyerek kezét, jobb ha az enyémmel találkozik inkább, aki nem bátja csak megijeszti)-az unokaöcsém kezét egyszer bekapta, mert csak nem értette mit jelent a vicsorgás, de esze ágában sem volt ráharapni.
Felnőtteknek meg azt szoktam mondani, hogy ne tőlem kérdezze, hogy megsimogathatja-e, hanem a kutyától :D
Van, akinek megengedi, de ritka. A felnőtt eldönti, hogy bepróbálkozik-e. Ha nem akar simit akkor elhúzódik és vicsorog. Amúgy egyszer kapott csak oda (akkor sem harapott) , amikor egy néni csak azért is nyúlkált a vicsorgó kutya felé :D
A kuvasz ilyen. Nem kell, hogy idegenek tapogassák. Az indokolatlan morgást tiltsd (azaz, ha akkor is morog, ha nem akarják megfogni, csak mondjuk elmegy mellettetek valaki), de simogatni nem baj, ha nem engedi magát.
Póráz nélkül emberek között ne engedd el.
Állatorvoshoz pedig szájkosár.
Nagyon helyes, ne simogassa akárki.
Aki taperolni akarja, az álljon meg egy helyben, és próbálja magához hívni. Ha a kutya odamegy, akkor lehet simogatni, ha nem, akkor hagyni kell a fenébe. Egy kutya sem köteles mindenkitől mindent eltűrni, egy kuvasz meg pláne.
4-es ez nagyon jó:D "Felnőtteknek meg azt szoktam mondani, hogy ne tőlem kérdezze, hogy megsimogathatja-e, hanem a kutyától" Ezt megjegyzem. :)
Nekem is most kezdi a kutya próbálgatni magát (7 hónapos). De csak a neki v nekem nem szimpatikus emberekre morog. Persze ha kell tiltom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!