Vajon elfogad a kiskutyám vezérnek?
Westie kutyusom 5 hónapos, nem tudom hogy ebben a korban lehet e mar falkavezérségről beszélni.
Vannak esetek amikor hallgat rám, tudom irányítani, de az alapján ahogy viselelkedik néha azt látom megse fogad el, rángat a pórázon, előre szalad, ma pedig kivittük sétálni egy helyre ahol nem nagyon jarnak emberek, elnegedtem a pórázról, és nem akart visszajönni hozzám, végül aztán sikerült megfogni de eléggé meg vagyok zavarodva, csinálom vele azokat a gyakorlatokat amiket a falkavezerség megerősítésére olvastam, mit lehetne még?
Kedves Zsilien, köszi hogy ezt leírtad de az én kutyámnál kizárt hogy ilyen működjön, mivel terrier és elég önfejű is, határozottan kell fellépni, tapasztalatból mondom mert van a családban olyan is aki egyfolytában csak szereti meg kényezteti, mikor a kutya nen akar valamit egy aditt helyzetben simogatással nyugtatgatja, a kutya meg szarik rá, hülyének nézi teljesen
Én is így kezdtem az elején, de mióta határozottabb vagyok vele a kutya is kezdett változni, pl hozzá se nyúl a cuccaimhoz (régen lopkodta a ruháimat)
Szóval a falkavezérség megszerzésében,az erős és határozott fellépésben abszolút hiszek, nem egy írást olvastam ahol alátámasztják miért van ez így és tényleg teljesen érthető, csak meg kell érteni hogy a kutya nem ember, nem csak a szeretet meg a simogatás kell neki, már csak a saját érdekében is, mert ha olyan helyzetbe kerultok nem arra lesz szüksége hogy szeretgesd hanem hogy hanem hogy lássa benned a határozottsagot és akármi is történik engedelmeskedjen a sajat biztonsága érdekeben
Mindemellett persze szeretetet is kap, simogatást, de csak ha jól viselkedik, mivel neki ez is egy jutalom, eszembe bem jutna mikor vad meg rosszul viselkedik simogatással nyugtatgatni meg szeretgetni
De nagyon szerencsés vagy hogy nálad ilyen könnyen ment minden, ráadásul egy talált kutyussal, nagy szerencse :))
A lényeg, hogy merni kell alternatív kutyanevelési módszereket is alkalmazni, nem csak azokat amik a "nagy könyvben" sablonosan meg vannak írva. Nekem egy átlagos kutyám van, ugyanolyan mint a többi millió. Csak a kutyát nem kiképzőosztagnak és nem hülyének kell kezelni, hanem érző lénynek, mert megérzik tudatalatt milyenek vagyunk, mit akarunk tőlük,és a mi lelkiállapotunkat tükrözik vissza. Mint ahogy a gyereket sem tekintjük hülyének neveléskor, hanem embernek, aki bár kicsi, de érti a szándékot.
A kiskutya is megérzi, hogy ki az az ember, aki csak a tekintélyét akarja előtte lélektelenül, feleslegesen fitogtatni, és erőszakkal végrehajtatni vele a parancsokat, és ki az aki a szükséges és kellő szigorúsággal, de párhuzamosan sok-sok dicsérettel, szeretetteljesen neveli.
Ezért az első időkben az értelmetlen katonás kiképzés helyett a szeretet, bizalmat kell vele éreztetni, azt, hogy ha rossz is, de elfogadja őt szőröstül-böröstül a gazda, és ha meg van az alapbizalom és jó viszony gazdi-kutyája között, utána lehet őket tanítani sok türelemmel és pozitív megerősítéssel, mert akkor már nem parancsra, hanem a mi kedvünkért teljesíti a kéréseinket. Ennyi...
Kedves Kérdező!
Magyarország sajnos nagyon nem jó szövegértésben, amit a PISA felmérések is mutatnak, a trollkodó azért hitte, hogy én csak dicsérem a kutyust éjjel-nappal meg babusgatom.
Én is szigorú vagyok vele, mert az ő érdekében kell, határozottan kezelem, csak annyi a különbség, hogy feleslegesen nem szidom, mint ahogy sok gazdi teszi. Én nem azt írtam hogy nem szabad büntetni, meg nem szabad határozottnak lenni, sőt nagyon is kell a szigorúság, hanem, hogy a kiskutyával éreztetni kell, hogy a szigorúság ellenére is szeretik, és ezt érzik meg, valószínű nekem ezért csinálja meg önként a feladatokat.
Sok gazdát ilyen külsőségek érdekelnek, hogy a kutya vagy ő megy be az ajtón először, ezek lényegtelenek, a főbb bizalmi dolgokban kell velük egyetértés, az ő érdekükben, hogy pl. ne szaladjon ki az úttestre, ne harapjon meg idegeneket, hogy viselkedjen utcán, erdőben, azokban az élethelyzetekben, amik sorsdöntőek, ezeket szigorúan be kell tartani. Ezeket kell következetesen megtanítani, meg hogy megálljon a járdán az úttest előtt, ez a fontos, nem az, hogy fitogtassuk az emberi felsőbbrendűségünket, mert azt megérzik, ki őszinte velük, ki nem. Ha nem is emberek, "csak kutyák", de sok mindent jobban megéreznek mint mi emberek.
Viszont én feleslegesen nem cseszegetem a kutyámat mint sok gazda, akiket látok magam körül, olyanokkal hogy ki eszik először, mert nem ezen van a lényeg.
Kérdező, nagyon jól tetted hogy szigorúbb lettél vele, csak értelmes és logikus dolgokban legyél vele szigorú, ne felesleges, jelentéktelen dolgokban, ezért írtam, hogy a szívére hallgasson mindenki éles helyzetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!