Őszíntén! A gooldendoodle és labradoodle tulajdonosok elitélendőek?
Én tényleg nem értek hozzá, csak annyit tudok hogy külsőre nagyon szép kutyák ezek a "márkák" (hiszen, ha fajtát írnék valaki úgy is belekötne)... Valamint inkább gazdag emberekre jellemző, hogy ilyet tartanak. Ott van pl. Usher, vagy Jennifer Aniston, de még sok youtuber is.
Az lenne a kérdésem, ha én úgy döntenék, hogy beszerzek egy ilyen kutyát akkor elitélendő lenne e ez a cselekedet? Teszek e ezzel valami rosszat?
Én úgy képzelem el, hogy ha 2 egészséges kutyát "összeraknak" (esetünkben egy labit/goldit egy uszkárral) és a kicsinyeket ivartalanítják (mivel tudom az Ők külsső és belső tulajdonságaik már nem állandóak, nem ugyan olyan állat születne nekik) az nem sokban különbözik rendes kutyafajták tenyésztésétől...
Hogy vélekedtek?
Ui: Egyenlőre NEM tervezek ilyen kutyát vásárolni, kérlek kulturáltan válaszoljatok.
Köszönöm!
"A fajtatiszta kutya attól lesz fajtatiszta, hogy a fajon belül (kutya) a többi típustól (fajtától) jól meghatározható, öröklődő jegyek alapján el lehet különíteni. Emellett tudtommal akkor fogadják el hivatalosan is, hogy a kutya az adott fajtába tartozik, ha a szülei, nagyszülei is igazolhatóan adott fajtából származnak (törzskönyvi igazolás). Ezen belül hivatalosan vannak fajtavonalak, pl. show és munkavonal de ezek sokszor csak pár külső jegyet mutatnak, viselkedésben nem mindig hoznak változást."
Ez mennyi időben telne a goldendooenél pl.?
Nem F1 hibrid. Dizájner keverék.
A probléma pedig pontosan itt kezdődik: nincs hivatalos szerv, ami felügyelné, hogy csak megfelelő temperamentumú, örökletes betegségektől mentes egyedek legyenek tenyésztésbe vonhatóak és származási lappal igazolná, hogy tőlük származnak a kölyök.
Márpedig, ha 2 rossz csípőjű kutyát összepároztatsz, az utódoknak is rossz lesz a csípőjük, ha F1 generáció, ha nem.
Hypoallergén kutya élből nem létezik, az allergén fehérjék ugyanis a nyálban, korpában, bizonyos mirigyek váladékában találhatóak - ilyeneket meg minden kutya termel.
Mivel keverékről van szó, nem lehet előre meghatározni, hogy mit örökölnek és ebbe beletartozik a szőrtípus is. A doodle-ök jelentős hányada hullatja a szőrét.
Egyébként, ha eleget olvasol, az is kiderül, hogy bár a tenyésztésükben részt vevő kutyák híresen intelligensek, valamiért a doodle-ök jó része buta, mint a föld.
Kövezzetek meg, de nekem van még egy fenntartásom a dizájner keverék dologgal. Én azt megértem, hogy egy olyan országban, ahol olyan az állattartási kultúra, hogy konganak a menhelyek az ürességtől (esetleg kizárólag bull típusúak találhatóak a menhelyeken), felmerül az igény akeverékek iránt.
De itthon? (Az én kutyám keverék is, cuki is, menhelyi is, mégsem hullatja a szőrét.)
Amúgy Magyarországon is "tenyésztenek" labradoodle-t, ráadásul terápiás célra. Mivel nem mindegyik egyed felel meg az elvárásoknak, ha nagyon akarsz, hozzá tudsz jutni.
Köszönöm a válaszokat!
Főleg az utolsónak...
És akkor most kitérnék egy kicsit arra, hogy valóban mi is lenne az értelme ezeket a kutyákat, akár évtizedek alatt valódi fajtává tenni?
Szerintem elsőnek azt kéne elérni, hogy a (normális helyről származó) hibridek is elfogadottak legyenek mind társadalmilag, mind a tenyésztők körében... Ugye lett írva, hogy pl. egy magyar labrador kennel nem menne ilyenbe bele. Na, de miért? Még is csak van valami hátulütője a dolognak? Azért gondolom egy tenyésztő nagyon ért hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!