Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen a házörző kutya?

Milyen a házörző kutya?

Figyelt kérdés
Itt [link] olvastam, van amelyik házörző, van amelyik nem. De, ez mit jelent pontosan? Tudtommal minden kutya védi a területét. De, azért jobb egyik, mint a másik, mert pl egy pincsi nem fog neki ugrani egy betörönek, egy doberman meg igen? Vagy hogy értik, hogy házörző?
2010. máj. 10. 19:17
 1/5 anonim ***** válasza:
nem minden kuty alkalmas házőrzésre egy ksi tacskó pl nem azért házörzők mert hevesen védik területüket pl a ház környékét nem minden kutya viselkedik igy az emberekkel
2010. máj. 10. 19:24
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Nem igaz, sok kutya a betörőnek is úgy örül mint a gazdájának, farokcsóválva kíséri ki amint kicipeli a hifit.
2010. máj. 10. 19:25
 3/5 anonim ***** válasza:
hát a pincsi biztos nekiugrana mert az nagyon tudja védeni a területét :D na szóval szerintem fajtától függ. de itt is vannak kivételek. van aki szereti az idegeneket és van aki nem. de erre nevelni is lehet, de a legtöbbnek a természete olyan.
2010. máj. 10. 21:06
 4/5 anonim ***** válasza:
51%

Rendszerint a nagytestű kutyák, mint pl. a berni pásztor, bobtail, golden retriver, labrador, vizsla, olyan maflancsok, hogy imádnak minden embert, és egyébként is nyugodt természetűek. A kicsik ellenben vérszomjas kis zsebcirkálók, mini-vámpírok, akik képesek a betörő bokájába harapva végigvonszoltatni magukat a lakáson vagy legalábbis iszonyatosan tudnak ugatni.

Van kutya, amelyik természeténél fogva nem alkalmas házörzőnek. Ettől függetlenül vannak körülmények, amik között pl. egy goldi is remek jelzőkutya lehet, csak harapni nem fog soha. Ilyen a természetük.

Az ember hibáztatható érte, mert egészen konkrét célokra tenyésztettek bizonyos kutyafajtákat. A rendes terelőkutya pl. sohasem harap, csak élesen ugat a birkák tereléséért, különben megkárosítaná a gyapjút, vagy ha megharapná a birkát, akár bele is halhatna az állat. A rendes vadászkutya pl. úgy veszi a fogai közé az elejtett állatot, hogy a fogaival ne okozzon kárt sem a húsban, sem a prémben. A kutyák, hacsak nem kifejezetten örző kutyát keresel, alapjáraton kedvelik az embert. Mi domesztikáltuk őket.

Ha azt akarod, hogy házörződ legyen, úgy is kell nevelni, hogy ugasson, de aztán nem szabad meglepődni, ha egy kóbor galambot is megugat.

Minden a nevelésen múlik.

2010. máj. 10. 22:11
 5/5 anonim ***** válasza:

Bocs, de pont a rendes terelő kutya az amelyik bizalmatlan és jó házőrzőnek. És a birkát is szabad csipkednie mert abba nem fog belehalni és sok birka le sem sz*r egy ugató vagy csak bámuló kutyát sőt képes fellökni is ha nincs tekintélye. Amúgy meg ne nézd hülyének a kutyát! Meg tud különböztetni egy birkát egy embertől aki rosszat akar! Sok terelő kutya tökéletes házőrző vagy ha nem akkor is csak azért mert kisebb a mérete ezért nem olyan erős. Pásztorkutyám van, tudom miről beszélek. Legalábbis az én kutyám tudja hogy a birka meg az ember két különböző dolog s nem egyszer találkoztunk olyan birkával akire csak csípéssel lehetett hatni. Azt mondják az egyik legjobb kutyák pl a német juhász meg a belga. Azok is terelők voltak sőt ma is használnak néhányat.

Szerintem fontos a fajta, azon belül a jellem és a nevelés.

2010. máj. 11. 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!