Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit gondoltok arról hogy a...

Mit gondoltok arról hogy a kutya előtt kell mindig lenni séta közben?!

Figyelt kérdés

Sok helyen olvastam hogy az a legfőbb dominancia hogy a kutyát amikor sétáltatja az ember, akkor maga mögött kell vinni, nem szabad hagyni hogy az ember elé menjen, mert akkor azt érzi hogy ő a főnök. Ha meg az ember mögött sétál, akkor az egyfajta megalázkodás, hogy ő alárendelt szerepben van és a gazdi a főnök.

Én ahol lakok egy ilyen embert nem láttam aki a kutyája előtt sétál, általában fordítva tapasztaltam ezt. Szerintetek van ennek valami jelentősége, vagy attól is lehet jól nevelt és szót fogadó a kutya séta közben ha hagyjuk hogy előre menjen és szaglásszon?!

2010. máj. 13. 10:30
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
70%
sztem badarság. a kutya alaptempója gyorsabb, én is rühellem ha lassú ember megy előttem és nemtudom megelőzni, nem akarom hogy a kutyám szenvedjen a sétákon. azt szeretem ha mellettem megy én is, de ha elfárad beáll mögém, a feje pont a kezemnél van. amúgy nem szívózok vele, minek.az ajtóknál elölre enged, csak akkor eszik ha monom h szabad...szóval ilyen hülyeséggel nem fogom pluszba szivatni.
2010. máj. 13. 11:50
 12/30 anonim ***** válasza:
91%
Annyira mehet előre, amennyire a 60 cm-es póráz engedi, de nem feszülhet meg a póráz. Amikor az utcán megyünk, akkor nincs szaglászás, pisilés, ilyesmi. A kutyafuttatón majd lekerül a póráz, akkor mehet amerre lát. A járókelők sem örülnének, ha egy 60 kilós kutya méterekre kolbászolna el a gazdájától, mégha éppen pórázon is van. Jöjjön szépen szorosan láb mellett!
2010. máj. 13. 12:07
 13/30 anonim ***** válasza:
100%
Nekem német juhász kutyáim vannak,ők úgy jönnek mellettem pórázon és elengedve is hogy a lapockájuk kb. a lábammal egy vonalban van!:)
2010. máj. 13. 12:09
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
Az én kutyáim mehetnek előttem, de nem húzhatják a pórázt. Gyönyörűen megtanulták, kicsit mindig előrébb vannak, de a pórázt akár a kisujjamon is tarthatom - mindig arra megyünk, amerre én akarom. És mindig hátra-hátra néznek rám kérdőn, hogy merre fogjuk venni az irányt. Szerintem nem az a lényeg, hogy feltétlen mögötted vagy melletted menjen, hanem hogy figyeljen rád, TE merre akarsz menni.
2010. máj. 13. 12:16
 15/30 anonim ***** válasza:
52%

Bocsi de ez egy hatalmas nagy baromság !!!!!!

Úgy kell a kutyának sétálni MELETTED , hogyha póráz nélkül sétáltatod és ki akarna törni a marjához tudd rakni a kezedet és így megfékezni.(nem azért mondtam mert póráz nélkül kell sétáltatni , csak h hol a kutya helye)Versenyeken is így van és lepontoznak hogyha nagyon le van maradva , illetve ha tőlságosan elől van a kutymuty.Soha nem mögötted megy a kutya hiszen akkor nem látod h mit csinál.

Sztem ehez csak józan paraszti ész kell(ene)....

2010. máj. 13. 12:19
 16/30 anonim ***** válasza:
54%
Szerintem nagy butaság. Egyrészt a kutyának az nem séta hogy kullog mögöttem. Ettől csak rossz lesz neki. Én nem vagyok olyan akrobatikus, hogy olyan gyorsan menjek hogy neki is jó legyen... Nekem mindegyik kutyám előttem szaglászik és nem érdekel milyen dokiizétől hallottad az én kutyáim akkor is maximálisan alattam vannak, bármit megtehetek velük, elsőre szót fogadnak sőt még sportolok is velük és nem eredménytelenül. Szerintem ez elég bizonyíték.
2010. máj. 13. 12:25
 17/30 anonim ***** válasza:
92%

1. ezek a szabályok csak addig érvényesek, amíg a kutyádat nem tudod bármikor bármelyik szituációból visszahívni (tüzelő szukáról, macskáról, labdáról, BÁRMIRŐL), és bármiről letiltani. Ha ez meg van, tehát teljesen vezér vagy, akkor nyugodtan aludhat az ágyban, mehet előre, csinálhat amit akar, amíg nem inog meg újra a hierarchia. Az ajtón ki/be lépés más dolog. Ha rendben a hierarchia, akkor a kutyának eszébe sem juthat elhagyni a területet, vagy új területre lépni addig, míg a vezér nem engedélyezte.

2. a pórázfegyelem, és a lábnál követés két külön feladat. Márcsak azért is, mert a lábnál követés a tanulás része, amit jutalmazunk, míg a pórázfegyelem, az ösztönkezelés része, amit nem jutalmazunk, hanem elvárunk.

3. Azt, hogy a kutya csak mögötted mehet, akkor szokták javasolni, amikor gond van a kettőtök közti viszonnyal. Mert ez is egy olyan gesztus a többi között, amivel meg tudod erősíteni a pozíciódat, és gyengíteni az övét.

4. Eleinte a pórázfegyelemnéz is hasznos, azt úgy szokták tanítani, hogy ha elhagyja a kutya a tested vonalát, tehát előzne, akkor rögtön hátat fordítasz, és ellenkező irányba indulsz, hogy újra te menj elől. Ez csak arra való, hogy meg tanulja, hogy te vezeted őt, nem pedig téged.

5. A legtöbb embert valóban húzza a kutyája, a legtöbb embernek nincs is jól nevelt kutyája.

Tehát ha a kutyával minden rendben, mindent megtesz egy szóra, figyel rád, ha pl előremegy szaglászni, és te megfordulsz és szó nélkül az ellenkező irányba indulsz, és rögtön utánad szalad, bármikor magadhoz tudod hívni, stb, akkor ott megy a kutyád ahol csak akar. Ezek a szabályok arra valók, hogy helyére tegyék a kapcsolatot, és ha a pozíció valamitől meginog (pl. nem vagy elég következetes, vagy mondjuk megbetegszel, és gyengébbnek tűnsz), akkor újra elő kell venni őket. De amíg minden oké, addig oda megy a kutya ahova akar.

2010. máj. 13. 13:01
 18/30 A kérdező kommentje:

Az a gond hogy ha elengedem nagy nehezen akar visszajönni. Szerintem annyira nem tisztel még, mert sajnos felváltva visszük le sétálni és még elég kicsi így lehet kicsit zavaros neki ki a főnök :)

De most jöttünk vissza, kipróbáltam ezt a szorosan láb melletti sétát, úgy hogy kicsit előrébb voltam mint ő és szó nélkül jött mellettem, mint valami katona.

Az a gond hogy ha előre engedem akkor van hogy megáll és elkezd valamit szaglászni vagy megmakacsolja magát és nem akar tovább jönni. Igazából szoktam engedni hogy szaglásszon, mert végülis azért megyünk le hogy ő jól érezze magát, de ha valahova sietni kell akkor az istenért nem akar jönni, vagyis akart eddig, volt hogy fel kellett vennem hogy időbe hazaérjünk. De ez a módszer most nagyon bejött, így valahogy érzi hogy menni kell és nem időzik annyit különféle dolgokon. De futtatóba szoktunk kijárni, ott el szoktam engedni hogy játsszon a többi kutyával, de arra akarom megtanítani, hogy ha parkba elengedem, akkor ne menjen el messzire, hanem a lábam mellett legyen, legalábbis valahol a közelembe.

2010. máj. 13. 15:00
 19/30 anonim ***** válasza:
89%
Akkor nem azt kell megtanítanod először, hogy láb mellett menjen, hanem a behívást. Aztán ha ez megvan, jöhet a lábnál követés, pórázon és póráz nélkül.
2010. máj. 13. 16:56
 20/30 anonim ***** válasza:
89%
Ja és tök mindegy, ki viszi le, mindig az emberek vannak följebb, a kutya a családi rangsorban az utolsó kell legyen. A lényeg, hogy beszéljétek meg a szabályokat, elveket és ezekhez a család összes tagja mindig minden körülmények között következetes tartsa magát. Így nem fog összezavarodni sem és megtanulja, hogy bárki is vigye sétálni, mindig a ti akaratotok érvényesül. Ajánlom Jan Fennell: Hallgassunk a kutyánkra és Tanuljunk meg kutyául c. könyveit, minden benne van a két könyvben, amire ezekhez szükséged lesz!
2010. máj. 13. 16:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!