Sohasem lesz szobatiszta?
Az én kutyusom is nagyon nehezen lett szobatiszta.
Én azt csináltam, hogy vattával felitattam a pisijét, a kakit papírzsepibe csomagoltam és vittem magunkkal az utcára.
Kiválasztottam egy NAGYON NYUGIS(!) helyet az utcán, letettem a pisis vattát és álltunk felette.
Szimatolta, szimatolta, szimatolta, majd pisilt.
Kellett hozzá vagy 10-15 perc, már nem is emlékszem.
Én meg akkora ovációt csináltam, hogy biztos hülyének néztek, simogattam, dicsértem, jutalmat kapott.
Majd ugyanezt eljátszottam a kakival is, de az csak akkor jött be, ha evés után volt.
Ettől még előfordult, hogy otthon is besikeredett neki, ahogy a kicsi gyerekeknél is előfordul a "baleset", de egyre ritkábban, ilyenkor szomorúan és erélyesen megdorgáltam.
Ahogy növekszik és okosodik, úgy lesz egyre sikeresebb a dolog, ne felejtsd el, hogy ő még nagyon babakutya.
Ne büntesd, még minimálisan se, hiszen fogalma sincs hogy mit csinált rosszul.
Vidd le sétálni, és addig maradj lent vele amíg nem lesz valami produktum. Ha sikerül, úgy örülj neki mintha épp megmentette volna a Földet :)
1) Ne szidd meg, főleg ha nem hajlandó kint végezni a dolgát, mert esetleg azt fogja hinni, hogy úgy általában a pisi/kaki rossz, rástresszel, és még annyira se fogja sétán csinálni, ahol még látod is.
2) Sétálj vele sokat. De tényleg sokat. Esetleg megpróblhatod "becsapni" is, hogy elindulsz vele haza, fölfelé, aztán visszafordulsz, és mentek még egy fél órát. Ha a hazamenéstől rákészül, hogy na most mindjárt pisilhetek, akkor visszafordulás után jobb eséllyel fog tényleg pisilni.
3) Ha látod, hogy kell neki, ne kezdd el biztatni, ne beszélj vele, ne is nézz rá, mert az is frusztrálhatja. Ha végzett, dicsérd meg, röviden, de lelkesen.
4) Bandázzatok más kutyákkal; ha tőlük látja, hogy simán végzik kint a dolgukat, meg ingerli őt más kutyák produktumának a szaga, könnyebben fogja ő is elengedni magát.
5) Ne stresszelj rá, ne legyenek elvárásaid, mert megérzi a kutya, és ő is stresszelni fog. Csak lazán. A kölyökkutya ilyen, bepisil, bekakil, majd elmúlik.
Ha nagyon nem megy, akkor meg menjetek kutyaoviba, ott eleve meg szokott oldódni ez a probléma idővel, mert sokat van együtt olyan kutyákkal, akiknek ez nem probléma, plusz tudsz szakembertől segítséget kérni. Az jobb, mint az internet, mert ugye látja is az ember, hogy mi a gond, nem csak sejti :)
Amit még nem írtak: a kutyapelust sürgősen el kellene felejtened, mert sikeresen összezavarod vele a kutyát. A pelussal azt tanítod neki ugyanis, hogy bent kell vécéznie és nem kint! Ezért van összekavarodva.
Ha szabadnapos vagy, vagy hétvégén, menjetek el kirándulni egész napra. Lehetőleg más kiskutyás társasággal.
Akumi tanácsai is nagyon jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!