Mit jelent számodra az, hogy egy kutya hűséges?
Sosem értettem, mire gondolnak ez alatt az emberek, illetve hogy milyen az, amikor egy kutya nem hűséges. Áruló lenne? Vagy hűtlen, megcsal? :) Segítsetek értelmezni!
Tudom, általában olyanokat értenek ez alatt emberek, hogy nem szökik el, meg engedelmes, esetleg "hálás", ilyesmik, de azért érdekel, hogy ki mit gondol, mit akar egy ember akkor, amikor hűséges kutyát szeretne.
Hát akumi tőled nem vàrtam volna ilyen kérdést.
Számomra azt jelenti, hogy mindig minden esetben engem vàlaszt. Sétakor nem megy farokcsóvàlva idegenekhez. Parancsszavakat màsoknak nem teljesít csak nekem. Ha más teszi rá a pórázt hogy sétàljon vele, nem megy. Ha mellettem ül/fekszik és más magához hívja, nem megy oda. Ha valaki megtàmad, megvèd.
Na hát ezért kérdeztem, mert én ezek szerint azzal foglalkozom, hogy "hűséges" kutyákat "gyártok" :D Ez nagyrészt nevelési kérdés, egy jól nevelt kutyának a gazda az első, a nem jól nevelt meg eldönti maga. Elég sokan esnek be így a suliba, hogy tojik rájuk a kutya, és minden érdekesebb a gazdánál, de ez fejleszthető dolog (több oldalról is), és a legtöbb párosnál szép eredménnyel ki lehet javítani.
De a hűség ugye az alapértelmezés szerint egy tulajdonság, tehát elméletileg csak kismértékben lehetne fejleszteni, ehhez képest hozzáértő kezekben hetek alatt brutál látványos változást el lehet érni. Akkor szerintetek hogy van ez? :)
Számomra:
-ragaszkodik
-nem mindegy neki, hogy ki van a póráz másik végén (ismerek ilyet)
-séta közben rám is figyel, hozzám bújik, leül mellém (vagy valami hasonló, nekem az ilyesmik sokat jelentenek)
-nem "érdek állat", tehát nem csak akkor fárad hozzám, ha éppen kaja van nálam
-nem csavarog el
-nem mindenki kutyája (nem megy el az első kedves emberrel az utcán stb)
Amit az előző válaszolók is írtak, nagyon jók, teljesen egyetértek. Nyilván valamennyire függ a neveléstől is, de azért az adott egyed nem fog kibújni a bőréből. Pl nem egy beagle gazdit ismerek és bár imádják a kutyájukat, jól neveltek, mégsem alakult ki mély kapocs közöttük, egyszerűen nem az a típus, aki rajong a gazdáért. A szagok mindig is fontosabbak számukra, olykor jó messzire lemaradnak, észre sem veszik a gazda "eltűnését". Nálam ez bőven nem fér bele a hűségesbe. A másik amikor mindenkit imád, aki csak szépen nézett rá, lazán elmegy egy idegennel sétálni... A szomszéd magyar vizslája is tipikus mindenki kutyája, simán ellophatnám, még a labdáját is hozná. Kérdem én, akkor ki neki a gazda? Én így látom ezt :)
Hmm, szóval ekkora tévedés van a fejekben, oké :)
Tényleg fontos infó, köszönöm.
Abban amúgy persze van igazság, hogy némelyik fajta, vagy egyed hajlamosabb a gazdát előtérbe helyezni, mások meg nem, de meglepődnél, ha látnád, hogy mennyire "kibújnak a bőrükből" megfelelő kézben :) Nem fog mindegyik ugyanúgy ragaszkodni nyilván, mert egész másként szeret egy labrador, mint egy kuvasz, vagy egy csivava, de olyan kutya nincs, amelyik tojik mindenkire, és ezt el is kellene fogadni.
A beagle meg egy erősen félreértett fajta. Gondolom, egyikkel se dolgoznak, se egy agility, mantrailing, vagy bármi más képzés, csak elvárják, hogy ragaszkodjon, mert cuki a feje. Nem megy :) A beagle munkakutya (nyilván nem olyan módon, mint egy német juhász, de azért az); ha nem dolgoztatják, akkor majd dolgoztatja magát. Olyankor lesznek fontosabbak a szagok. Azt meg nem működik, hogy nem adjuk meg neki, amire szüksége van, de azért elvárjuk, hogy velünk foglalkozzon - akkor is, amikor baromira nem vagyunk érdekesek, mert nem csinálunk vele semmit, ami neki jó vagy fontos. A kutya viselkedése mindig jelzés, csak tudni kell fordítani: ha a beagle-t nagyon viszi az orra, akkor dolgozni akar. Erre való. Majd ha le lesz dolgoztatva, mert heti egy-két mantrailing edzés meg ugyanennyi agility befigyel, akkor megváltozik a viselkedése. Csak odáig ugye ritkán jutnak el :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!