Ételallergia? Kezdettől fogva vakarózik. Mik a tünetek?
Fél éves kölykünk már idekerükése óta (8 hét) vakarózik,rágja a combját,mancsát. Váltottunk tápot miután elfogyott a tenyésztő által etetett(Hills) táptól a vakarózás mellé hasmenése is lett. Happy Dog,Select GoldSensitive, Eukanuba,Hills más típusú tápja után se múlt el a viszketés.
Váltottam lassan 2 hónapja BARFra. Egy darabig jónak tűnt,nem rágja már a farka tövét,a mancsát is kevésbé. Most a pofàját vakarja,az álla már kicsit sebes,oldalt a pofáján is van egy harapás vagy karmolás nyom.Van mégegy kutyánk,lehet játék közben ő okozza a sérüléseket,sokat nyalogatja a kölyök pofáját,füleit.Ettől is lehet az enyhe szőrkopás az állán?
A dokink továbbra is különféle tápokat javasol rá,de teszt még nem volt. Volt valakinek hasonló?
Sajnos nyersből csak csirkét,pulykát,néha kacsát és marhát tudok szerezni,ha a csirke a baj akkor marad megint valami táp :/
Kedves kérdező,
nem jön ki a matek!Tápváltásnál minimum 6 hétig kell etetni az újat,hogy az előző teljesen távozzon a szervezetből.A végtagrágás tipikus ételallergiás tünet.Ha tápban gondolkozol,speciálist(egyfajta fehérjét tartalmazó)etessél.Trovet,Hill's d/d,z/d,Royal Canin Sensitivity Control,EUKANUBA Dermatosis FP Response Formula.Természetesen ezek a tápok aranyárban vannak 10kg 15-18e.ft.Mondjuk nem írtad,hogy csivava vagy nápolyi mastiff.
Ha anyagi lehetőségeid engedik, csináltass allergia tesztet(ne ételallergiát mert az semmit sem ér).
Vakarózásra pedig legjobb az Apoquel(szteroid mentes),természetesen ez is aranyárban(800ft/db).
Szia! Nincs esetleg valami élősködő (atka, bolha, tetű) a kutyában?
Milyen fajta tápokat próbáltatok? Az én kutyámnak nagy valószínűség szerint a csirkével van baja, mi Lamb&Rice tápra váltottunk, és megszűnt a probléma. Ez viszonylag gyakori a kutyáknál.
Milyen fajta, és honnan van? (menhely, tenyésztő esetleg szaporító?)
Válts orvost!
Normális doki ugyanazt a protokollt ajánlja, mint Akumi, vagy speciális tápot, aminek az a lényege, hogy minél kevesebb összetevőt tartalmaz és olyan fehérjeforrást, amivel a kutya még nem találkozott, tehát kéne allergiásnak lennie rá. Ilyenek pl. az Exclusion tápjai (paci-krumpli, nyuszi-krumpli, malac-borsó stb.) de az is jó, ha főzöl rá (pl. széjjel főtt barna rizs, sertés, mert az eddig még úgyse evett, répa, olívaolaj). (Ha jutalomfalatot akarsz, ugyanezt ledarálod, tepsibe öntöd, kiszárítod, széttöröd.)
No ezt a diétát kellene 12 héten át tartani, mert annyi idő, amíg TELJESEN feltisztul a kutya szervezete. Ha romlik a kutya állapota, azt 6-8 hét alatt simán lehet látni.
Ezek után lehet:
a.) megtartani ezt az étrendet
b.) visszavezetni ezt-azt az étrendjébe és megnézni hogy reagál rá
c.) váltani valami tök más tápra és reménykedni benne, hogy az jó lesz.
A "hypoallergén" meg "sensitive" meg "csirkementes" hülyeségeknek nem kell bedőlni: az allergiák egyediek, így ami az egyik kutyának jó, a másiknak nem biztos. Nem szokták tudni az emberek, de a csirkeallergia néha együtt jár tojásallergiával, egyéb baromfi allergiával is. (Az én kutyám esetében igen, de ismerek olyat, aki elvan kacsán, pulykán és a tojással is.)
A csirkén kívül egyébként van még jó néhány olyan dolog a tápokban, ami gyakran okoz allergiát a kutyáknál:
- az emberek valamiért mindig csak a csirkéig jutnak el, de a 2. leggyakoribb állati eredetű allergén a marha
- paradicsomtörköly
- lucerna
soroljam még?
Annyit érdemes még hozzátenni, hogy a kutyák ugyanúgy tudnak bármire allergiásak lenni, mint az emberek: poratka, tárolási atka, gomba (most ne a csiperkére gondolj, hanem a levegőben szálldosó mikroszkopikus izékre), pollenre, fűfélékre, kemikáliákra (öblítő, felmosó) stb.
Az én kutyám a következő dolgokra allergiás:
- összes baromfiféle
- tárolási atka (a hipoallergén táp is jó volt neki, a legelején, de egyre többet vakaródzott tőle: a főzött kajától stabilan egy állapotban van)
+ valami, amire nem jöttünk még rá (tippre vagy poratka vagy gomba lesz)
Köszönöm a válaszokat !
Mikor mondtam a dokinak a BARF ot láttam,hogy hülyének néz teljesen,de nem mondott semmit csak egy újabb(optilife) tápot ajánlott...
Magam sem vagyok biztos,hogy ez kaja miatt van,portája a másik tippem. Border Collie egyébként,tudom,hogy hajlamos allergiára.
Akumi,a rizs mellé nem mehet semmi zöldség,csak tisztán a rizs három hétig?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!