Mindenkinek akad "régimódi elveket valló" rokona? (Jobban mondva felelőttlen állattartó)
Én kutyát/macskát csak bent tartok, nem CBA-s/Tesco-s szemétkonzervvel vagy házi koszttal etetem, és nem kapnak tejet. A szüleim szerint "állatkínzó" vagyok, mert a (kinti létet soha meg nem tapasztalt) macska szabad állat, nincs jogom bezárni a lakásba, mivel "az folyton vágyik ki". Apám anno. lehülyézett, mikor említésre került a fajtatiszta kutya 120+ ezres ára, amit venni terveztem. (Persze, elektronikai eszközre nyugodtan költhet az ember kérdés nélkül többszáz ezret, ha cseréli 2-3 éven belül, akkor is.)
A testvérem, saját családdal, macskákkal a mai napig azt vallja, hogy kiskutyát már 5 hetesen el lehet hozni, mert "tud magától enni", és az elég. Klasszikus kutya/macska bentre nem való elvek, a "koszos dögnek kint a helye".
A szüleim 2-3 éve (szerencsére) felhagytak az állattartással teljesen, mert anyám rájött, hogy neki csak nyűg. (Hogy előtte miért kellett, az rejtély...)
Ebben nőttem fel, több odaszegődött kóbor macskát láttam elveszni, belehalni mérgezésbe/autóbalesetbe. A kutyát, akivel a gyerekkoromat töltöttem, kidobták a város másik végén az út szélére, mikor probléma akadt vele (egy rosszindulatú szomszéd fenyegetőzése miatt, tehát még csak nem is csinált semmit a kutya).
Egy időben próbáltam a szüleimmet jobb belátásra téríteni, de sosem volt értelme. Anyám azóta is röhögve meséli, hogy "nem járkál az állatorvoshoz még több macskát elaltatni" - mivel egyszer vette az én győzködésemre a fáradságot, hogy (túl későn) orvoshoz vigye a megmérgezett macskát...
Talán emiatt is vagyok most minden erőmmel azon, hogy mindent megadjak a kis szőrmókoknak, akikért felelősséget vállaltam. Nekem családtag a kutya, macska.
Nektek is van hasonló rokonotok, ismerősötök? Tapasztalatok?
A kérdés, azt hittem, világos, de talán tévedtem.
Tehát, ha mások megosztják a tapasztalataikat, az "habzószájú hülyék nyivákolása"? Köszönöm, ma is tanultam valamit.
Tapasztalatok alatt gondolok itt arra, hogy másoknál hogy alakultak a dolgok, lebeszélték-e a rokont a hasonló elvek fenntartásáról, kompromisszumot kötöttek-e. Még csak nem is első sorban a kinti/benti tartás a szempont. De hatalmas az átmenet a kinti normális állattartás, és a "kivágom a hidegbe, orvoshoz minek vinni, úgyis lesz másik" hozzáállás között.
Annak ellenére, hogy a fent említett dolgokat sosem néztem jó szemmel, szó sincs arról, hogy utálnám őket, sőt, az ellenkezője, és egyébként sokat köszönhetek nekik. És öntömjénezésnek sem szánom a kérdést.
--
Egy nagytestű, hosszú szőrű kutyát én sem tartanék egy picike lakásban. Ideálisabbnak gondolom a kinti-benti tartást, HA megfelelően biztosítottak arra a lehetőségek. (Mondjuk ez egy macska esetében aligha megvalósítható.)
Valamennyi kutyafajtát arra tenyésztettek ki és lételeme, hogy az ember közvetlen közelében élje az életét. Azért a hazai, szélsőséges időjárás aligha ideális mindenféle óvintézkedések nélküli, csak kinti tartásra. Kétlem, hogy bármelyik macska arra vágyna, hogy ivarosan évi többször megtermékenyüljön, vagy épp kínok között elpusztuljon egy mérgezés/baleset áldozataként.
Sajnos szinte az egész családom.De próbálok az ő kutyájukkal is minél jobban bánni,szeretni,gondozni őket,ha náluk vagyunk.
Sajátom kinti kutya,de nem fázós,jól érzi magát odakint,tegnap is képes volt a séta alatt a hóban fetrengeni.c:
Tehát ő az a típus akinek hosszú távon szerintem a benti tartás lenne kínzás,de nem ítélem el azokat,sőt,akik bent tartják kuzyájukat.
Természetesen, én sem arra szeretnék kilyukadni, hogy a kinti tartást elítélem, vagy elutasítom. Vannak kutyafajták, amiknek ideális. És azzá lehet tenni.
Csak sokan kivágják foglalkozás nélkül a kutyát a kertbe (a szüleim szomszédságában az egész utcában az a jellemző, pedig nem egy vidéki falu), és kezdhet magával, amit akar.
Itt inkább olyasmire gondolok, mint amikor a gazdi is egyértelműen látja (és be is vallja), hogy a rövid szőrű, kistestű kutyája reszket kint, de azért egy fűtött kutyaházat nem adna neki a -15 fokban, helyette inkább elhiteti magával, hogy "biztos csak éhes, azért reszket" (láttam már rá példát). Ugyanígy a nagy bundás, hideget jól tűrő fajtáknak nyáron kell hűvös helyet biztosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!